Review nieuwe Mazda3

De nieuwe Mazda3 maakt de tongen los. Autoliefhebbers die van hun baas (of van moeder de vrouw) een nieuwe auto mogen uitzoeken, hebben nu een stijlbewust excuus om de Volkswagen Golf en de Ford Focus te laten staan. Want de opvallende Mazda3 is toch een rijdend visitekaartje voor elk gezin of bedrijf?

Wat is er opvallend aan de nieuwe Mazda3?

Het design van de nieuwe Mazda3 is meer dan opvallend. De markante C-stijlen geven de hatchback een eigen gezicht, én forse dode hoeken. Gelukkig is dodehoekwaarschuwing standaard. Mazda heeft ook een nieuwe motor: de SkyActiv-X benzinemotor. En de Mazda3 krijgt hem als eerste. Hij doet zijn werk efficiënter en zuiniger dankzij een nieuw soort ontsteking. Dat hij pakweg 180 pk levert, versterkt de drang om 950 euro extra te betalen voor deze hightechmotor. Maar heb geduld: in het begin is de Mazda3 alleen leverbaar met de vertrouwde tweeliter benzinemotor met 122 pk (SkyActiv-G) en een 116 pk sterke dieselmotor, de 1,8-liter SkyActiv-D. Wat de nieuwe Mazda3 eveneens uniek maakt, is de uitgebreide standaarduitrusting. Alles, van airco tot adaptieve cruisecontrol en van 16-inch lichtmetaal tot een navigatiesysteem met een haarscherp beeldscherm, is bij de prijs inbegrepen.

Wat bevalt aan de nieuwe Mazda3?

Of je het design nu mooi of lelijk vindt – wij snappen beide meningen – spraakmakend is de coupé-achtige hatchback absoluut. Meer nog dan de nieuwe Ford Focus. Wat ook bevalt is het nieuwe multimediasysteem. De lelijke icoontjes in tandwielvorm zijn verruild voor een zakelijke, BMW-achtige menustructuur. Je bedient het met een grote draaiknop op de middentunnel en dat voelt net wat chiquer dan een touchscreen waarvoor je je arm he-le-maal moet uitrekken. Het grootste pluspunt van de nieuwe Mazda3 is echter zijn sportieve rijgedrag. De handbak met korte pook schakelt uitmuntend, de besturing is lekker direct en voorspelbaar en het onderstel informeert je over de staat van het wegdek.

Wat bevalt niet aan de nieuwe Mazda3?

Reken maar dat de brede C-stijlen het zicht schuin naar achteren belemmeren. De passagiers op de achterbank zien de wereld door kleine zijruiten en ze zitten om beenruimte verlegen. De bagageruimte is evenmin om over naar huis te schrijven. Met 334 tot 1026 liter blijft de nieuwe Mazda3 behoorlijk achter bij zijn concurrenten. Kanttekening bij het sportieve rijgedrag: het onderstel is wat hard geveerd en je moet de atmosferische motor behoorlijk in de toeren jagen om iets gedaan te krijgen. Dat betekent dat je vaker moet terugschakelen dan sommige bestuurders gewend zijn.

Wanneer komt de nieuwe Mazda3 en wat kost-ie?

Vanaf 15 maart staat de nieuwe Mazda3 bij de dealer. Voor 27.160 euro stap je achter het stuur van een Mazda3 met 122 pk sterke benzinemotor. De nieuwe SkyActiv-X motor gaat 950 euro meer kosten en komt eind 2019. De voordeligste diesel staat voor 31.590 euro in de prijslijst. Upgraden van de hatchback naar de 20 centimeter langere sedan met ruim 100 liter bagageruimte extra, kost slechts 500 euro. Zoals gezegd is de standaarduitrusting heel compleet. De nog luxere versies hebben stoelverwarming, nepleren bekleding en een Bose-audiosysteem met twaalf luidsprekers.

Wat vind ikzelf van de nieuwe Mazda3?

Ik ben geen geboren coureur, maar de nieuwe Mazda3 maakt het eenvoudig en leuk om slingerwegen te verslinden. Daar komt bij dat ik er erg lekker in zit – ondanks mijn lange benen. Met het straf geveerde onderstel kan ik prima mee leven, want hier staat tegenover dat de auto zo lekker stuurt. Ik zou wel wachten totdat de nieuwe SkyActiv-X motor leverbaar is – zo boeiend vind ik nieuwe techniek. Niet verder vertellen: Mazda bewaart een interieur met donkerrood leer voor de hatchback met die motor. Hoe gaaf en fout is dat?

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties