Eerste review Nissan Juke (2019)

In negen jaar tijd verkocht Nissan 1 miljoen Jukes in Europa. In Nederland bleef het bij een bescheiden 7500 stuks. Op het lijstje met positieve eigenschappen zetten Juke-rijders het design met stip op één. Geen wonder dat Nissan bij het ontwerp van de nieuwe Juke voortborduurde op het oude model. Grote verbeteringen zien we op het gebied van afwerking, ruimte en veiligheid.

Wat is opvallend aan de Nissan Juke?

Evolutie of niet – ook de nieuwe Nissan Juke heeft een in het oog springend design. Hij blijft herkenbaar als Juke, maar ziet er minder aaibaar en clownesk uit. Alsof een aandoenlijke dikkerd maandenlang in de sportschool heeft doorgebracht. Vooral van voren en opzij oogt de auto strakker en atletischer dan voorheen. Hij doet ons denken aan de Toyota C-HR, al is het design van die laatste een stuk drukker, met meer vouwen en lijnen.

Wat bevalt er aan de Nissan Juke?

Het klinkt misschien flauw, maar wat vooral aan de Juke bevalt, is dat er eigenlijk nauwelijks iets is waarmee hij ergernis wekt. De prestaties zijn oké, het weggedrag en vooral de grip zijn prima, de stoelen zitten goed en de uitrusting is vanaf de N-Connecta netjes. De interieurruimte is niet overdadig, maar ten opzichte van het vorige model is de vooruitgang groot. Met een inhoud van 422 liter is de kofferbak zelfs flink te noemen. Maar verder is het licht polariserende design het enige echt opvallende aan de auto.

Wat bevalt er niet aan de Nissan Juke?

We vinden het jammer dat de upgrade van het interieur niet iets consequenter is doorgevoerd. Die zachte panelen met gestikt imitatieleer ogen hoogwaardig, maar daardoor is het contrast met de krasgrage hardplastic oppervlakken des te groter. Verder vinden we het jammer dat Nissan de auto met slechts één motortype levert. De meeste mensen zullen de 117 pk sterke 1,0-liter driecilinder ruim voldoende vinden. De honderdsprint verloopt in 10,4 seconden, maar wie van opschieten houdt, verlangt bij de tussensprints wellicht naar wat meer vermogen en koppel. Zeker als het bergop gaat. En dan te bedenken dat Renault-Nissan zo’n fijne 1,3-liter viercilinder op de plank heeft liggen. Het onderstel van de Juke kan 20 tot 40 pk prima aan. Bovendien zou de compacte crossover er een betere caravantrekker van worden.

Wanneer komt de Nissan Juke en wat is de prijs?

Eind november staat de Juke bij de dealer. De vanafprijs bedraagt 23.990 euro voor de Visia-uitvoering. We vragen ons sterk af in hoeverre je deze versie daadwerkelijk in de showroom zult aantreffen. Want welke koper zit in dit segment te wachten op een auto met 16-inch stalen wielen met schaamdeksels, een handbediende airco en een piepklein multimediascherm van 4,2 inch? Oké, eerlijk is eerlijk: de instapper heeft wel led-koplampen, een spoorassistent en cruisecontrol standaard. Een stuk completer is de Premiere Edition. Die is weliswaar 4000 euro duurder dan de instapper, maar voor die meerprijs krijg je veel lekkers. Aan de buitenkant verleidt deze tijdelijk leverbare uitvoering je met twotone-lak en indrukwekkende 19-inch wielen. Verder geniet je van grootbeeld-navigatiegemak, stoelverwarming en een verwarmbare voorruit.

Wat vind ikzelf van de Nissan Juke?

Tegendraads als ik ben, ga ik niet mee in de heersende SUV-hype. Ik zoek het liever iets lager bij de grond. Maar als ik de Juke vergelijk met zijn pakweg 24 concurrenten, springt hij er met z’n onderscheidende looks absoluut uit. En in een segment waar de auto’s steeds meer op elkaar gaan lijken, vind ik dat een pre. Zo ben ik ook nogal gecharmeerd van de Mazda CX-30. Maar goed, die is weer een stuk duurder. Dus wie weet, als de Juke tegen een geringe meerprijs nu ook leverbaar werd met de 1,3-liter DIG-T-motor …

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties