Nieuws

Verboden voor onbevoegden: Mercedes S-klasse Guard

Kogels, bommen, granaten, bijna niets weet de nieuwe S-klasse Guard te penetreren. Maar wij wel. Althans, wij zagen kans te gluren in de fabriek waar de ’s werelds veiligste Mercedes-Benz wordt gebouwd. Een productieproces dat normaliter nog hermetischer van de buitenwereld is afgesloten dan de S-klasse Guard zelf.

Gluren bij de bouw van de nieuwe Mercedes S-klasse Guard

Gluren bij de bouw van de nieuwe Mercedes S-klasse Guard

Bron: blog.mercedes-benz-passion.com

Hoogste staat van paraatheid

Hoogste staat van paraatheid

Paranoia is niet altijd ter sprake. Er zijn allerlei redenen aan te voeren waarom iemand vervoerd wil worden in een gepantserde auto. En dan biedt de S-klasse Guard de hoogst mogelijke bescherming (VR7). Vanuit deze super-de-luxe tank klinkt zelfs een handgranaat als 'poef!'

HPX2-proof

HPX2-proof

Om lijf en ledematen te beschermen tegen kogels uit militaire wapens en soortgelijke aan- en inslagen is de voorruit van de S-klasse Guard opgebouwd uit 10 centimeter dik gelaagd glas. Nog niet overtuigd? Wat te denken van een gewicht van 135 kg voor alleen al de voorruit.

Lassen tot je een ons weegt

Lassen tot je een ons weegt

Naast centimetersdik, kogelvrij glas rondom wordt als vanzelfsprekend ook de carrosserie van een gehard harnas voorzien. Sommige koetswerkpanelen van de S-klasse Guard zijn opgetrokken uit liefst 5 cm dik staal. Dat vraagt om vergevorderde lastechnieken.

100% luchtdicht

100% luchtdicht

Tijdens de ballistische testprocedures is er geen ruimte voor zwakke plekken. Mercedes-Benz Guard streeft er daarom naar de S-klasse Guard bijna 100% hermetisch te krijgen. De ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel.

Hydrauliek

Hydrauliek

De ruiten zijn door de bepantsering zo zwaar, dat kunnen de normaal gebruikte elektromotoren voor de raambediening niet bolwerken. Vandaar dat Mercedes-Benz voor de S-klasse Guard overstapt op een hydraulisch systeem.

Twee ton erbij

Twee ton erbij

De S-klasse Guard is gebaseerd op de S 600, het in Nederland minstens € 209.500,- kostend vlaggenschip van het normale leveringsprogramma. Voor de Guard komt daar nog zeker twee ton bij. In euro's welteverstaan.

Geen additionele toevoegingen

Geen additionele toevoegingen

Anders dan je misschien zou denken wordt de VR7-bepantsering niet aan een bestaande S 600 toegevoegd, maar wordt de S-klasse Guard helemaal van de grond af aan opnieuw opgebouwd.

Beschermengelen

Beschermengelen

De productie vindt plaats in een fabriek in Sindelfingen. Nou ja, fabriek. Eigenlijk is het meer een atelier. Het is er brandschoon, er staan geen robots, maar louter vakmensen die zelf de handen uit de mouwen steken. Je zou ze beschermengelen kunnen noemen.

80 jaar ervaring

80 jaar ervaring

Mercedes heeft al meer dan 80 jaar ervaring op het gebied van gepantserde auto´s. Een verdienstelijke historie waaraan binnenkort een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd: de nieuwe S-klasse Pullman. 6,4 meter lang, 5.300 kg zwaar en een kostenplaatje van 1 miljoen euro.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken