Weet jij wat de bijnaam van de Alpine A110 is?

Weet jij wat de bijnaam van de Alpine A110 is?

Recent reden wij in de gloednieuwe Alpine A110S, die maar weer eens bewees wat een uitstekend sportwagentje de A110 eigenlijk is. Hij lijkt niet alleen op de originele A110 uit de jaren zestig, maar hangt ook diens lichtgewicht filosofie aan. Alpine-oprichter Jean Rédélé zou vast tevreden zijn geweest. Wist je dit over hem en zijn merk? 

Jongste Renault-garagist

Alpine werd in 1955 opgericht door Jean Rédélé. Hij bouwde een sportwagen op basis van Renault-onderdelen. Rédélé was met zijn 24 jaar de jongste Renault-garagist in Frankrijk. De naam Alpine is afgeleid van de Alpenrally die bochtenvreter Rédélé in 1954 won.

Rallye Monte Carlo

De lichte A110 uit 1962 (800 kilo) is de beroemdste Alpine. Zijn bijnaam was 'tarbot', een platvis met vlijmscherpe tanden. In 1971 en 1973 won de A110 de Rallye Monte Carlo.

Overgenomen door Renault

In de jaren zeventig werd Alpine geheel overgenomen door Renault. Het laatste model dat Jean Rédélé zelf ontwikkelde, was de A310. Hij stopte in 1978 bij Alpine. Rédélé stierf op 10 augustus 2007, 85 jaar oud.

Tip
Viaplay aanbieding: bekijk Formule 1 met 20% korting
Viaplay aanbieding: bekijk Formule 1 met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Samenwerking met Caterham

Toen de A610 in 1995 uit productie ging, hield Alpine op te bestaan. In 2012 kondigden Renault en Caterham een doorstart aan, maar die samenwerking werd voortijdig beëindigd. De A110 (2017), voortgekomen uit het Caterham-project, markeerde de wedergeboorte van Alpine. Als gevolg van de sterk verminderde vraag, is de productie van Alpine sinds begin dit jaar gehalveerd.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties