Tests

Maserati Quattroporte Sport GT S

Maserati Quattroporte Sport GT S

Italianen zijn meester in het bedenken van ingewikkelde namen voor auto’s. De in 2003 gelanceerde grote sedan van Maserati heette simpelweg Quattroporte, een historische naam die al diverse generaties in gebruik is. Maar iedere toevoeging achter deze naam betekent dat er weer extra aan gesleuteld is. En dat is in een aantal gevallen terecht.

Laten we het heel hard stellen. Als Maserati nog steeds de Quattroporte van 2003 zou leveren, dan zou het merk op sterven na dood zijn. De bouwkwaliteit daarvan was zo belabberd, dat vrijwel niemand dat van zo’n dure auto zou pikken. Het was bij Maserati heel gewoon dat diverse interieurpanelen los zaten, bij het instappen de kap onder het stuur op je voeten viel en dat de middenconsole met de minuscule pook van de Cambiocorsa-bak meebewoog. Om van de elektronische ellende nog maar niet te spreken.

Kwaliteit
Knap dus dat Maserati zes jaar later nog steeds hetzelfde model levert. Gelukkig heeft er een enorme inhaalslag op het gebied van kwaliteit plaatsgevonden en zijn sommige gevoelige elementen uitgewisseld met meer betrouwbaar materiaal. Maar ondanks die goede voornemens moet je bij een Quattroporte er niet van staan te kijken dat de spiegel net niet trillingsvrij is opgehangen en dat diverse onderdelen qua passing bij lange na niet de kwaliteit van een BMW 7-serie of Mercedes S-klasse halen. Nu moet wel opgemerkt worden dat de aantallen die Maserati op jaarbasis bouwt, enorm veel kleiner zijn dan bij de Duitse tegenstrevers en daarvoor krijgen ze enig krediet, vooral van de trouwe liefhebbers.

Sexy
Want zeg nou zelf, Maserati heeft met deze Quattroporte gewoon de meest sexy auto in het topsegment. Een auto met ‘ballen’, een echte rijdersauto ook, want daar richt het merk zich al sinds de oprichting op. De huidige Quattroporte kreeg vorig jaar een facelift die onder meer bestaat uit een grille met verticale lamellen, 19 inch wielen, nieuwe voorbumper, andere koplampen met LED dagrijverlichting, dikkere skirts en aan de achterkant nieuwe verlichting en ook daar een andere bumper. Op die versie borduurt Maserati nu voort, met dien verstande dat de Sport GT S op details weer afwijkt. Dat begint al meteen bij het front waar de koplampen een donker masker hebben gekregen en de spijlen van de grille hol naar binnen staan. De lichtmetalen wielen zijn een maatje gegroeid (20 inch) en navenant zijn de banden platter geworden. In de achterbumper niet twee dubbele pijpen (vier in totaal), maar twee forse uitgevallen ovale exemplaren.

Zelf ervaren
Begrijp goed dat het hier om de snelste versie van de Quattroporte gaat en daarom is het niet vreemd dat de al behoorlijk lage auto nog eens een aantal millimeters dichter op het wegdek is gekomen. Rijden in ons land betekent verkeersdrempels nemen en op één venijnig exemplaar op de testroute na, gaven ze geen van allen een probleem. Onder de lange neus ligt de inmiddels in het volledige programma doorgevoerde 4.7 liter V8, die aan de Euro5 emissienorm voldoet. Bij deze versie is het vermogen licht verhoogd van 430 naar 440 pk en blijft het koppel op een hoog niveau met 490 Nm. De prestaties betreffen slechts dode cijfers: een top van 285 km/h en een acceleratie naar 100 in 5,1 seconden. We willen de Maserati gewoon zelf ervaren om het te meemaken.

Felrood
Zitten en rijden is immers geloven. Wow, onze zwarte auto heeft een flitsend felrood interieur. Daar moet je van houden, maar het geeft wel aan dat Maserati tot in het extreme klantenwensen opvolgt. De eerste indruk is al meteen veel positiever dan bij de eerste kennismaking. Alle materialen lijken van een betere kwaliteit en de hele auto steekt gewoon degelijker in elkaar. Maar het blijft natuurlijk een Italiaans product waarbij de liefhebber niet over kleine onvolkomenheden zal klagen. Het hoort er gewoon bij. Nou, dat doen wij dan ook maar niet meer. De Quattroporte is zoals de naam al zegt een vierdeurs die bedoeld is voor vier passagiers. Toch zal de eigenaar van dit model vaker zelf achter het stuur zitten dan bij de bekende Duitse limousines, vooral omdat hij de auto met z’n hart heeft gekocht en graag het spektakel zelf wil meemaken.

Uitlaatsysteem
Deze Sport GT S heeft een nieuwe feature in het uitlaatsysteem. Daarin is namelijk een klep opgenomen die met een druk op de sportknop wordt geopend en daarmee verandert het karakter van de motor. In de normale stand is de V8 qua geluid al een indrukwekkende machine, typisch een Italiaanse krachtbron die graag en heel snel in toeren klimt. Maar met de sport knop op ‘aan’ wordt de motor bijna oorverdovend. Het is net alsof de Dolby Surround wordt aangezet, want het geluid is gewoon overal. En belangrijk, blijft dat ook ongeacht de snelheid. Wie zijn Quattroporte eens lekker wil uitlaten, zal de klep bij voorkeur helemaal open zetten en als het enigszins kan met het raam open rijden voor een maximale bevrediging van het gehoororgaan. Het is niet moeilijk om met de grote Maserati indruk te maken, op meerdere fronten zelfs. De auto accelereert als een raket en maakt daarbij gewoon een enorme hoop herrie. Wie lange ritten op de snelweg maakt, zal de sportknop gewoon uit laten, want dan kun je die bult herrie missen als kiespijn. Gelukkig heeft Maserati de gerobotiseerde Cambiocorsa bak al lang op het kerkhof achter gelaten en wordt nu een degelijk automaat uit de rekken van ZF gebruikt. Een bak die de geweldsexplosie prima aan kan. Schakelen gaat vliegensvlug, maar kan nog steeds handmatig met flippers achter het stuur die voor dit model zelfs groter zijn geworden. Misgrijpen kan bijna niet meer.

Maatkostuum
De specifieke eigenschappen van de Sport GT S maken deze uitvoering behoorlijk exclusief. Niet iedereen die voor een Quattroporte in de markt is, zal het weten te waarderen. Zoals altijd is ook deze versie een vierdeurs met het onderstel van een sportwagen. De auto kleeft aan de weg, maar laat in snel genomen bochten wel zijn forse gewicht voelen. De motor is bij gas intrappen direct bij de les en de rood gelakte remklauwen (alle andere denkbare kleuren leverbaar) zorgen er ook voor dat de kolos weer snel tot stilstand komt. De totale beleving van de Maserati is nauwelijks te vergelijken met de beschaving van een Mercedes S, zelfs niet met de AMG versie. De Quattroporte is een auto die geniet van het leven, alles behalve perfectie nastreeft, in het mooiste Italiaanse maatkostuum rondloopt, maar tegelijk stevig rookt en drinkt. Je leeft maar kort, dan moet je er ook van genieten, lijkt zijn devies. En dat zal voor de eigenaar precies zo gelden! O ja, de prijs: 198.430 euro. Ssstt, wij vertellen het niet verder.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Maserati Quattroporte Sport GT S
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers