Hyundai ix35
Hyundai is geen groentje meer. Het kent de markt inmiddels als elk ander relevant automerk. Zodoende is het opmerkelijk dat de ix35 van een nauwelijks zichtbare facelift is voorzien. Getuigt dat van een rotsvast vertrouwen in de crossover of is dit een gevalletje 'Oeps, kan de beste overkomen. Volgende keer beter'?
Voor het interieur geldt hetzelfde, al is Hyundai het daarmee oneens. Zij beweren dat de materialen wel degelijk een serieuze upgrade hebben ondergaan. Misschien is daar niets aan gelogen, maar met de snelheid waarmee de ontwikkelingen elkaar in de auto-industrie opvolgen in het achterhoofd, was het allicht verstandig geweest hieraan meer aandacht te schenken. Nu zijn de veronderstelde verbeteringen echt amper tot niet waarneembaar.
Tip voor Hyundai: start met het verminderen van (goedkoop) plastic en intensiveer de toepassing van zachte kunststoffen. Mocht het budget voor de facelift dat niet hebben toegelaten, wat goed mogelijk is, pas de volgende keer dan op z’n minst de al aanwezige keurige oppervlakken toe op die plekken die in het natuurlijke blikveld van de inzittende liggen. Alleen al daarvan knapt een auto negen van de tien keer op, en indirect de gewaarwording bij de klant. Zelfs als deze spontaan achter het stuur zit. De auto-industrie begint immers steeds meer trekjes te tonen van de elektronicabranche waar het credo ‘dat wat vandaag modern is, is morgen al weer ouderwets’ rondzingt. En zo moet de ix35 nog zeker twee jaar opboksen tegen de gloednieuwe Qashqai, waarvoor je echt geen autojournalist hoeft te zijn om te oordelen dat die Nissan al bij de eerste indruk van een moderner niveau is.
“Alleen al daarvan knapt een auto negen van de tien keer op, en indirect de gewaarwording bij de klant.”
Overal warme billen
Waar de ix35 altijd al goed in was, is het verwennen van de klant. Bij de facelift heeft Hyundai de standaarduitrusting zelfs nog ietsje opgerekt. LED-stroken lichten voortaan altijd op zodra de auto op contact wordt gezet en voor het eerst is Bi-Xenon optioneel verkrijgbaar, terwijl Trailer Stability Assist zal worden gewaardeerd door paardeneigenaren en fanatieke kampeerders. Deze uitbreiding van het ESP-systeem houdt, naast de auto, namelijk ook de aangekoppelde aanhanger of caravan in het gareel bij forse lastwisselingen.
Vanaf het tweede uitrustingniveau i-Motion trakteert Hyundai op het vrij unieke stoelverwarming vóór en achter, een klankvoller audiosysteem met Bluetooth-connectiviteit en parkeersensoren achter. Bij de duurdere modellen is Park Assist uitgebreid met een achteruitrijcamera (indien ook het navigatiesysteem met verscherpt 4,2 inch grote TFT-scherm is aangevinkt). Bij het meest luxueuze multimediasysteem meet het display een grotere 7 inch in diameter. Stuk voor stuk aangename toevoegingen, maar voor allerhande elektronische rij- en veiligheidssystemen zoals dodehoekwaarschuwing, rijstrooksignalering en automatisch remmen bij het prompt voor de auto opduiken van voetgangers kun je nog altijd niet terecht bij de ix35.
Postbode-elastiek
Nieuw, maar wat Hyundai gerust achterwege had mogen laten, is FlexSteer. De functie, waarmee de mate van stuurbekrachtiging is aan te passen, hebben we eerder ervaren in de i30. En daaraan hebben we niet bijzonder positieve herinneren overgehouden. Ook in de ix35 doet elke modus (Comfort, Normal en Sport) van het systeem erg kunstmatig aan. Bovendien is het zelfcentrerende effect tamelijk groot, waardoor je nog meer het gevoel hebt dat het stuurwiel gedraaid is rond een postbode-elastiek. FlexSteer is een bewijs dat technologische snufjes niet altijd een vooruitgang zijn, en in het geval van de ix35 bovendien volstrekt overbodig. Dit is een crossover, geen sportcoupé. Begrip voor het afstandelijke rijgedrag is bij dit soort auto bij voorbaat van kracht.T-GDi graag!
Op technisch vlak is de 166 pk en 205 Nm sterke 2.0 liter atmosferische viercilinder-benzine het grote nieuws. Deze vervangt de oude ‘Theta II’-motor met 163 pk en 194 Nm, maar of de vervanging nu zo’n verbetering is? Op papier meteen al niet, behalve op vermogen en koppel. Toch doen Hyundai-verkopers er verstandig aan hier niet te lang bij stil te staan met klanten. De acceleratie naar 100 km/h verloopt met de nieuwe 2.0 GDi namelijk drie tiende trager dan voorheen, al is 10,7 seconden nog altijd voldoende vlot voor Nederlandse verkeersomstandigheden. Net als de topsnelheid van 175 km/h.
De op zich prima cijfers van de 2.0 liter GDi ten spijt, begrijpen we niet waarom Hyundai het blijft uitstellen om haar turbogeblazen benzinemotor fanatiek toe te passen. De nog altijd enkel in de Veloster Turbo geleverde 1.6 T-GDi presenteert namelijk ook qua verbruik en emissies beter. Dit modernere blok, al dan niet in een geknepen variant, zou de ix35 terug kunnen brengen naar de top van het compacte crossover-segment. Nu, door amper te vernieuwen, is de ix35 – als benzinevariant – afgezakt tot een middelmatige speler.
Als een specifieke brandstofsoort er niet toe doet, ga dan voor de diesel. Die presteert aanmerkelijk beter. Het koppel van 260 Nm is prettig uitgesmeerd over een breed toerenbereik, zodat er ook voldoende trekkracht bij lage toeren is. Bij accelereren kan de 116 pk sterke 1.7 CRDi een beetje brommerig zijn, maar dat verdwijnt naar de achtergrond zodra de gewenste kruissnelheid is bereikt. De ix35-diesel is overwegend stil. Hij rijdt ook net even lekkerder dan de benzineversie, mede door de minder zoekeriger voortrein dankzij de zwaardere dieselmotor. Die eigenschap maakt ‘m meteen ook minder zijwindgevoelig. Schakelen doen beide motoriseringen zoals het hoort en dat kan ook gezegd worden over het onderstel. Dat wil graag comfortabel en niet zo nodig dynamisch zijn. Een rijkarakter dat perfect past bij de ix35.
“De geblazen 1.6 T-GDi zou de ix35 terug kunnen brengen naar de top van het compacte crossover-segment.”
Naderende bui
De ix35 betekent Hyundai’s grote doorbraak naar de top van de auto-industrie. Nog altijd is het Zuid-Koreaanse model een keurige auto, maar hij steekt niet langer met kop en schouders boven het maaiveld uit. Nu, vijf jaar later, wordt de ix35 verdrongen door de kudde nieuwkomers. 'Nonsens!' zullen de fans beweren. ‘Niet helemaal waar’ lijkt Hyundai ruiterlijk toe te geven door nu al vergevorderde prototypes van z’n opvolger in de openbaarheid te laten treden. Hieruit valt op te maken dat de ix35 eerder vervangen gaat worden dan je op basis van de gebruikelijke productcyclus van om en nabij de 7 à 8 jaar verwacht.
Tip
Kies jouw autoverzekering
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.