Overige

Auto krassen verwijderen, zelf doen of laten doen?

Auto krassen verwijderen, zelf doen of laten doen?

Het is de nachtmerrie van menig autobezitter en toch krijgen de meesten er helaas weleens mee te maken. We hebben het over auto krassen. Er is bijna niets waar de gemiddelde autobezitter meer van baalt dan een lelijke kras in de lak van de auto. Een kras ontstaat eenvoudig door bijvoorbeeld een tak van de heg, vandalisme, slijtage, zand of een portier van een andere auto, die achteloos open wordt gegooid. Hoe dan ook auto krassen op je auto zijn lelijk en iets waar je gauw vanaf wilt. De grote vraag hierbij is echter of je dit zelf kan en gaat doen of dat je het beter kunt laten doen. Het antwoord ontdek je hier.

Kun je auto krassen zelf verwijderen?

Het antwoord op de vraag of je auto krassen zelf kunt verwijderen ligt iets gecompliceerder dan je in eerste instantie zou denken. Het korte antwoord is: ja… soms. Krassen zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. Het hangt er vanaf hoe groot en hoe diep de kras is die je zelf wilt gaan behandelen. Daarnaast is het zaak dat je goed weet wat je doet. Als je namelijk niet secuur te werk gaat of de juiste materialen gebruikt, kan je de autoschade alleen maar erger maken.

In welke laklaag zit de kras?

De grootste issue bij auto krassen verwijderen, is voor jezelf nagaan in welke laklaag de kras precies zit. Auto’s zijn namelijk voorzien van meerdere laklagen. Helemaal onderop, dus de eerste laag die op de kale carrosserie terecht komt, is de grondlak. Deze laag zorgt ervoor dat de auto goed beschermd is en niet gaat roesten. Daar bovenop zitten meerdere lagen kleurlak. Dit zorgt voor de kleur van de auto en de meerdere lagen zorgen dat de lak sterker wordt. Tot slot wordt het geheel afgewerkt met blanke lak.

Auto krassen verwijderen laten doen

Heb jij een krasje alleen in de blanke lak van je auto dan kun je deze in bijna 100% van de gevallen gerust zelf wegwerken. Hier zijn niet alleen verschillende huis tuin en keukenmiddeltjes voor beschikbaar maar ook een zogenaamde scratch remover of een lakstift. Na het gebruik hiervan even oppoetsen en je ziet er niets meer van.

Een ander verhaal wordt het echter als je kras in de diepere lagen van de lak zit of zelfs helemaal door is naar de grondlak. Aangezien hier aanzienlijk meer bij komt kijken dan alleen even een spuitbus met ongeveer de kleur van je auto kopen, kun je deze auto krassen verwijderen beter aan een professioneel bedrijf over laten. Een auto kras verwijderen is dus in veel gevallen helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken