Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement!

Pak jouw magazine-moment en blijf op de hoogte van de autowereld!

Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement! Bekijk actie >
Nieuws

Mercedes-Benz pakt uit met vier hypermoderne motoren

In navolging van de '220d'-diesel eerder dit jaar introduceert Mercedes-Benz begin 2017 nog eens vier gloednieuwe motoren: twee zescilinders (benzine en diesel), een viercilinder (benzine) en een V8-biturbomotor (ook op benzine). De lichting maakt deel uit van Mercedes' grootste motorenoffensief ooit.

De voor Nederland meest interessante nieuwkomer is de viercilinder-benzine, zeker wanneer 22% bijtelling de standaard is per 2017. De motor gaat intern gebukt onder de noemer M 264 en betreft een tweeliter met een specifiek vermogen van 100 kW per liter. Oftewel, dit blok kan tot wel 272 pk leveren, een vermogen waarvoor normaliter een zescilinder benodigd is met pak 'm beet 30% meer slagvolume.

Noemenswaardig is ook dat deze 2.0 liter motor met twin-scroll turbo's is voorzien van een riemaangedreven 48-volt startdynamo (BSA) en een elektrische 48-volt waterpomp. Als voordeel van BSA noemt Mercedes onder meer een soepelere start en een betere krachtontwikkeling tot 2.500 tpm.

Zescilinders

Toch nog wat meer power gewenst? Misschien zijn de nieuwe zescilinders een alternatief. Ze zullen verkrijgbaar zijn als benzine en diesel. De eerste, intern M 256 genaamd, debuteert in de S-klasse en kan dezelfde kracht ontwikkelen als een doorsnee achtcilinder. Exacte specificaties worden niet opgegeven, wel dat de motor over een 48-volt elektrisch systeem beschikt en 'intelligente' turbotechniek, waaronder een elektrische hulpcompressor. Het resultaat: achtcilinderprestaties bij een brandstofverbruik dat tussen het gemiddelde verbruik van een vier- en zespitter in ligt.

Wel een hypermoderne zescilinder, maar liever dieselen? Ook daar legt Mercedes momenteel de laatste hand op. Net als de benzineversie kan deze 'OM 656' een vermogen leveren dat heden is voorbehouden aan een achtcilinder. Bewijs? Wat te denken van 313 pk in plaats van 258 stuks voor de huidige zescilinder-topdiesel van Mercedes, terwijl het brandstofverbruik 7% lager ligt dan dat 'oude' blok.

Neusje van de zalm

Tot slot de crème de la crème van Mercedes' motorenoffensief: een 4.0 liter V8-biturbo, goed voor 476 pk en een maximumkoppel van 700 Nm (vanaf 2.000 tpm). Mede dankzij cilinderuitschakeling behoort deze benzinemotor tot de zuinigste ter wereld, aldus Mercedes, en wie anders dan de S-klasse krijgt de eer als eerste met deze krachtpatser geleverd te worden.
Tip
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?

Met Private Lease stap je al vanaf €279,- p/m in de iconische Fiat 500 Hybrid.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken