Ken je die mop van de zelfrijdende auto? Die komt er voorlopig niet

Ken je die mop van de zelfrijdende auto? Die komt er voorlopig niet

Op de zelfrijdende auto moet je nog heel lang wachten, óók als het technologisch mogelijk is om volledig autonoom te rijden. Wij hadden al een 'klein' vermoeden maar Volvo-opperbaas Jim Rowan bevestigt dit nu ook.

Dat de autonoom rijdende auto nog lang op zich laat wachten, zegt Jim Rowan van Volvo in een interview met de Australische site CarExpert. De zelfrijdende auto waarbij je je handen niet aan het stuur hoeft te houden, is er wel degelijk, zegt Rowan, maar regelgeving voorkomt vooralsnog dat je hiermee de weg op mag.

"Regels vormen de barrière van een volledige acceptatie van de zelfrijdende auto. Niet de technologie, want die wordt steeds geavanceerder."

Toch op de hoogte blijven van wanneer de zelfrijdende auto er dan eindelijk is?

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Meld je dan aan voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief (bedankt!)

Autonoom rijden eerst in Californië

"Autonoom rijden start op bepaalde gedeeltes van snelwegen, waarschijnlijk eerst in Californië", vervolgt Rowan in het interview met CarExpert. "Bijvoorbeeld vanaf het vliegveld naar de stad, als een soort taxi-service. Maar in de stad zelf, met zijn scholen, wegwerkzaamheden en telkens veranderende verkeersomstandigheden? Nee, dat gaat nog heel lang duren", denkt de CEO van Volvo. 

5 levels autonoom rijden 'onzinnig'

De huidige vijf levels van autonoom rijden vindt de Volvo-CEO maar onzinnig: "Feitelijk heb je maar twee levels van autonoom rijden", vertelt hij. "Level 1 is met de handen aan het stuur, level 2 is zonder handen aan het stuur, dat is het."

Autonoom rijden kent momenteel vijf niveaus of level, bepaald door het Society of Automotive Engineers (SAE): 

Altijd handen aan het stuur

Voorlopig kun je nog niet de krant lezen achter het stuur. "Zelfs niet op het hoogste niveau 5. De auto kan veel zelf, zoals van rijstrook wisselen en automatisch remmen. Dat gaan we steeds verder ontwikkelen, maar je moet nog altijd de handen aan het stuur houden."

Ken je die mop van de zelfrijdende auto? Die komt er voorlopig niet

Zelfrijdende auto ver-van-mijn-bed-show

De CEO van Volvo waarschuwt in het interview met CarExpert voor mensen Elon Musk van Tesla, die de buzz rond autonoom rijden alleen maar aanjagen om de marktwaarde van een merk op te drijven. "Ik denk dat mensen zich meer en meer beginnen te realiseren dat de zelfrijdende auto nog een ver-van-mijn-bed-show is en het daarom nog maar weinig doet voor je marktwaarde."

Ondanks de woorden van zijn CEO gaat Volvo toch gewoon door met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, benadrukt Jim Rowan. "Zodra het wettelijk toegestaan is, zijn we er klaar voor."

    Tip
    Goed verzekerd de weg op
    Goed verzekerd de weg op

    Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

    Wouter Vastenhout
    Door Wouter Vastenhout

    Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

    Voor jou geselecteerd

    Wekelijks autoplezier in je mailbox?

    • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
    • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
    • ✓ Speciale kortingen en acties