Nú extra veel korting op een Auto Review abonnement

Kies ook voor Auto Review!

Nú extra veel korting op een Auto Review abonnement Bekijk de actie!
Nieuws

De nieuwe Peugeot 3008: meer SUV

De eerste generatie van de Peugeot 3008 had een 'hate it or love it' uiterlijk. Dat is bij deze gloednieuwe 3008 wel anders. Die zal vermoedelijk bij het gros meteen in de smaak vallen. Wat een stijlvolle en stoere auto is het geworden zeg! En dan heb je het interieur nog niet eens gezien.

Peugeot maakt indruk met de nieuwe 3008 die voortaan door de Fransen als SUV in plaats van crossover wordt gepositioneerd. Begrijpelijk, het aandeel van C-segment SUV's is in de afgelopen jaren ruim verdubbeld. Het is zelfs zo groot dat 1 op de 10 in Europa verkochte auto's een SUV uit het C-segment is.

Zwevend dak 

Die transitie van crossover naar SUV is niet zomaar marketingpraat. Je ziet het ten eerste al aan zijn uiterlijk. Hij oogt stoerder, robuuster en meer volwassen. Gave stylingdetails zijn onder meer het optisch zwevende dak, de grote grille alsook de unieke vouwen in de zijkant. Excentriek als de eerste generatie is de 3008 wellicht niet meer, maar hij weet nog altijd wel een onderscheidende vertoning te zijn.

Flink gegroeid

Ten opzichte van zijn voorganger is de 3008 met 8 cm gegroeid. Die lengte kwam voor het grootste deel (62 mm) ten goede aan de wielbasis en daarmee aan de ruimte voor de inzittenden. De breedte bleef met 1,84 m gelijk maar Peugeot claimt ook hier aan ruimte te hebben gewonnen. Het meeste winst zien we helemaal achterin: de bagageruimte groeide van 432 naar 520 liter.

Tip
Astra ST Plug-in Hybrid
Astra ST Plug-in Hybrid

Ontvang nu een gratis upgrade en stap zonder meerprijs in een exclusievere uitvoering van de Opel Astra ST Plug-in Hybrid

Digitaal dashboard

Wie rondkijkt in het binnenste van de 3008 zal echt verrast worden. Centraal op het dashboard staat een 8 inch touchscreen dat een centrale rol vervult in de bediening van alle elektronica en mogelijkheden van de SUV. Daaronder zijn zes 'toggle switches' gemonteerd die direct toegang geven tot de radio, airco, navigatie, auto-instellingen, telefoon en mobiele apps. Handig om snel toegang te hebben tot deze hoofdmenu's.
Relatief uniek is ook het volledig digitale instrumentarium. Dat staat als een soort van head-up display bovenop het dashboard en is volledig naar smaak en wens te personaliseren. Deze inmiddels bekende plaatsing van de instrumenten is nog altijd uniek en wordt door Peugeot als i-Cockpit aangeduid.

Je zintuigen prikkelen

Nieuw binnen het i-Cockpit concept is i-Cockpit Amplify. Daarbij worden de zintuigen van de inzittenden op verrassende wijze geprikkeld. Afhankelijk van de ingestelde stand wordt gespeeld met de interieurverlichting, de geluidsinstellingen, de geur (dankzij een parfumeur) alsook de massagestanden van de voorstoelen. Je creëert hiermee je eigen unieke sfeer aan boord. Hoe het precies in de praktijk werkt zullen we nog moeten gaan ervaren, maar het klinkt wel bijzonder.

Lichter

De Peugeot 3008 is gebouwd op het nieuwe EMP2-platform. Daardoor is de auto niet alleen nagelnieuw (tot het laatste schroefje) maar ook nog eens 100 kg lichter. En dat heeft zijn effect op de rij-eigenschappen. Die zitten bij Peugeot altijd wel goed en we verwachten bij de 3008 eveneens niet teleurgesteld te worden.

Modern motorengamma

Het motorengamma bestaat uit enkel turbomotoren. Bij de benzines zijn dat de 1.2 Puretech met 130 pk en de 1.6 e-THP met 165 pk. Die laatste is standaard uitgerust met een automaat, de 1.2 Puretech optioneel ook. Dieselen kan met de 120 pk sterke 1.6 BlueHDi en een 150 of 180 pk sterke variant van de 2.0 BlueHDi. Zowel de 120 alsook de 180 pk sterke versie zijn leverbaar met een automaat.

Uitrusting van hoog niveau

Peugeot claimt dat kopers in dit segment nogal gehecht zijn aan luxe. En dat hebben de Fransen heel letterlijk ook zo opgepakt. Van het Focal audiosysteem tot aan de handsfree achterklep en de uitgebreide connectie met je smartphone, de 3008 beschikt erover. Maar ook zaken als een 3D-navigatiesysteem, stoelen met massagestand en adaptieve cruise control is leverbaar. Daarbij waken talloze actieve elektronische veiligheidssystemen over het feit dat je binnen de lijntjes blijft rijden, niet te vermoeid achter het stuur zit of dat je niet zomaar op een voorligger knalt.

Dit najaar

Tijdens de Autosalon van Parijs, dit najaar, zal de Peugeot 3008 voor het eerst aan de wereld getoond worden. Kort daarna zal de auto bij de dealers staan. De prijzen worden in aanloop naar zijn marktintroductie bekend gemaakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken