In detail: Toyota Yaris TS

Na een conceptcar en wat summiere informatie is dit de Toyota Yaris TS in detail. De TS is het topmodel van de Yaris reeks waarbij het accent op sportiviteit ligt. De 1.8 liter motor zorgt voor nette prestaties, maar maakt de TS niet tot een echte sportieveling.

Het zijn de subtiele accenten die de TS doen onderscheiden van zijn minder bedeelde familieleden. De Yaris TS wordt aan de voorzijde gekenmerkt door een zwarte honingraatgrille met TS-badge. Verder zien we een dieper doorgetrokken voorbumper met geintegreerde mistlampen. Donkere koplampunits maken de look van de voorzijde compleet. De achterbumper is ook opnieuw ontworpen en is voorzien van een geïntegreerde, verchroomde sportuitlaatpijp en mistlampen. De achterlichtunits zijn uitgevoerd in de stijl van LED-verlichting. Verder behoren 17 inch lichtmetalen wielen, een setje zijskirts en een achterspoiler tot de standaarduitrusting. Toyota heeft vijf kleuren beschikbaar voor de TS waarvan één kleur exclusief voor dit model is gereserveerd.

Sportstoelen
Die bescheiden subtiele look wordt ook in het interieur doorgetrokken. De sportstoelen en portieren zijn bekleed met een exclusieve stof, de luchtroosters zijn afgewerkt met aluminium, het stuurwiel is met leder bekleed en de belangrijkste bedieningsknoppen zijn zacht amberkleurig verlicht.

132 pk en 173 Nm
Het hart van de Yaris TS wordt gevormd door een 1.8 liter benzinemotor voorzien van dubbele variabele kleptiming om de in- en uitlaatkleppen te bedienen. De motor ontwikkelt een vermogen van 132 pk bij 6.000 tpm en een koppel van 173 Nm bij 4.400 tpm. In 9,4 seconden sprint de Yaris naar 100 km/h en hij weet een topsnelheid van 194 km/h te realiseren. Nette gegevens, maar een echte krachtpatser is het niet. Hij is wel lekker zuinig; slechts 7,5 liter is er nodig om 100 km af te leggen.

Sportonderstel
Toyota heeft er veel werk van gemaakt om de Yaris TS sportieve rij-eigenschappen mee te geven. Het onderstel is gebaseerd op de gewone Yaris maar aangepast aan het hogere vermogen en de wens voor een sportiever weggedrag. Zowel de carrosserie als de ophanging zijn stijver dankzij een verstevigde voorwielophanging en een verbindingsstang tussen de ophangingen van de beide achterwielen. De carrosserie is - voor de sportievere uitstraling - met 8 mm verlaagd. Aanpassingen aan de vering en demping zorgen voor een uitgebalanceerd rijgedrag, terwijl de stabiliteit bij hoge snelheden is toegenomen. De terugslag van de voorveren is preciezer afgestemd; een dikkere stabilisatorstang vóór gaat rolneigingen van de carrosserie tegen en helpt bij snel genomen bochten. De Yaris TS is bovendien uitgerust met een aangepaste elektronische stuurbekrachtiging voor een preciezer en directer stuurgedrag.

Standaarduitrusting
Standaard wordt de Yaris TS geleverd met onder meer handbediende airconditioning, radio met CD-speler en 6 speakers en een in hoogte en diepte verstelbare stuurkolom. In totaal zijn maximaal 9 airbags leverbaar, waaronder een knieairbag voor de bestuurder. Actieve veiligheidssystemen als ABS, Vehicle Stability Control en Traction Control zijn standaard.

Jonge doelgroep
Wanneer de Yaris TS begin 2007 op de markt komt zal Toyota het model zowel als 3- en als 5-deurs leveren. Toyota mikt op een jonge koperspubliek. In het verleden is gebleken dat vooral jonge vrijgezellen en jonge stellen kiezen voor de sportieve variant van de Yaris.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties