Lancia Thema
Een ordinaire rebadge of een historisch verantwoorde keuze? Een noodgreep of een slimme stap richting de toekomst? Als het aan Lancia ligt natuurlijk de meest positieve antwoorden op beide vragen. Zij zien de nieuwe Thema namelijk als het beste van twee werelden. Twee compleet verschillende werelden die elkaar ondanks de enorme fysieke afstand hebben gevonden.
Historisch erfgoed
Gekscherend sluit deze Thema eigenlijk heel goed aan bij het historische erfgoed van de Italianen. De geschiedenis herhaalt zich namelijk. Onder de noemer ‘Project Quattro’ werkten Fiat met de Croma, Saab met de 9000, Alfa met de 164 en Lancia met de eerste generatie Thema begin jaren ’80 ook aan een gezamenlijk model. En ook dat werd niet onder stoelen of banken gestoken. Ze hadden ieder een eigen gezicht, maar grote delen van de carrosserie en nagenoeg de gehele techniek was gezamenlijk tot stand gekomen. Voor Lancia destijds een gouden greep. De in 1984 op de Autosalon van Turijn gepresenteerde Thema oogstte vanaf het begin veel lof en Lancia produceerde tot het einde van zijn levenscyclus in 1994 maar liefst 350.000 exemplaren. De Italianen lieten er massaal de toen zeer geliefde Duitse concurrenten voor staan. Menig hoogwaardigheidsbekleder koos voor de Thema en de door Giugiaro ontworpen sedan werd als luxe, vooruitstrevend en comfortabel betiteld.
Maffiabak
De naam Thema lijkt daarmee helemaal niet zo verkeerd gekozen. Zeker niet als je de oude Thema even voor de geest haalt. Want zowel het model uit de jaren ’80 alsook deze Thema van de 21ste eeuw worden gekenmerkt door een hoekige en robuuste vormgeving. Puur toeval overigens, de Chrysler 300 was immers allang ontworpen voordat bekend werd dat er een Lancia-afgeleide van zou komen. Maar goed, verkeerd uitpakken doet het zeker niet. Bestempelden we de 300C al vanaf zijn beginjaren als een maffiabak, de Italiaanse afgeleide is dat met de roots van die onderwereld in het achterhoofd nog veel meer. Eindelijk is hij op zijn plek, zou je bijna denken. Toch blijven we erbij dat Lancia wel iets meer eigen DNA had mogen verpakken. Dat deed men bijna drie decennia geleden immers ook. Nu worden de grille en kofferbak gesierd door een Lancia-logo, maar dat is ook echt alles. Zelfs de lompe ‘ballon’-banden die zo kenmerkend zijn voor Amerikaanse auto’s vormen het schoeisel van onze testauto. Had daar gewoon een paar lekker platte Pirelli’s onder gelegd.
Lybra
Het interieur is weinig anders, ware het niet dat ook hier meer Lancia-gevoel te bespeuren valt dan je aanvankelijk zou bedenken. Let wel, het interieur is net als het exterieur praktisch één-op-één van zijn Amerikaanse evenknie gekopieerd, maar wie zich de Lancia Lybra nog kan herinneren ziet talloze overeenkomsten. Helemaal niet zo gek gekozen dus, die 300 als basis. Groot voordeel van de Thema is zijn ruime karakter. Zowel voor- als achterin hebben de inzittenden geen enkele reden om over gebrek aan ruimte te klagen. Enkel de stoelen zijn wel erg vlak en vormloos. Dat had beter gekund. Verder zien we talloze opbergvakjes en heel uniek: gekoelde en verwarmbare bekerhouders. Het materiaalgebruik is over het algemeen genomen goed en de afwerking idem. Het niveau van de (Duitse) maatstaven in dit segment haalt de Thema niet, maar onbegrijpelijke steken laten vallen doet het ook niet.
Luxe, luxe en nog eens luxe
Wie zich eenmaal in de Thema genesteld heeft zal al snel tot de conclusie gekomen dat het model over alle wenselijke gemakken beschikt. Een verwarmbaar stuurwiel, verwarmbare en elektrisch verstelbare stoelen, climate control, de genoemde bekerhouders met ‘klimaatregeling’ en een multifunctioneel display tussen de tellers. Prominent in het midden van het dashboard monteert Lancia een kleurendisplay dat met 8,4 inch gigantisch van formaat is. Erop worden de functies van het UconnentTouch-systeem getoond waarbij de klimaatregeling, het audiosysteem, de DVD-speler, achteruitrijcamera, carkit en het navigatiesysteem worden weergegeven. Die laatste maakt overigens gebruik van de software van TomTom en werkt daardoor perfect. Lekker luxe en comfortabel allemaal.
Italiaans hart
Het hart van de door ons gereden Thema 3.0 V6 Multijet II is zo Italiaans als het maar kan. De dieselkrachtbron komt van VM Motori en ontwikkelt een vermogen van 239 pk bij 4.000 tpm. Het aanzienlijke koppel van 550 Nm komt al bij 1.800 toeren per minuut volledig beschikbaar en weet mede daardoor voor soepele eigenschappen te zorgen. Tekort aan kracht heb je niet en de vijftraps automaat – helaas geen achttraps zoals bij de 3.6 V6 benzinemotor – doet zijn werk naar behoren. Hij weet redelijk soepele overgangen tussen de verzetten tot stand te brengen en reageert voldoende alert. Waar de motor vooral in uitblinkt is zijn superstille loop, een eigenschap die de gehele Thema goed doet. Zoevend verplaats je jezelf met speelsgemak vele honderden kilometers. Het comfortniveau dat het onderstel daarbij biedt stemt ons eveneens tevreden. Dynamiek is daarentegen niet zijn sterkste kant. De besturing is licht, de stuuruitslag groot en overhellen in bochten is de Thema niet vreemd; hij moet het duidelijk van zijn comfortabele karakter hebben.
Resumé
De nieuwe Lancia Thema is zonder twijfel één van de meest besproken auto’s van het afgelopen jaar. De keuze van Lancia werd in eerste instantie gehekeld en ook wij zullen niet ontkennen op voorhand weinig goeds over te hebben gehad voor de genomen beslissingen. Maar we moeten eerlijk toegeven dat de Thema een tweede blik verdiend. Hij is dan weliswaar niet zo Italiaans als de Ypsilon of Delta, maar de rebadge pakt opvallend goed uit. Het is een heerlijk comfortabele en ruime auto met zonder twijfel een eigen gezicht. Dus op de vraag of het een ordinaire rebadge is of een historisch verantwoorde keuze geven we Lancia het voordeel van de twijfel. En of het een noodgreep is of een slimme stap richting de toekomst gunnen we de Italianen ook het positieve van beiden. Als de Thema aanslaat zou die zomaar de basis kunnen vormen voor een compleet nieuwe – eigen ontwikkelde - generatie. Aan het product an sich zal het niet liggen.
Tip
Kies jouw autoverzekering
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.