Suzuki SX4
Vier jaar geleden nog één van de eerste, maar anno 2010 behoort de Suzuki SX4 tot de groep van talrijke crossovers die het autolandschap inmiddels rijk is. De concurrentie is moordend. Vandaar dat Suzuki hun ‘alternatief aan de onderkant van het C-segment’ in een nieuwe jasje stak. Staat ‘ie nog steeds zijn mannetje?
Hard plastic
We lopen op ons testexemplaar af. De sleutel kan in de broekzak blijven, want de SX4 Exclusive beschikt over een sleutelvrije startfunctie. Een lichte druk op het rubberen knopje in de portiergreep is voldoende om toegang tot het interieur te verkrijgen. Vergrendelen en het starten van de motor is evenzo eenvoudig. Handig en in het bijzonder welkom als het met bakken uit lucht valt. Eenmaal plaatsgenomen in het interieur is een scherp oog nodig om de vernieuwingen te ontdekken. Snel gevonden is de opgewaardeerde, geribbelde stoelbekleding, en ook de hertekende klokkenwinkel valt op. Uitgerust met een infodisplay zijn voortaan de meest gewenste zaken over de auto zoals actieradius, het gemiddelde brandstofverbruik, etcetera op te roepen. Daarna kan de speurtocht beginnen. Suzuki claimt betere materialen, maar hard, glimmend plastic is nog altijd veelvuldig aanwezig. Degelijk tegen elkaar gemonteerd is het wel. Om de verdere zoektocht eenvoudiger te maken hadden de mensen van Suzuki alvast een noviteit ingeschakeld. Binnen enkele minuten begint het behoorlijk te broeien onder onze derrière. Naarstig zoeken we naar de oorzaak en in de middenconsole treffen we het knopje van de stoelverwarming aan. Ook standaard voortaan. Nog zo´n welkome functie tijdens het winterseizoen, maar met de warme stralen van de lentezon schakelen we het liever uit. Vanwege het aangename weer zetten we ook de automatische klimaatregeling een tandje koeler en dan treffen we daar tevens een andere indeling aan. “Enkel op de Exclusive-uitvoering,” zo laten een woordvoerder van Suzuki weten.
Opgeruimd staat netjes
Het stuurwiel is nog altijd niet in lengterichting verstelbaar. Helaas, want het zou het vinden van de ideale zitpositie eenvoudiger maken. Gelukkig is de bestuurderstoel wel in te stellen, anders zouden lange personen al snel met hun kruin het dak toucheren. De laagste stand is nog altijd aan de hoge kant, maar de beoogde doelgroep zal dit ongetwijfeld waarderen evenals het dashboard dat een opgeruimde indruk achterlaat. Het uitzicht van de bestuurder is vrij van vele schakelaars, knoppen en buttons zonder dat de belangrijkste voorzieningen direct onbereikbaar zijn. Dit rustgevende effect is voor een deel op het conto van het achteraf geïnstalleerde entertainment- en navigatiesysteem van Pioneer te schrijven. Misschien niet op de meest fraaie manier geïntegreerd, maar het systeem gaat met zijn strakke vormgeving helemaal op in de middenconsole. Voor de bediening kun je terugvallen op de grote draaiknop. Hoewel het bedieningsgemak te wensen over laat oogt ´t fraai.
Compact maar ruim
Met een lengte van 4,10 meter behoort de Suzuki SX4 tot de kleinere modellen in zijn soort. Toch biedt de auto meer binnenruimte dan hij doet vermoeden. Voorin is de leefruimte gemiddeld en ook achterin is de bewegingsvrijheid vergelijkbaar met andere auto’s in zijn soort. Omdat de zachte rugleuning van de achterbank je automatisch iets onderuit laat zitten is het prettig dat je voeten ver onder de voorstoelen gestald kunnen worden. De zittingen zijn aan de korte kant en bieden daardoor na verloop van tijd onvoldoende steun.
Opbergmogelijkheden zijn er voldoende. Onder andere vlak voor de versnellingspook bevinden zich twee bekerhouders en in het dashboardkastje en in het laatje onder de passagiersstoel is er ook nog bewaarruimte aanwezig. Voor het stallen van flesjes verwijzen we je naar de vakken in de portieren en daarnaast kan bijvoorbeeld een aantal wegenkaarten worden opgeborgen. Spullen met een grotere afmeting dienen helemaal achterin gestald te worden. Houd rekening met de hoge tildrempel. Het compartment biedt normaliter plek voor 270 liter aan materiaal. Met de achterbank neergeklapt bedraagt het maximum laadvolume 625 liter.
Rijden
Suzuki wil het simpel houden door de SX4 alleen met 1.6 liter VVT-benzinemotor aan te bieden. Dit kan vervolgens in combinatie met een handgeschakelde 5-bak of een 4-traps automaat al dan niet gepaard met i-AWD, het vierwielaandrijvingsysteem. Zeul je zelden een caravan of aanhanger mee dan doe je er verstandig aan de voorwielaangedreven variant te kiezen. Die is met een realistisch fabrieksverbruik van 6,2 l/100 km aanmerkelijk zuiniger en bovendien vlotter. Verwacht echter geen snelle rakker, al doet 120 pk en 156 Nm bij een in beweging te hoeven brengen gewicht van 1.115 kg anders vermoeden. De Suzuki SX4 komt gewoon prima mee. Voor meer comfort is de eerste slag van demping iets zachter gezet, maar over het algemeen is de SX4 nog altijd aardig stug geveerd. De fijne rij-eigenschappen zijn hierdoor gebleven. Drempels kunnen ongegeneerd hard worden genomen en op bochtige trajecten is de SX4 duidelijk in zijn element. Met voortaan ook remschrijven achter, standaard ESP en zes airbags zit het met die kant van de veiligheid ook wel snor.
Conclusie
Op enkele punten na is Suzuki goed omgesprongen met de feedback van haar klanten en vanuit de markt. De gewenste uitrusting is voortaan standaard en technische verbeteringen zoals een hogere veiligheid en efficiëntere 1.6-motor zijn altijd meer dan welkom. Tel daarbij de gebleven prettige rij-eigenschappen en een gedaalde vanafprijs (€ 17.699,-) bij op en de SX4 hoeft niet te vrezen een afdankertje te worden.
Tip
Kies jouw autoverzekering
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.