Nieuws

Waarom een schadeverzekering voor inzittenden?

Waarom een schadeverzekering voor inzittenden?

Na al jaren op rij een daling nam vorig jaar het aantal verkeersslachtoffers toe. Van de 678 doden waren er 233 inzittenden in een auto. Zestig van hen waren passagier, 173 bestuurden het voertuig zelf. En dat zet je aan het denken over de gevolgen. Want wat als jij of je naaste tot die 233 mensen behoort? Hoe kun je het leed enigszins verzachten? Het antwoord is een schadeverzekering voor inzittenden. Het kost slechts een paar euro per maand maar heeft grote gevolgen. Maar wat is die inzittendenverzekering eigenlijk?

Het is wellicht een wat verwarrend onderdeel van je autoverzekering de schadeverzekering voor inzittenden. Omdat je het los kunt aanvinken krijg je bij een inzittendenverzekering het gevoel dat je als inzittende niet verzekerd bent als je hier niet voor kiest.

Maar dat is niet waar. Je bent altijd verzekerd onder de WA-dekking van de bestuurder of die van de partij die het ongeval veroorzaakt. En je ziektekosten, die worden gewoon gedekt door je zorgverzekering.

Waarom de schadeverzekering voor inzittenden?

Maar wat maakt die inzittendenverzekering dan zo speciaal? Die is er met name als de bestuurder schuldig is of als er geen schuldige aan te wijzen valt. Want op dat moment keert de autoverzekeraar niets uit als het gaat om blijvende invaliditeit of bijvoorbeeld de kosten van de uitvaart. Ja, je medische kosten worden wel vergoed, maar erger leed wordt helaas niet voorkomen.

  • -Ongevallen-inzittendeverzekering (OIV)
  • -Schade-inzittendenverzekering (SIV)

In beide gevallen zijn dan zowel de bestuurder alsook de passagiers gedekt. Ook in het geval van schuld voor de bestuurder.

Het belangrijkste verschil tussen beide verzekeringen is dat de ongevallen-inzittendeverzekering een vast bedrag uitkeert en dat alleen doet wanneer je blijvend invalide wordt of komt te overlijden. Bij de schade-inzittendeverzekering wordt de schade uitgekeerd voor de daadwerkelijk geleden schade en worden ook letselschade en materiële schade vergoed.

Welke inzittendenverzekering kies je?

Dat blijft een persoonlijke keuze. Maar heel kort door de bocht gaan wij voor de schade-inzittendenverzekering. Er wordt dan ook schade vergoed bij verlies aan inkomsten door het ongeval, de spullen in de auto zijn verzekerd en ook letselschade, het aanpassen van de woning wanneer je invalide wordt en smartengeld zijn dan onderdeel van de verzekering.

Waar je bij een ongevallen-inzittendenverzekering praat over een maximum van ongeveer 50.000 euro bij blijvende invaliditeit praat je bij een ongevallen-inzittendenverzekering eerder over een plafond van enkele miljoenen. Ondanks dat je hoopt dat het nooit zal gebeuren geeft het wel een gerust gevoel. Je zal het maar nodig hebben.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken