Wegenbelasting bedrijfswagen: zoveel belasting betaal je in 2025

Wegenbelasting bedrijfswagen: zoveel belasting betaal je in 2024

Hoewel het bpm-voordeel op bedrijfsbusjes is verdwenen, profiteer je als ondernemer in 2025 opnieuw van lagere motorrijtuigenbelasting. Nieuw is dat je nu ook voor elektrische bussen wegenbelasting betaalt. Toch bespaar je jaarlijks een aardig bedrag in vergelijking met personenwagens.

Wegenbelasting grijs kenteken: geen verschil tussen diesel en benzine

Een groot voordeel van rijden op een grijs kenteken is dat de Nederlandse overheid geen onderscheid maakt tussen benzine- en dieselvoertuigen. In tegenstelling tot personenauto’s, waarbij dit verschil al snel kan oplopen tot 100 à 200 euro per kwartaal, betaal je als ondernemer hetzelfde tarief. Bovendien zijn ondernemers vrijgesteld van de provinciale opcenten, wat per provincie enkele tientjes kan schelen.

Wekelijks het laatste bedrijfswagennieuws? Binnenkort verschijnt onze gratis nieuwsbrief. Schrijf je alvast in om niks te missen.

Ontvang het laatste bedrijfsauto-nieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Motorrijtuigenbelasting voor elektrische bestelwagens

Een belangrijke verandering is dat sinds 1 januari 2025 ook voor elektrische bestelwagens mrb moet worden betaald. Eerder werden die nog ontzien door de Belastingdienst. Het mrb-tarief voor elektrische busjes is vooralsnog echter lager dan voor voertuigen met een brandstofmotor. In dit 2025 geldt namelijk het ‘kwarttarief’: dit betekent dat je 75 procent korting krijgt op het standaardtarief voor verbrandingsmotoren.

Voorbeelden: voordeel wegenbelasting grijs kenteken

Om een duidelijk beeld te schetsen over de kosten en wat dit uitmaakt ten opzichte van gele kentekens, geven we hier een paar rekenvoorbeelden:

  • Bedrijfsbus van circa 1400 kg (bijvoorbeeld de Renault Kangoo, basisversie):
    • Mrb: 127 euro per kwartaal, ongeacht of de bus op benzine of diesel rijdt.
  • Elektrische Renault Kangoo E-Tech (1658 kg, door accupakket zwaarder):
    • Mrb-kwarttarief: 38 euro per kwartaal.

Vergelijking: wegenbelasting geel kenteken

Voor particulieren die een voertuig van 1400 kg op diesel of benzine rijden, gelden hogere tarieven. Bijvoorbeeld in Zuid-Holland:

  • Dieselauto (1400 kg): 469 euro per kwartaal.
  • Benzineauto (1400 kg): 240 euro per kwartaal.

Voor elektrische personenwagens geldt in 2025 eveneens het kwarttarief. Een personenauto met een vergelijkbaar gewicht als de Kangoo E-Tech kost in Zuid-Holland 81 euro per kwartaal.

Wegenbelasting 2026: wat verandert er?

De mrb-tarieven worden jaarlijks bijgesteld, dus ook in 2026. De grootste verandering in dat jaar is de afschaffing van het kwarttarief voor elektrische bedrijfswagens. Vanwege het hogere gewicht van een elektrische bus valt de belasting daarom duurder uit dan voor een brandstofversie. Voor de zwaardere elektrische Kangoo uit ons voorbeeld betaal je dan 152 euro per kwartaal (exclusief eventuele jaarlijkse indexering van de mrb).

Mark Litjens
Door Mark Litjens

Werkt al sinds 1995 in de auto-industrie. Eerst als autojournalist, nu als bedrijfsautojournalist en altijd als fervent motorrijder. Als er maar wielen onder zitten, is hij gelukkig. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Bedrijfswagen-nieuws in je mailbox?

  • ✓ Het belangrijkste nieuws over bedrijfswagens
  • ✓ Exclusieve tests
  • ✓ Speciale kortingen en acties