Nieuws

Nissan ziet winst dalen met 99 procent, schrapt 12.500 banen

Nissan ziet winst dalen met 99 procent, schrapt 12.500 banen

Met Nissan gaat het niet best momenteel. De operationele winst over het tweede kwartaal viel 99 procent (!) lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Nissan heeft daarom aangekondigd 12.500 banden te zullen schrappen. Dat is bijna 10 procent van het totale personeelsbestand.

In april, mei en juni verkocht Nissan zo'n 1,23 miljoen voertuigen. Dat is een daling van 6 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2018. Als gevolg daarvan daalde de omzet met 13 procent naar ruim 19,5 miljard euro. De operationele winst kwam uit op slechts 13 miljoen euro (min 99 procent).

Minder modellen

Nissan wil zijn productiecapaciteit met ongeveer 10 procent terugbrengen. Ook moet de bezem door het leveringsprogramma. Tussen nu en 2022 moet een tiende van alle modellen het veld ruimen. De fabrikant wil zich richten op wereldwijde en regionale kernmodellen.

Carlos Ghosn

Nissan heeft last van een verouderd modellengamma, de toegenomen concurrentie op de SUV-markt en de tegenvallende wereldeconomie. Ook spelen de Brexit-dreiging en diverse handelsoorlogen een rol. De samenwerking met Renault heeft een deuk opgelopen door de arrestatie van topman Carlos Ghosn, die wordt verdacht van financiële wanpraktijken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken