Seat Ibiza FR
Reikhalzend hebben we uitgekeken naar de sterkste Seat Ibiza’s. De aankondiging dateert alweer uit het jaar 2008 en dus werd ons geduld op de proef gesteld. De Ibiza FR en Ibiza Cupra zijn namelijk pas onlangs aanbeland bij de dealers. Nu ze er dan eindelijk zijn konden we niet wachten om met één van beide te rijden.
In deze rij-impressie hebben we de Seat Ibiza TSI FR boven de Ibiza Cupra verkozen en wel om de volgende reden(en). De Nederlandse Seat-importeur heeft de eerste geprijsd op € 22.495,- en dat is exact tweeënhalf duizend euro minder dan de Cupra-variant. Geen onoverbrugbaar verschil, maar op de één of andere manier gaf de Ibiza Formula Racing ons een beter kosten/batengevoel. Trouwens, die extra investering voor het topmodel wordt verantwoord door de iets meer aangedikte uitmonstering. Recht van voren verschillen beide potente Ibiza’s nauwelijks van elkaar. Waar bij de FR de mistlampbehuizingen zijn ondergebracht in de uitsparingen van de voorbumper, zijn ze bij de Cupra daarin deels opgenomen. Weten met welke chilipeper je te maken heb als er ééntje nadert? Kijk dan meteen naar de grille en de spiegelkappen. Is in het onderste gedeelte van de grille een ogenschijnlijke kaakafdruk zichtbaar en zijn de spiegelkappen zwart dan betreft het een Cupra. Bij de FR zijn deze zilverkleurig. Aan de achterkant is het onderscheid groter. De Cupra is meteen te herkennen aan de centrale, trapeziumvorming uitlaatuitmonding, waaruit de FR via twee ronde pijpen zijn stoom afblaast. Daarnaast is de duurste voorzien van een meer respectabele diffuser en Titanium-kleurige wielen in plaats van Cosmos Silver voor de FR. De inchmaat (17) en het type (Aera) zijn wel gelijk.
Underdog
In het interieur een soortgelijk tafereel. De sportstoelen van de Cupra zijn net even wat lekkerder geprofileerd. Om de zit hoef je ‘t niet te doen, want die van de FR omklemmen je al voortreffelijk. Vervolgens zullen de emblemen verraden in welke uitvoering je hebt plaatsgenomen. Tot slot moest er nog een laatste verschil zijn en daarvoor moesten we toch echt even de documentatie induiken. Uiteindelijk ontdekten we dat de pedalen van de Cupra zijn uitgevoerd in een aluminiumkleur. Op de Ibiza FR zijn deze niet affabriek te verkrijgen. Voor de rest is het binnenwerk van beide modellen identiek. Mooi, maar een tikkeltje trendgevoelig, vinden we het met pianolak afgewerkte dashboard. Het glanzende kunststof matcht uitstekend met het matte van de overige panelen. Bovendien laat het een kwalitatieve indruk achter. Hier en daar komen we nog wel hard plastic tegen, en voordat we hier goed en wel een oordeel over vellen vergelijken we het totale afwerkingniveau onbewust, maar onherroepelijk, met die van zijn halfbroer, de Polo. Gevoelsmatig staat de Ibiza altijd in de schaduw van de Volkswagen, maar eigenlijk is dit vanaf de laatste generaties onterecht. Volkswagen dekt Seat inmiddels onder dezelfde warme en comfortabele vleugels als haar eigen kroost en dat zie je terug in het totaalplaatje van de Spanjaard. De Seat Ibiza doet absoluut niet onder voor de Volkswagen Polo.
Handbak
Iedere TSI FR wordt standaard uitgerust met de zeventraps DSG-bak met dubbele koppeling; een unicum in het B-segment. Ervaring heeft uitgewezen dat deze automatische transmissies garant staat voor een toegevoegde dosis rijplezier en comfort gezien hun uiterst snelle en schokloze manier van schakelen. Tijdens normale ritten preferen we absoluut de DSG. De bak doet excellent zijn werk en de voordelen ervan zijn dan simpelweg niet door manuele bediening te evenaren. Trek je de teugels echter strakker aan - toch de inborst van de FR - dan bewijst het een mindere compagnon te zijn. Gedurende de sportieve momenten zetten we pook namelijk al gauw in de ‘S’ van Sport en daarin laat de DSG de motor te lang in hoge toerenregionen hangen. Ook het schakelen met de peddels achter het stuurwiel komt niet helemaal uit de verf. Nee, dan laten we toch liever ons eigen zenuwstelsel de schakelmomenten bepalen. Maar helaas is het een verplicht nummertje bij de TSI FR. Een handbak is domweg niet verkrijgbaar. Is die vereist dan ben je genoodzaakt over te stappen in de FR-diesel.
Rijden
Toen we eerder met de minder bedeelde uitvoeringen van de Seat Ibiza reden concludeerden we al dat het onderstel van de auto aanzienlijk meer kon hebben dan de krachten die het in eerste instantie voor de kiezen kreeg. En zelfs met de 150 pk sterke 1.4 liter TSI in de Ibiza FR geeft het geen krimp. Het onderstel is dermate stijf om zowel rustig en comfortabel als snel en agressief te rijden. Een heerlijke balans. En de sportieve rijders zullen de stevige demping dankzij de verlaging van 5 mm en de platte sportbanden vast kunnen bekoren. Wij ook trouwens, het past namelijk helemaal bij het karakter van de FR. En geholpen door het standaard gemonteerde XDS-sperdifferentieel hoef je over het hebben van onvoldoende grip (in bochten) geen zorgen te maken. Op droog asfalt plakt de FR aan het wegdek. Mocht je toch eens een verkeerde inschatting maken dan is daar het vangnet (ESP) om de auto weer in het gareel te trekken. Tenminste, als je het niet te gortig maakt want de grenzen zijn uiteraard niet eindeloos. Gelukkig voor de gemiddelde bestuurder is de Ibiza van nature onderstuurd. Wel zo veilig.
Vlotte benen
De Ibiza TSI FR noteert een tijd van 7,6 seconden op het traject 0-100 km/h en dat geloven we direct. Z’n top van 212 km/h klinkt eveneens realistisch. Meer waren we benieuwd naar de gevoelsmatige tussenacceleraties en daarin stelt de FR ons ook niet teleur. De motor die middels een turbo en comprossor zijn krachten ontwikkelt is goed bij de les. Gezien het koppel van 220 Nm dat al vanaf, jawel, 1.250 tpm volledig van kracht is hadden we eigenlijk niet anders verwacht. De motor en/of het uitlaatgeluid had wel wat meer van zich mogen laten horen. Van een passende sonore brom is geen sprake. Jammer.
Bocanegra beste keus
Als je samen met ons hebt uitgekeken naar de lancering van de Ibiza FR en de Ibiza Cupra dan is je ongetwijfeld de Ibiza Bocanegra bekend. Seat presenteerde deze spannende uitmonstering in conceptvorm een kleine twee jaar geleden in Zwitserland en heeft besloten deze uitdossing ook voor stervelingen bereikbaar te maken. Daarin schuilt wel een tegenvaller. Wie dacht een Ibiza Bocanegra te kopen en daarmee uniek te zijn kwam namelijk bedrogen uit. Zowel de TSI FR als de Cupra kun je met deze opvallende bodykit optooien en daarmee verliest de uitvoering enigszins zijn exclusiviteit. Aan de andere kant dicht het stylingpakket à la Bocanegra in één klap zestig procent van de uiterlijke verschillen tussen de FR en de Cupra. Op beide uitvoeringen bedraagt de meerprijs duizend euro. Daarmee blijft het gat in aanschafprijs tussen beide modellen feitelijk even groot, maar eigenlijk ook kleiner wanneer je bekijkt hoeveel streepjes de Cupra dan eigenlijk nog voor heeft op de FR. Onze intuïtie liet ons bij de keuze voor de Ibiza FR dus niet in de steek. Kun jij niet kiezen? Misschien biedt onze conclusie dat de FR, mits je het Bocanegra-pakket aanvinkt, de beste keus is verlossing. Want ondanks de mindering van dertig paardenkracht zijn we ervan overtuigd dat de FR evenveel (rij)plezier en waar voor je geld biedt als de Cupra. Zo niet meer in ´t geval van het laatste. Met die bespaarde centen weet een willekeurige VAG-tuner dan wel weer raad.
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.