
Tesla Model S
De Model S was niet de eerste Tesla, maar wel de auto die de Amerikaanse EV-specialist op de kaart zette. Sterker nog, heel het elektrisch rijden heeft veel te danken aan de Tesla Model S. De auto heeft een groot accupakket waarmee hij kilometers ver komt. Daarnaast is hij comfortabel en snel. Ook van binnen was de Model S revolutionair. Geen enkel ander merk verkocht auto’s met zo’n minimalistisch dashboard en groot touchscreen. Wie een Tesla met ‘Ludicrous Mode’ bestelde, was gegarandeerd van een acceleratie waar menig Ferrari- of Lamborghini-rijder jaloers op zou worden.

De Tesla Model S was bij zijn introductie een baanbrekende auto. Geen andere elektrische auto kwam zo ver als deze sedan. Met name de zogenaamde ‘Long Range’-modellen waren in het begin ongeëvenaard op het gebied van actieradius.
Van buiten oogt de Tesla vernieuwend, zonder te shockeren. De vormgevers hebben op detail-niveau goed gekeken naar andere fabrikanten en hun modellen, maar het eindresultaat is onderscheidend en herkenbaar. Opvallende details zijn de dichte neus, verzonken deurgrepen en korte kont.
Het interieur van de Tesla Model S is uiterst minimalistisch vormgegeven. Toch komen de inzittenden niets te kort. Via het grote touchscreen zijn allerlei zaken in te stellen. Tevens laat het scherm zien hoeveel kilometers er nog in het accupakket zitten, waar de dichtstbijzijnde laadmogelijkheden zijn en hoe lang het duurt voor de accu’s weer helemaal vol zitten. Ook biedt het touchscreen talloze entertainmentopties en toegang tot het internet.
Een elektrische aandrijflijn is standaard erg stil, en de Tesla is geen uitzondering op de regel. Mede hierom is de Model S een bijzonder comfortabele auto. Maar de elektrische Amerikaan beschikt ook over zachte stoelen die veel steun bieden. Dat maakt van de Tesla een prettige metgezel.
Wat weegt een Tesla Model S?
Het enorme accupakket van de Tesla legt veel gewicht in de schaal. Hoeveel precies, is afhankelijk van de uitvoering. Omdat de accu’s vakkundig onder de vloer zijn verwerkt, ligt het zwaartepunt laag. En omdat de elektromotoren afzonderlijk de wielen kunnen afremmen, weet hij ook in de bochten dit hoge gewicht vakkundig te verbloemen. Enkel in de meest scherpe bochten merk je als bestuurder dat je in een bijzonder zware auto zit.
Belangrijk om te vermelden is dat dit hoge gewicht niet uniek is voor de Model S. Vergelijkbare elektrische auto’s als de Audi E-Tron GT, Porsche Taycan, of de duurste Ford Mustang Mach-E, leggen tevens meer dan twee duizend kilo op de weegschaal.
Kan de auto zelf rijden?
De Tesla Model S kan dankzij de zogenaamde ‘Autopilot’ op niveau 2 autonoom rijden. Dat betekent dat de auto zelf kan opereren, maar enkel onder bepaalde omstandigheden. Zo kan hij zelf remmen, accelereren en bijsturen. Maar de bestuurder blijft altijd verantwoordelijk, en moet dus de handen aan het stuur houden.
Wat is de actieradius van de Tesla Model S?
Dankzij het grote accupakket kan de Model S kilometers ver komen. Zeker de nieuwere modellen behoren tot de absolute actieradiustoppers. Tesla geeft aan dat de nieuwste uitvoeringen een WLTP-bereik van minimaal 600 km hebben. De allereerste edities hadden een WLTP-actieradius van ruim 300 km.
Het volledig opladen van een Tesla Model S kan variëren, afhankelijk van de laadmogelijkheid. De fabrikant heeft een goed dekkend netwerk van snelladers uit de grond gestampt, in zowel Nederland als Europa. Bij deze zogenaamde superchargers kun je een Model S in minder dan een half uur voldoende bijladen om thuis te komen. Logischerwijs heeft het opladen bij andere laadpunten meer tijd nodig.
Welke Tesla Model S modellen zijn er?
De eerste Model S kwam in 2012 op de markt. Sindsdien groeide het aanbod in uitvoeringen gestaag, variërend van accu- en motorcapaciteit. Dit resulteerde in uitvoeringen die bizar snel konden optrekken. Hoe snel gaat een Tesla Model S van 0 naar 100? Dat is dus afhankelijk van het model, maar bijvoorbeeld de bekende Tesla Model S P100D klaarde dit klusje in minder dan drie seconden.
In 2016 kreeg de auto een minimale facelift. De zwarte plaat aan de voorzijde, die de auto voorzag van een herkenbare ‘grille’, werd vervangen. Ook de xenon koplampen maakten plaats voor een alternatief, namelijk led. Het HEPA filter uit de Tesla Model X werd bij deze versie ook op de Model S geïntroduceerd.
Maar wat is het nieuwste Tesla model? Wie geïnteresseerd is in een nieuwe Model S komt automatisch uit op de versie die in 2021 opnieuw is bijgepunt. Met name het interieur kreeg toen een opknapbeurt. Het rechtopstaande touchscreen werd vervangen voor een horizontaal geplaatst exemplaar. Het stuur maakte plaats voor een gloednieuwe variant.
Door de jaren heen zijn er bijzonder veel modellen en varianten van de Model S verschenen, en later ook verdwenen. Voor een actueel overzicht van welke varianten er momenteel in Nederland te koop zijn, verwijzen wij je door naar ons prijzen- en uitvoeringen overzicht. (Tesla Model S prijzen & specificaties → Alle nieuwprijzen Tesla Model S (autoreview.nl))
Wat kost een Tesla Model S?
De Nederlandse overheid kan soms behoorlijk wispelturig zijn als het aankomt op bijtelling en subsidies. Zeker voor elektrische auto’s kan dit soms per jaar verschillen. De vraag, ‘wat kost een Tesla Model S netto?’ is dan ook niet eenvoudig te beantwoorden. De Tesla Model S prijs begint rond de 100.000 euro, maar deze kan aardig oplopen, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Wil je bijvoorbeeld een Tesla Model S Plaid kopen? Reken dan op de nieuwprijs rond de 130.000 euro. Voor dat bedrag rijd je wel in de allersnelste Tesla, met drie elektromotoren en ruim 1000 pk.
Wat kost een tweedehands Tesla?
Omdat de Model S als sinds 2012 in productie is, zijn er voldoende exemplaren te vinden op de tweedehands markt. Dat maakt het vinden van een mooi exemplaar met lage kilometerstand eenvoudig. Logischerwijs blijft het opletten geblazen. Een tweedehands auto is niet altijd zonder gebreken, en ook Tesla’s zijn niet foutloos. Het merk is nog relatief jong, en dat geldt ook voor de techniek. Hoe dit zich vertaalt naar betrouwbaarheid op de lange termijn is dan ook nog onduidelijk.
Tesla Model S review: wat vonden wij er van?
Inmiddels zijn er diverse Tesla’s Model S onderworpen aan onze uitgebreide tests. Benieuwd naar wat wij er van vonden? Lees het hier.
Test Tesla Model S Long Range (2019) - Zie jij jezelf al staan? - AutoReview.nl
Exclusieve Tesla (Model S) verhalen
{{ isLoading ? 'Bezig met laden..' : 'Helaas, er zijn geen exclusieve verhalen gevonden.' }}
Bekijk exclusieve Tesla verhalenWekelijks autoplezier in je mailbox?
- ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
- ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
- ✓ Speciale kortingen en acties
