Geen grip! Waarom Formule 1-banden om een straatauto niet werken

Geen grip! Waarom Formule 1-banden om een straatauto niet werken

Formule 1-banden leveren tonnen met grip, zou je denken. Max Verstappen en consorten zeilen immers met bizarre snelheden de bocht om. Maar op een straatauto werken Formule 1-banden voor geen meter, zo ontdekten deze twee Britse heren.

Het lukte de mannen van Driven Media om een setje Formule 1-banden van Pirelli te krijgen. Ze wilden het rubber monteren op een Caterham 270R, maar liepen gelijk al tegen problemen aan. Op een straatauto zitten de wielen vast met vier of vijf bouten, niet - zoals op een Formule 1-auto - met slechts één bout. Dus moesten de mannen zelf een adapter ontwerpen en fabriceren.

Een Caterham op Formule 1-banden glijdt alle kanten op

Toen de Formule 1-banden eenmaal op de Caterham zaten, begon de teleurstelling. Op het speciale autosportrubber glijdt de open sportwagen namelijk alle kanten op. Ja, een Formule 1-band heeft buitenaardse hoeveelheden grip, maar alleen bij een temperatuur die rond de 100 graden Celsius ligt. En zo'n temperatuur bereik je met een straatauto nooit. 

Zou een setje bandenwarmers zorgen voor meer grip?

Bij lagere temperaturen zijn Formule 1-banden zelfs veel slechter dan gewone banden. Ze zijn glad en genereren nauwelijks grip. Het lijkt er bijna op alsof de Caterham 270R in deze Youtube-video op ijs rijdt, zo weinig tractie heeft-ie. Zou het helpen om ze op temperatuur te brengen met een paar bandenwarmers? Je ziet het in bijgaande video.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties