Overige

Autofabrikanten sjoemelen met opgegeven bagageruimte

Autofabrikanten sjoemelen met opgegeven bagageruimte

Nieuwe auto's zijn lang niet zo ruim als we denken. Of eigenlijk, als de fabrikanten ons willen doen geloven. Sterker nog, de verschillen kunnen echt enorm zijn.

Zo ruim als autofabrikanten aangeven dat een kofferbak van een auto is, is-ie echt niet altijd. Dit blijkt uit een eigen onderzoek van de ADAC. De Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, zoals de ADAC voluit heet, ging om de auto’s van Dacia te testen schuimblokken plaatsen. Door dit te doen wist de Duitse ANWB zo goed mogelijk te testen of de opgegeven liters inderdaad kloppen of ze toch uit de duim zijn gezogen door de fabrikant afkomstig uit Roemenië. Uit het onderzoek van de ADAC komt naar voren dat de goedkopere auto’s over het algemeen het eerlijkst zijn. Dit geldt ook zeker voor Dacia, zoals bijvoorbeeld bij de Duster. De producent van dit model gaf aan dat je er maar liefst 413 liter aan spullen in kwijt kunt. Uit de test van de ANWB uit Duitsland blijkt dit 410 liter te zijn. Dacia blijkt dus niet te liegen, dus een Zebra tas past zeker in de bagageruimte van een Duster.

Past een tas van Herschel in de kofferbak van een auto van Volkswagen?

In het onderzoek van de ADAC is het eigenlijk onmogelijk om één bepaalde boeman aan te wijzen. Dit komt doordat er simpelweg meerdere merken zijn die zich schuldig maken aan het sjoemelen met het aantal liters bagageruimte van een auto. Toch is er wel één specifieke fabrikant die het hardst liegt. Dit blijkt Volkswagen te zijn. De ADAC ging onder meer de Volkswagen Sharan testen. Dit model van VW heeft een opgegeven bagageruimte van 955 liter, waar je natuurlijk makkelijk de tassen van Herschel in kwijt kunt. Toch komt dit volgens de ADAC niet eens in de buurt van de realiteit. De ADAC kon namelijk zelf 630 liter aan artikelen kwijt in de kofferbak van de Sharan. Dat is dus echt een stuk minder dan werd opgegeven door Volkswagen, om precies te zijn maar liefst 325 liter!

Past een schoudertas van wat voor merk dan ook in een Volvo?

Hoewel Volkswagen het dus het bontst maakt, is dit zeker niet het enige merk dat liegt over het aantal liters van de kofferbak. Bij Volvo zitten ze namelijk ook vol fantasie. Zo zou de XC90 van de Zweedse producent een laadvolume van ruim 700 liter moeten hebben volgens de opgave. De ADAC is het hier zeker niet mee eens. Zij komen namelijk uit op een ruimte van 475 liter, waar een schoudertas natuurlijk nog wel in past.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken