Nieuws

Wat je niet wist over jongeren en hun auto

‘Liever een smartphone dan een rijbewijs’ is wat schijnbaar heerst onder de huidige jeugd. Autopassie bij jongeren zou met uitsterven bedreigd worden. Men zou meer oog voor gadgets dan het rijbewijs hebben. Marktplaats daarentegen is hier zo zeker niet van. Sterker nog, ‘vrijheid, blijheid’ en een toename van zelfverzekerdheid lijkt welhaast hoogtij te vieren bij jonge automobilisten met een eigen auto.

Eerst door de McDrive en daarna het volgende auto-avontuur tegemoet. Je verwacht het niet, maar het is toch echt zo. Uit een onderzoek van Marktplaats.nl blijken kersverse autobezitters als eerste aan het Maccen slaan. En dan het liefst gezellig met een vriend of vriendin én in hun eigen auto natuurlijk. Oftewel, de felbegeerde roze pas is nog maar net op zak en het eerste waaraan men zich schuldig maakt is het invetten van het interieur. Bij voorkeur dat van een Volkswagen, Peugeot of Opel invetten, want dat zijn de populairste merken onder jonge bestuurders. Ach, dat het maar heeft mogen smaken…

Onsterfelijk statussymbool

Dat elke eerste solo-rit als spannend ervaren is een stuk aannemelijk. Toch ervaart slechts een kwart van de kersverse automobilisten dit tijdens de eerste keer dat zij zelf achter het stuur zitten. Wat blijkt: bij de meesten (over)heerst een euforisch gevoel van vrijheid. Liefst 92% van de jonge automobilisten geeft aan dit te voelen tijdens de eerste kilometers op eigen houtje. Bij vrouwen nog wat meer dan bij mannen.

“Volkswagen, Peugeot en Opel, dat zijn de populairste merken onder jongeren.”


Dat het bezit van een eigen auto het gevoel van onafhankelijkheid voedt blijkt ook wel uit het gegeven dat 84% aangeeft na het aanschaffen van een (eerste) auto op plekken te komen waar zij voorheen niet kwamen. Jonge stedelingen trekken er het vaakst op uit naar het onbekende, terwijl plattelandsjongeren dichter bij het oude nest blijven zodra ze een eigen auto bezitten.

Ook maakt het bezitten van een auto jongeren zelfverzekerder. Zo denken Nederlandse jongeren makkelijker een baan te vinden wanneer zij over een auto beschikken. In Limburg en Noord-Brabant is die gedachte het sterkst. Ook in Friesland en Drenthe is de auto nog altijd een statussymbool. Smartphone, eat your heart out!

Op een oude fiets moet je het leren

Duitse en Franse automerken zijn dus geliefd bij beginnende bestuurders. Met name hatchbacks, zo blijkt. Ervaren bestuurders geven dan weer de voorkeur aan stations en MPV's – mede vanwege de ruimte – en het welbekende 'oude vrouwtje' is dol op kleine autootjes. Waar de voorkeur ook naar uitgaat, bij Marktplaats Auto zit je goed wanneer je opzoek bent naar een nieuwe liefde op vier wielen. Oud of nieuw. Marktplaats.nl telt namelijk zo'n 200.000 auto-advertenties en dagelijks komen er daar circa 6.000 bij. Dat gaat het autobedrijf om de hoek niet redden – die vind je dan ook op Marktplaats.nl.

“Bij 85% van de jongeren is de factor prijs bepalend voor de keuze van een auto.”


Met zo'n omvangrijk en divers aanbod is de kans dat je op Marktplaats Auto je eerste auto vindt aanzienlijk. Zeker als de factor prijs bepalend is voor de aankoop van een auto. Bij 85% van de ondervraagden blijkt dit zo te zijn. Die super-de-luxe Mercedes met amper rijervaring, dé jongensdroom van 60-plussers, komt later wel. Eerst maar eens op de kleintjes letten is de gedachte bij veel jonge bestuurders. Verstandig. Bovendien, je weet wat men zegt: op een oude fiets moet je het leren. En oud betekent veelal ook nog eens voordelig. Dat is mooi meegenomen, want de eerste auto mag voor automobilisten tot 29 jaar maximaal 1.500 kosten. Dat lijkt misschien een pittige missie te zijn, maar met een aanbod van 20.000 auto's in deze prijsklasse is Marktplaats Auto verrassend goed vertegenwoordigd. Een gezin betaalt gemiddeld tussen 10.000 en 20.000 euro voor een auto. Daarvan staan er 42.000 op Marktplaats. En zo wachten nog ruim 140.000 auto's op een nieuw baasje. Vrijheid, blijheid die een muisklik verder voor het oprapen ligt. Zo'n kans laat je toch niet liggen?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken