Nieuws

Hier pak aan, de interessantste auto’s van 2019!

Een nieuw jaar, een nieuwe kans voor de auto-industrie. Ook voor de autokoper, uiteraard. Want wat zullen er weer veel nieuwe auto’s op ons afkomen. De een nog luxer, groter, zuiniger en/of exclusiever dan de ander. Maar vrees niet, er zal voor een elk wat wils tussen zitten. Omdat het ondoenlijk is om ze allemaal bij naam en toenaam te noemen, hebben we enkel de belangrijkste nieuwkomers voor je op een rij gezet. Het wordt in ieder geval een jaar vol nieuwe elektrische auto’s, hybrides, SUVs en sportauto’s. Hier is in alfabetische volgorde een overzicht van al het nieuws (voor zover bekend) dat 2019 te bieden zal hebben.

Audi E-tron

Audi E-tron

De Audi E-tron kregen we al in september vorig jaar te zien en druppelt sinds de zomer van de band van de productievestiging in het nabij Vorst in België. Maar officieel is hij nog steeds niet gelanceerd. Met z’n 200 kWh sterke accu geraakt de uit de kluiten gewassen SUV 400 kilometer ver.

Audi Q4

Audi Q4

Audi zal aan het einde van dit pas begonnen jaar z’n SUV-aanbod verder uitbreiden. Op basis van de Q3 komt er een Q4. Het recept wordt vergelijkbaar met dat van de BMW X4 en Mercedes GLC Coupé: een coupé-achtige daklijn. Beschikbare aandrijflijnen zijn zeer waarschijnlijk identiek aan die van de Q3.

Audi RS7 Sportback

Audi RS7 Sportback

De RS7 belooft de krachtigste Audi ooit te worden. De aandrijflijn zal een 4.0 liter V8 combineren met een hybride-unit. Onze gok? Een systeemvermogen van 670 pk en 850 Nm. Je ziet hem tegen het einde van het jaar.

Bentley Flying Spur

Bentley Flying Spur

Je kijkt naar de eerste levenstekenen van de Bentley Flying Spur, de vierdeurs carosserievariant van de vorig jaar gelanceerde, nieuwe Continental GT. Onderhiuds zal het MSB-platform van de VW Groep schuilgaan dat geschikt is voor 48V-elektrificatie. Het kloppende hart zal evenwel nog altijd worden gevormd door een 'ouderwetse' 6.0 liter W12. Verwacht de nieuwe Flying Spur rond de zomer.

BMW 1-serie

BMW 1-serie

BMW gooit het gekende recept voor de 1-serie-reeks overboord. De nieuweling krijgt geen achterwielaandrijving meer, maar zal op het voorwielaangedreven onderstel van MINI staan. Net zoals dat ook al voor de X2 het geval is. Dat moet meer interieurruimte opleveren. Eind 2019 is hij er.

BMW 3-serie

BMW 3-serie

De belangrijkste nieuwkomer van BMW is zonder meer de 3-serie. Vanaf maart is instappen en wegrijden mogelijk, en als we de eerste berichten moeten geloven is het rijgedrag als vanouds sportief. De Touring staat ook voor dit jaar op het programma en wellicht brengen de Duitsers later op het jaar ook nog een coupé uit (die weerom het cijfer 4 opgekleefd krijgt). De nieuwe M3 komt pas in 2020.

BMW 8-serie Cabriolet

BMW 8-serie Cabriolet

De 8 is de opvolger van de BMW 6-serie. De afmetingen zijn evenwel vrijwel identiek. Dit jaar krijgt de Coupé het gezelschap van een Cabriolet. Die is zo'n 100 kg zwaarder dan de Coupé en verstopt zich blij slecht weer onder een stoffen kap. Onder de kap maakt onder meer een 4.4 liter V8 met 530 pk het mooie weer. Freude am fahren!

BMW 8-serie Gran Coupé

BMW 8-serie Gran Coupé

In z’n conceptvorm kregen we de 8-serie Grand Coupé al te zien. Eind 2019 wordt hij in z’n definitieve vorm op de klanten losgelaten. Onderstel en motoren worden gedeeld met de andere versies van de 8-reeks. Met de Gran Coupé wil BMW klanten afsnoepen van onder meer de Porsche Panamera, Mercedes CLS en Audi A7 Sportback.

BMW X6

BMW X6

Aan de buitenzijde zal de X6 het gekende recept volgen: een hoogpoter met een lage daklijn. Onderhuids verandert er meer, want hij verhuist naar het CLAR-onderstel dat ook al de nieuwe 5- en 7-serie ondersteunt. Verwacht 'm eind 2019.

BMW X7

BMW X7

Groter, groter, grootst. Dat laatste is van toepassing op de BMW X7. De gigant is nu al controversieel. Niet enkel omwille van z’n omvang, maar ook omwille van de gigantische grille in de neus. Europa krijgt drie motorversies waaronder een diesel. Hij wordt in de VS gebouwd. Vanaf maart staat 'ie bij de dealer.

BMW Z4

BMW Z4

BMW heeft, na een onderbreking van enkele jaren, weer een Z4. De tweezitter neemt niet langer de Mercedes SLK in het vizier, maar heeft het nu op de Porsche Boxster gemunt. Vandaar weg met die metalen klapdak. Voortaan is die weer van stof. Maar je moet het ook aan het weggedrag voelen. We kunnen niet wachten ermee te rijden.

Citroën C5 Aircross

Citroën C5 Aircross

Citroën gaat vol voor de SUV. De stijltaal die het ontwikkelde voor de DS3 Crossback wordt opgeblazen en moet het einde in mineur voor de Citroën C5 doen vergeten. Je kan ‘m wel krijgen met de nieuwe comfortophanging van het merk. Binnenkort is de C5 Aircross al verkrijgbaar.

DS3 Crossback

DS3 Crossback

Citroën's hippe luxemerk DS komt met een nieuwe DS3 Crossback. Die compacte SUV moet de DS3 vervangen en het leven van de Audi Q2 en Mini Countryman zuur maken. Met drie benzine- en één dieselmotor beleeft hij z’n debuut in de lente. Een elektrische variant komt later.

Ferrari 488 Pista Spider

Ferrari 488 Pista Spider

De 488 Pista Spider vouwt z’n hardtop in minder dan een halve minuut weg. Dat trucje weegt 100 kg meer dan de gesloten coupé, maar in de sprint merk je daar niets van. De 3.9 liter V8-twinturbo V8 stuwt de tweezitter nog altijd in 2,9 seconden naar 100 km/h. Ja, je zou haast denken dat Ferrari z'n kruit voor 2019 nu al heeft geschoten. Wat een machine!

Honda CR-V Hybrid

Honda CR-V Hybrid

Honda blijft in ons land ternauwernood overeind. Het Japanse merk komt zelfs niet meer voor in de top-20. De Japanners vestigen wat hoop op de CR-V Hybrid. Die middenklasse SUV heeft een tweeliter benzinemotor die wordt bijgestaan door een elektromotor. 180 pk en 315 Nm is het resultaat.

Infiniti QX50

Infiniti QX50

Eigenlijk is het luxemerk van Nissan een complete flop in Europa. Met de QX50, een SUV voor de middenklasse, wil Infiniti nog maar eens het tij proberen te keren. Technisch is hij alvast interessant want hij krijgt een turbo-benzinemotor met variabele compressie onder de kap. Een primeur. Zelf gunnen we het Infiniti van harte dat het nog goedkomt.

Jeep Cherokee

Jeep Cherokee

Hij is niet helemaal nieuw, deze Jeep Cherokee. Technisch valt er zelfs geen nieuws te melden, maar hij oogt dankzij een facelift weer wat appetijtelijker. Alle uitvoeringen beschikken voortaan over voetgangerdetectie, noodremhulp en een rijstrookassistent. En hij is al te koop.

Kia Proceed

Kia Proceed

De nieuwe Kia Proceed is niet langer een driedeurs, maar een heuse shooting brake. Die moet stilistisch een plaats innemen tussen de vijfdeurs en de conventionele stationwagen van de nieuwe Ceed (die ook al bestaat). De Proceed smaakt wat sportiever dankzij een specifieke afstelling. Onder de kap vind je motoren vanaf dik 110 tot 200 pk.

Kia Soul EV

Kia Soul EV

De elektrische Kia Soul is alweer aan z’n derde generatie toe. Hij behoudt z’n karakteristieke uiterlijk. Technisch maakt hij echter een grote stop voorwaarts. De aandrijflijn wordt geleend bij de elektrische Kia e-Niro en is goed voor 204 en 395 Nm. Een 64kWh sterke accu moet een rijbereik van meer dan 400 km opleveren.

Land Rover Defender

Land Rover Defender

Land Rover introduceert in 2019 eindelijk de nieuwe Defender. Het laatste exemplaar van de vorige generatie liep al begin 2016 van de band. Officieel is er nog weinig bekend, maar het is in elk geval al zonneklaar dat de terreinwagen z’n ophanging met starre assen verliest. Het onderstel deelt hij met de jongste Discovery, al zal niet elke variant van de nieuwe Defender even veel technologie aan boord hebben. Z’n uiterlijk wordt flink gemoderniseerd, maar het blijft niettemin relatief hoekig.

Lexus UX

Lexus UX

Grootste troef van Lexus voor dit jaar is de UX, een SUV in de klasse waar momenteel de BMW X3 de dienst uitmaakt, tezamen met de Audi Q5 en Mercedes GLC. Al ogen die lang niet zo spannend als de Japanner.

Mazda3

Mazda3

Je zal aandachtig moeten kijken om het verschil te zien, maar Mazda komt dit jaar met een nieuwe 3 op de proppen. Die stond al in Tokio en Los Angeles en zal in maart ook bij de Mazda-dealer te bewonderen zijn.

Mercedes-Benz B-klasse

Mercedes-Benz B-klasse

Reeds voorgesteld, maar pas begin 2019 te koop: de nieuwe Mercedes B-klasse. Vanzelfsprekend gebaseerd op de jongste uitvoering van de A-klasse. Vijf motoren (drie benzine, twee diesel), een aantrekkelijker koetswerkdesign, meer interieurruimte én standaard een digitaal dashboard moeten de klant verleiden.

Mercedes-Benz EQC

Mercedes-Benz EQC

Door enig gestuntel bij Audi, was Mercedes zowaar de eerste premium Duitser die een elektrische SUV kon aankondigen. De EQC heeft krachtig accupakket aan boord en voedt daarmee 400 pk en 765 Nm sterke elektromotoren. Naar '100' duurt iets meer dan 5 tellen en via een snellader de accu van 10 naar 80% pompen zal minder dan 45 minuten duren. Daarmee kan je dan weer 350 km verder rijden.

Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz CLA

Op dezelfde A-klasse baseert Mercedes straks ook een nieuwe CLA. Die komt er pas in de tweede jaarhelft, dus we moeten het nog even stellen met de spionagebeelden. Het resultaat zal voorspelbaar zijn: alle techniek van de A, zij het gehuld in lijnen die verhullen dat het eigenlijk een vierdeurs is.

Mercedes-Benz GLB

Mercedes-Benz GLB

Mercedes wil het gaatje tussen de GLA en de GLC opvullen met - jawel - een GLB. Die krijgen we pas eind 2019 te zien en erg veel is er niet over bekend. Uit de eerste spionagebeelden zou je wel kunnen afleiden dat hij een hoekiger uiterlijk krijgt dan die twee andere crossovers. Een knipoog naar de G-klasse wellicht. En daarom misschien eerder een spirituele opvolger van de Mercedes GLK.

Mercedes-Benz GLE

Mercedes-Benz GLE

De nieuwe ruime SUV van Mercedes is een technisch hoogstandje. Alles om de X5- en Q7-rijder te doen overstappen. Een 48V mild-hybridesysteem dat het verbruik doet dalen en ook een indrukwekkende actieve ophanging stuurt (die met 3D-camera’s de weg afspeurt) zijn wat ons betreft de indrukwekkendste kenmerken. De GLE biedt bovendien nu ook plaats aan zeven inzittenden en dat is voor het eerst.

MINI Electric

MINI Electric

Het is eng stil rond MINI de laatste tijd. Maar in 2019 komt het merk dan toch nog met interessant autonieuws: een elektrische Mini. In de staart van het jaar wordt 'ie verwacht en het is dan 2 jaar geleden dat het merk het concept voorstelde op het Autosalon van Frankfurt. Details zijn nog schaars, maar we gaan ervan uit dat hij ruim 300 km ver rijdt. Verder dan de jongste BMW i3 in elk geval.

Nissan Juke

Nissan Juke

De huidige Nissan Juke (foto) staat al sinds 2010 in de catalogus. Hij is met andere woorden dringend aan vervanging toe. Wellicht is dat iets voor de zomer van 2019.

Opel Astra

Opel Astra

De Opel Astra gaat z’n vierde jaar in. En dan is het zo stilaan tijd voor een facelift. Makkelijk krijgt de Duitser het in geen geval. Er is inmiddels een nieuwe Focus en de Golf wordt in de loop van 2019 ook vervangen door een compleet nieuwe generatie. Een pittige variant zou het imago vooruit kunnen helpen. Er wordt gefluisterd over een Astra GSi met de 2.0 liter turbo van de Insignia GSi. Kom maar op!

Opel Corsa

Opel Corsa

Wat Opel verkocht als een generatiewissel van de Corsa was eigenlijk een ver doorgedreven facelift. Allemaal nieuwe koetswerkpanelen, maar geen structurele wijzigingen. De nieuwe Corsa zal dat compenseren, want die maakt de overstap van een GM-bodemplaat naar een platform van PSA. Hij zal heel wat gemeen hebben met de nieuwe Peugeot 208, met inbegrip van de komst van een geheel elektrische variant. Die laatste is wellicht pas voor 2020.

Peugeot 208

Peugeot 208

Aan de verkoopcijfers van de 208 kan je niet zien dat het model al enige tijd op de markt is. Het blijft de best verkopende Peugeot van 't moment. En toch komt er tegen de lente een nieuwe generatie aan. Die zal gebaseerd zijn op een nieuw modulair onderstel dat zowel conventionele verbrandingsmotoren als een elektrische aandrijflijn kan accomoderen. De stijl zal enkele van de best gesmaakte elementen van de 3008, de succes-SUV van het Franse bedrijf, overnemen.

Polestar 1

Polestar 1

Eigenlijk is het een Volvo Coupé. Dat kan het uiterlijk niet verbloemen. Pas ter elfder ure werd beslist dat deze in China gebouwde plug-in-hybrid beter de naam van het nog te lanceren hybride- en EV-merk van de groep zou dragen. Als visitekaartje kan het in elk geval prima doorgaan: 600 pk, 1.000 Nm en zo’n 150.000 euro. Aan de fabriek wordt nog steeds gebouwd. Als alles volgens plan verloopt, rollen de eerste exemplaren dit jaar van de band.

Porsche 911

Porsche 911

Porsche stelde de nieuwe 911 (type 992) voor op de Autosalon van Los Angeles. Hij is een tikkeltje langer en hoger, heeft een digitaal instrumentarium en stopt voortaan twee- en vierwielaangedreven versies in dezelfde koets. Drieliter zescilinder-turbomotoren met vermogens tussen 370 en 450 pk verzekeren de aandrijving. Voorlopig, want er zijn natuurlijk nog een hoop versies op komst. Daaronder ook voor het eerst een stopcontacthybride, al is dat wellicht niet meer voor 2019.

Hier pak aan, de interessantste auto’s van 2019!

Hier pak aan, de interessantste auto’s van 2019!

Het was altijd al een beetje eigenaardig dat Porsche wel SUV's bouwde, maar de sportiefste versies daarvan het genre BMW X6 negeerde. Daarin komt in de zomer van 2019 verandering. Dan introduceert het sportwagenmerk uit Stuttgart de Cayenne Coupé.

Porsche Taycan

Porsche Taycan

In de herfst wordt de eerste elektrische Porsche een feit. Dat duurt nog even, maar de orderboeken zijn al wel open. 600 pk, vierwielaandrijving en een sprinttijd van minder dan 4 tellen is wat de Taycan zoal weet klaar te spelen. Prestaties die passen bij een Porsche. Het uiterlijk blijft naar verluidt dicht in de buurt van de Mission E Concept.

Range Rover Evoque

Range Rover Evoque

De eerste Range Rover Evoque sloeg in als een bom. Het was een veel groter verkoopsucces dan Land Rover ooit durfde dromen. De nieuwe tweede generatie van de Evoque heeft nu de zware taak daar een vervolg aan te breien. Z’n herkenbare styling is verrijkt met inspiratie die van bij de Range Rover Velar afkomstig is en de Evoque werd meteen wat ruimer en praktischer. Alleen de instapversies ontberen een 48V-mild-hybridesysteem en een negentraps-automaat.

Range Rover Velar SVR

Range Rover Velar SVR

Een SVR-uitmonstering heeft de Range Rover Velar nog niet. Eind dit jaar komt daar verandering in. Reken op een 5.0 liter V8 met compressor en 550 pk. Kwestie van mee te kunnen met de Porsche Macan Turbo.

Renault Captur

Renault Captur

Al jaren voert de Renault Captur de verkoopstabellen in het segment van de compacte SUV's aan. Maar die is stilaan pensioensgerechtigd. Eind dit jaar komt de tweede generatie van het model. Onder de kap verwachten we nieuwe 1.0 en 1.3 liter benzinecentrales en in 2020 staat een stopcontacthybride op het programma. Het uiterlijk wordt gezien het succes van de eerste generatie ongetwijfeld een evolutie van die stijl.

Renault Clio

Renault Clio

Op de Autosalon van Genève in maart introduceert Renault naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe Clio. Voor het uiterlijk wordt gekeken naar de Renault Symbioz Concept. Hij zal op een evolutie van het huidige platform staan. De gekende verbrandingsmotoren krijgen wellicht het gezelschap van een hybridevariant.

Seat Leon

Seat Leon

Seat komt in 2019 met een compleet nieuwe Leon op de proppen. Daarvoor wordt andermaal het MQB-onderstel uit de kast gehaald, zij het met een langere wielbasis en het 48V-elektrisch systeem dat in de toekomst de standaard wordt. De driedeursversie sneuvelt.

Seat Tarraco

Seat Tarraco

De Tarraco is de nieuwe grote SUV van Seat. Die is technisch verwant aan de Tiguan Allspace en Skoda Kodiaq, maar is wel een viertal centimeter langer. Aan boord is plaats voor zeven inzittenden.

Skoda Scala

Skoda Scala

De Skoda Scala is de nieuwe middenklasser van het merk. Die moet de geflopte Rapid Spaceback doen vergeten. Een moderne lijn en riant ruimte-aanbod worden belangrijke verkoopsargumenten. De Scala meet 4,37 meter van kop tot staart en er past niet minder dan 467 liter in de koffer. Onder de kap gaat een 1.0 of 1.5 benzinemotor schuil, of een 1.6-diesel. Skoda verwacht veel van de Scala.

Skoda Super PHEV

Skoda Super PHEV

De derde generatie van de Superb staat sinds 2015 in het aanbod van het Tsjeschische merk. Dit jaar komt daar een naar verluidt interessante plug-in hybride bij. Die combineert een 1.5 liter benzinemotor met een elektromotor voor een systeemvermogen van 240 pk. Belangrijker zal evenwel z’n vermogen zijn om ruim 60 km louter elektrisch af te leggen.

Skoda Vision X

Skoda Vision X

Halverwege het jaar verwachten we de productieversie van de de Vision X, zeg maar gerust de opvolger van de Yeti. Het model moet zich in het aanbod nestelen onder de Kodiaq en Karoq. Technisch zal de auto nauw verwant zijn aan de Volkswagen T-Roc en Seat Arona.

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Eigenlijk opende Tesla de orderboeken voor de Model 3 net voor de jaarwisseling, maar omdat leveringen op het oude continent pas in 2019 aanvangen, nemen de EV toch nog op in deze lijst. In eerste instantie kan je kiezen uit twee versies, beiden met twee motoren: Performance (530 km bereik, 0-100 in 3,5s, top: 250km/h) of Long Range (544 km bereik, 0-100 in 4,8s, top: 233 km/h). Ondanks eerdere beloften is de Model 3 zeer prijzig.

Toyota Camry

Toyota Camry

Toyota heeft afscheid gebnomen van de verouderde Avensis. Een opvolger heeft die speciaal voor Europa ontwikkelde ruime middenklasser niet. Daarom wordt de Camry voortaan weer op de boot gezet. Die is wat groter dan de Avensis en heeft een hybride-aandrijflijn.

Toyota Corolla

Toyota Corolla

Gestuntel bij Toyota, want eerst voorgesteld als de nieuwe Auris om vervolgens toch weer de naam Corolla op de kofferklep te krijgen. Alsof je dat niet ziet aankomen. Hij bestaat als vijfdeurs en Touring Sports-station. Je kan een 1.2 liter benzine krijgen of twee hybrides. De slapste laat zich paren aan een 1.8 liter benzine. Wil je meer vermogen dan heb je een combinatie met een tweeliter. Diesels zijn niet meer van de partij, waardoor kilometervreters in de kou blijven staan.

Toyota RAV4

Toyota RAV4

De nieuwe Toyota RAV4 staat zowaar op hetzelfde onderstel als de Prius. Een grotere bodemvrijheid en andere bumpers moeten ervoor zorgen dat de terreinwaardigheid verbetert (als je tenminste het platform waarop het is gebouwd negeert). Voor vierwielaandrijving (wellicht alleen op de topversies) wordt een elektromotor op de achteras ingeschakeld. Diesels ontberen ook hier in het aanbod.

Toyota Supra

Toyota Supra

In januari stelt Toyota de nieuwe Supra voor, met een uiterlijk dat gebaseerd is op FT-1 Concept car uit 2014. De techniek wordt gedeeld met de Z4. Het was BMW dat instond voor de ontwikkeling.

Volvo V60

Volvo V60

Eigenlijk presenteerde Volvo de S60 al halverwege 2018, maar de sedan die zowel stijlelementen van de eerder voorgestelde V60 en S90 incorporeert moet in Europa nog aan z’n carrière beginnen. Opmerkelijk: hoewel diesels bij ons nog steeds de helft van de verkoop in het segment uitmaken, zal die aandrijfoptie niet langer aangeboden worden bij de V60.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Volkswagen Arteon Shooting Brake

De Arteon moet met z’n coupé-lijnen nu al mensen naar het merk lokken die een Passat wat te saai vinden. Eind 2019 komt er nog een variant bij voor wie zo’n conventionele break maar niets vindt en toch een beetje extra ruimte wil: de Arteon Shooting Brake. Onderhuids vinden we nog steeds het MQB-onderstel terug, maar er wordt gezegd dat die bodemstructuur voor het eerst een zescilinder ingepast zou krijgen. Afwachten…

Volkswagen Golf 8

Volkswagen Golf 8

In de zomer gaat de nieuwe, achtste generatie van de Golf in productie. Die wordt langer en breder dan het huidige model. Z’n lijnenspel zal evolueren, maar zoals traditioneel het geval is, hoef je geen revolutionair uiterlijk te verwachten. Hij zal wel weer met meer technologie uitpakken dan z’n segmentgenoten. Wellicht kan hij in bepaalde omstandigheden zelf rijden, krijgt hij een compleet digitaal dashboard en etaleert hij nieuwe veiligheidsnufjes. Naast conventionele motoren zal hij ook met een hybride en plugin-hybride aandrijflijn verkrijgbaar zijn. Een nieuwe elektrische Golf komt er echter niet. Die fakkel wordt overgenomen door de VW I.D. Hatchback.

Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-Cross

Na opvallend lang de kat uit de boom gekeken te hebben, stapt Volkswagen dan eindelijk in de klasse van de mini-SUV. Met de T-Cross. Een Volkswagen in hart en nieren (lees: niet spraakmakend en bijzonder voortuitstrevend), maar evengoed is de verwachting dat het een van de knallers van 2019 wordt.

Volkswagen Neo

Volkswagen Neo

Of hij nu Neo of I.D. heet, doet er weinig toe. Eind 2019 lanceert Volkswagen het begin van z’n langverwachte EV-offensief. De productieversie van de I.D. bijt de spits af. Een hatchback voor de middenklasse met een verwachte vanafprijs van 30.000 euro. Ten tijde van de conceptcar werd nog een actieradius van zo’n 600 km beloofd, maar het is afwachten of dat waargemaakt kan worden. Zou absoluut geweldig zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken