Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen!

Vanaf €24.290​ (excl. €2.950 subsidie)| ​Betaalbare elektrische auto met actieradius tot 320 km!

Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen! Reserveer nu
Tests

Jaguar XKR Coupé

De Jaguar XKR Coupé is het topmodel van de XK-range. Met onder de motorkap een 420 pk sterke Supercharged V8 weet de XKR Coupé verbluffende prestaties neer te zetten. Zijn stijlvolle uitstraling maakt de XKR tot een sportauto waar de Britten trots op mogen zijn.

Waar de Amerikanen hun spierbundels niet onder stoelen of banken steken weten de Britten hun sportauto’s elegant, klassiek en tegelijk dynamisch vorm te geven. De Jaguar XKR is daarvan een prima voorbeeld. De door Ian Cullum ontworpen coupé wordt gedomineerd door sierlijke en klassieke lijnen met een vleugje moderne vormgeving. Bij de XKR zijn het slechts de details die het verschil maken met zijn 120 pk minder potente broeder; de XK. Het zijn onder meer de kleine spoiler op de achterklep, de aluminiumkleurige power vents in de zijschermen en de luchtinlaten in de motorkap die duidelijk maken dat dit de XK met toevoeging R is. Niet in de laatste plaats zorgen ook de schitterende 20 inch lichtmetalen wielen met daarachter enorme remmen voor een sportieve aanblik. Jaguar is er daarbij in geslaagd om de XKR te maken tot een stijlvolle sportauto waar de Britse auto-industrie trots op mag zijn. En vooral in deze prachtige witte kleur trekt de auto de aandacht van bijna alle andere weggebruikers.

Leer en aluminium
Bij de gedachte aan een Jaguar interieur wordt direct de associatie opgeroepen van veel hout, veel chroom en zacht tapijt. Maar niet bij deze XKR. Hier ligt de nadruk veel meer op sportiviteit. Het interieur wordt gesierd door zwart leder op de stoelen en het dashboard en veel aluminium. Met enkele R-styling details op de versnellingspook, in het leder van de stoelen en op de wijzerplaten onderstreept Jaguar dat we hier niet met zomaar een XK te maken hebben. De afwerking en de gebruikte materialen zijn van topniveau en dat verdient absoluut een compliment.

Uitrusting
Aan uitrusting ontbreekt het de inzittenden nergens aan. Het prachtige en hoogwaardige entertainmentsysteem is voorzien van de bediening van het audiosysteem, de navigatie en de climate control. Dat alles via het goed afleesbare en prachtig vormgegeven touchscreen. Het audiosysteem van Alpine zorgt voor een prachtige geluidsweergave. Met comfortverhogende zaken als afstandshoudende cruise control, stoelverwarming en een keyless-go systeem ontbreekt het werkelijk nergens aan.

GT
Zijn klassieke maar sportieve uitstraling geeft al aan dat de XKR een GT is en geen échte sportauto. Dat wordt vooral duidelijk tijdens het rijden. Wanneer de motor met een druk op de knop tot leven wordt gewekt klinkt een heerlijke brul onder de motorkap vandaan. Maar daarna wordt het stil. Ook bij rustig wegrijden klinkt de motor slechts op de achtergrond. De automaat schakelt soepel en snel door zijn versnellingen en wie niet beter weet zou denken in een comfortabele limousine te rijden. Bovendien biedt het onderstel ruim voldoende comfort om de XKR voor dagelijks gebruik in te zetten.

Sportieve inborst
Zijn sportieve karakter onthult de XKR dan ook pas wanneer het gaspedaal naar de bodem gaat. Een diepe zware brul dringt van voren en van achteren het interieur binnen. Het veroorzaakt kippenvel over je hele lichaam. Je wordt diep in de stoelen gedrukt en in één streep accelereert de XKR door naar hoogste illegale snelheden. De automaat doet daarbij supersnel zijn werk en overschakelen is slechts een fractie van een seconde. Wie dat wenst kan met flippers achter het stuur het heft in eigen handen nemen. Ook dan is de reactie van de automaat zeer snel. Dat verdient absoluut een compliment! Minder overtuigd zijn wij van zijn onderstel op slechte wegen. De XKR kan met hoge snelheden door bochten wordt geleid, maar op minder goede bochtige wegen begint de achterkant al snel onrustig te worden. Zijn nerveuze karakter geeft de bestuurder minder gevoel van zekerheid. Bovendien ontbreekt het de besturing aan wat meer directheid. Dit had de sportiviteit van deze R-versie ten goede gekomen.

Supercharged V8
Verantwoordelijk voor de spectaculaire prestaties is de 4.2 liter Supercharged V8. De motor ontwikkelt een vermogen van 420 pk en een koppel van 560 Nm. Daarmee sprint de XKR Coupé in slechts 5,2 seconden vanuit stilstand naar de honderd en de topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Dat is een volle seconde sneller dan de minder potente ‘gewone’ XK Coupé. Dankzij de Supercharged-motor is er bij nagenoeg alle toerentallen ruim voldoende vermogen en koppel voor handen. De XKR komt dan ook snel en alert van zijn plek en de Supercharger is op de achtergrond als hulpje hoorbaar. Het gemiddelde verbruik van 12,3 liter per 100 km wordt in de praktijk lang niet gehaald. Als XKR-bestuurder moet je eerder rekening houden met 15,5 l/100 km.

Conclusie
Als antwoord op de AMG-modellen van Mercedes, de M-modellen van BMW en de S/RS-modellen van Audi heeft Jaguar het R-label in de markt gezet. Bij de XKR staat deze letter R voor een vermogen van 420 pk, een adembenemende acceleratie en slechts subtiele sportieve details. De XKR is een stijlvolle coupé die de dynamiek van een sportauto weet te verpakken in een klassieke maar zeker sportieve GT. Zijn motor is een krachtcentrale die je in iets meer dan 5 seconden naar de honderd weet te sleuren en daarbij het kippenvel over je hele lichaam weet op te wekken. Groot compliment verdient de zeer snel en soepel schakelende automaat die absoluut past bij de rijbeleving. Het is jammer dat de XKR op minder goede wegen wat nerveus aanvoelt en dat de besturing een tikkeltje te licht is. Verder niets dan lof over deze Britse GT. En wie niet vies is van een beetje aandacht moet zeker voor de witte kleur gaan.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken