Lexus RX 450h

We rijden voorbij een terras en iedereen trekt pardoes een beteuterd gezicht. ´Huh, hoe is dit mogelijk? Er rijdt een spierwitte SUV van ruim 2.000 kg langs en mijn trommelvliezen pikken geen enkel kinetisch geluid op!" Welkom in de wondere wereld van de Lexus RX 450h.

Langzaam openen de slagbomen van de veerboot naar Texel zich. Op het moment dat er achter ons een honderdtal stinkende auto´s staat te ronken zet de Lexus RX 450h volledig elektrisch en geruisloos voet aan wal. Terwijl de zeelucht onze neusgaten vult slaat de zescilinder schokloos aan om de elektromotoren te ondersteunen. Wanneer we kort daarna een duinweggetje oprijden voor een fotoshoot is de benzinemotor al weer uitgeschakeld, zo meldt het instrumentarium. Uitsluitend de beide elektromotoren verrichten nu nog arbeid en dat doen ze zo stil dat we het geknerp van het fijne duinzand onder de banden kunnen horen. Best een bijzondere ervaring met zo’n kolossale SUV. 

Organisch
Met uitzicht op de 35 meter hoge vuurtoren van het eiland positioneren we de Lexus. Wanneer we de RX 450h vervolgens nader bekijken merken we op dat de nieuweling bijzonder veel weg heeft van de vorige generatie. Met name van opzij gezien zijn de overeenkomsten onmiskenbaar. Toch is ´ie als nieuw aan te merken, want bij een nauwkeurige blik zijn er wel degelijk verschillen te ontdekken. Het lijnenspel is namelijk aanzienlijk strakker geworden. Vriendelijker zouden we het ook kunnen noemen en zelfs de term organisch komt ons boven drijven. Vraag ons niet precies waarom, maar op de één of andere manier druipt de natuurlijke schoonheid van de RX 450h af. En daarmee duidden we natuurlijk op het milieubewuste karakter van deze Lexus. Hoe dan ook, gespoten in deze kleur Quart White straalt er een bepaalde frisheid van de RX 450h uit. En dat is louter positief. 

(Bagage)ruimte
Na het digitaal vereeuwigen van de RX 450h maken we ons uit de voeten. Een druk op de daarvoor bestemde knop en de immense achterklep scharniert richting hemel. Niet opvallend groot denken we in eerste instantie, en als we het instructieboek erop naslaan blijkt de reguliere bagageruimte met net geen 500 liter inderdaad niet bijster indrukwekkend voor zijn segment. De directe concurrentie (Mercedes M-klasse, BMW X5, Audi Q7, Jeep Grand Cherokee) bieden allemaal meer liters. Klap je de achterbankleuningen naar beneden dan ontstaat er een laadruimte van 1.570 liter. En ook hierin moet de RX zijn rivalen voor laten gaan. Trouwens, er ontstaat geen volledig vlakke laadvloer. Vrees nu niet, want de inhoud van de RX is nog steeds voldoende om een flink aantal spullen mee te nemen. Maar wie voor laadruimte gaat is beter af bij de dealers die handelen in Duitse of Amerikaanse SUV´s. 

Variabele beenruimte
Terwijl de elektrische achterklep (standaard vanaf Luxury) nog bezig is met z´n daling hebben wij inmiddels plaats genomen op de uiterst comfortabele voorstoelen. Ze zijn uitgevoerd in ietwat plastic ogend en aanvoelend leder; precies zoals we dat gewend zijn van Lexus. Vervolgens stellen we eenvoudig - dankzij de in acht richtingen te verstellen elektrische bediening - onze ideale zitpositie in. De achterpassagiers hebben zo hun eigen mogelijkheden om het comfortgehalte te bepalen. Zowel de achterbank als de rugleuning kan namelijk meerdere posities innemen. Eigenaren kunnen hierdoor kiezen tussen een riante beenruimte en voldoende bagageruimte of vice versa. Ideaal voor verschillende (reis)doeleinden.

Veiligheid voorop!
Terug naar de voorste zitrij. Vanaf deze plek hebben we optimaal zicht op het typische Lexus-dashboard: strak in elkaar geschroefd, een tikkeltje futuristisch en van alle gemakken voorzien. In het midden huist er een scherm van acht inch waarop de bestuurder informatie kan oproepen of bijvoorbeeld het navigatie- of audiosysteem kan bedienen. Anders dan gewend gaat de bediening middels een soort ‘muis’ die door Lexus tot Remote Touch is omgedoopt. Het unieke bedieningsconcept werkt na enige gewenning gebruiksvriendelijk, maar vanwege veiligheidsoverwegingen geven we toch de voorkeur aan conventionele knoppen. Je bent al snel seconden lang bezig de cursor op de juiste plaats te krijgen en dat gaat ten koste van de focus op de weg. Bovendien kon de integratie ervan in de middentunnel fraaier. Het lijkt alsof het onderdeel pas later in de ontwerpfase is meegenomen. Helaas is dit niet het enige foutje. Zo is de stoelverwarming niet te bedienen wanneer de armsteun in de voorste positie staat, oogt de plaatsing van de temperatuurinstelling rommelig en is de klimaatregeling alleen via het display in te stellen. Een vreselijk gemis is een automatisch drie keer werkende knipperlichtbediening en een goede geluidsinstallatie. Dat mag simpelweg niet ontbreken in deze prijsklasse.

SUV met de kleine letter s
Net als de meeste SUV’s in dit segment heeft de RX 450h als doel z’n inzittenden comfortabel te vervoeren. Lexus gaat hierin nog verder dan de ML-klasse van Mercedes; volgens ons toch z’n voornaamste vijand. Zelfs buiten de gebaande paden zijn de omstandigheden binnenin geriefelijk. En op de (verharde) weg is dit niet anders. Let wel: offroadcapaciteiten zijn door de straatbanden, het gebrek aan een lage gearing en de setting van het onderstel nauwelijks aanwezig. Gelukkig weet de potentiële RX-koper dit ook, net als de ver te zoeken sportieve aspiraties. Bij vlot genomen bochten helt het koetswerk namelijk nogal om z’n lengteas, laten de banden direct merken dit tempo niet te waarderen en begint het hoge wagengewicht en zwaartepunt hem parten te spelen. Optionele actieve stabilisatoren kunnen dit minimaliseren, zegt Lexus. Desondanks, de RX voelt zich op z’n best bij een vreedzaam rijgedrag.

Hybridesysteem loont
De RX450h beschikt over twee elektromotoren en een V6-benzinemotor. De ene is 167 pk sterk en drijft de voorwielen aan, terwijl de 68 pk sterke tweede elektromotor de achterwielen voor rekening neemt. De 3.5 liter zescilinder is goed voor 249 pk en dat brengt het gecombineerde vermogen op een totaal van 299 pk. De maximale trekkracht legt 317 Nm op de schaal. In de praktijk is dit voldoende om de 2.085 kg wegende mastodont door het straatbeeld te loodsen. De CVT blijft soms wat lang in de bovenste toerregionen hangen en produceert daarbij een aanwezig geluid, maar echt storend wordt het niet. Min of meer geldt hetzelfde voor het brandstofverbruik. Alles bij de RX 450h staat in het teken van efficiëntie en milieuvriendelijkheid, maar hoe erg we ook onze best deden, het fabrieksverbruik van 6,3 l/100 km haalden we niet. Wij kwamen niet verder dan een gemiddelde van 8,3 l/100 km. Desalniettemin nog steeds erg zuinig voor een auto van dit formaat en gewicht.

RX 350 verwijderen uit prijsljst
De Lexus RX is leverbaar als RX 350 of als RX 450h. De hybride-versie is niet alleen krachtiger en zuiniger, maar ook goedkoper dan de RX 350. Reden genoeg om deze laatste volledig te schrappen. Het prijsvoordeel heeft de RX 450h te danken aan ons milieubelastingstelsel. De hybride stoot namelijk dezelfde hoeveelheid C02 uit als een Fiat 500 1.4 (148 g/km). Dat levert hem niet alleen een A-label op, maar ook een gunstigere prijsstelling dankzij een BPM-verlaging. De basisprijs van de RX 450h bedraagt exact € 69.000,- en daarvoor wordt de Pure op de oprit gezet. De door ons geteste Luxury is weliswaar een kleine tien mille duurder, maar beschikt dan ook over flinke hoeveelheid aan extra lekkers. We noemen zoal het Hard Disk navigatiepakket en de elektrische achterklep. Voor € 94.600,- staat de duurste onder de naam President te boek. Deze beschikt over zaken als LED-koplampen, zijcamera’s, het Mark Levinson Surround Systeem, een head-up display en adaptieve cruise control.

Resumé
En dan nu de conclusie. Wie het voorgaande goed heeft gelezen zal concluderen dat de RX 450h als een prima auto uit de test komt. En als we de SUV afzonderlijk beoordelen dan is dat inderdaad ook waar. De auto vervoert ieder op het hoogste comfortniveau, is gedegen in elkaar gezet, biedt prima prestaties en is per slot van rekening nog schoon en zuinig ook. Maar deze conclusie heeft een keerzijde. Het is namelijk onmogelijk de RX 450h niet weg te zetten tegen de concurrentie willen we jullie optimaal informeren en adviseren. Dit soort auto´s worden toch voornamelijk op basis van rationele overwegingen gekocht. En waarom zou je dan eigenlijk een RX 450h aanschaffen? Het enige Unique Selling Piont (USP) van de RX 450h dat wij kunnen noemen is z’n hybridetechniek. De rest van de positieve eigenschappen worden allemaal geëvenaard of zelfs overtroffen door de concurrentie. Bovendien is het USP slechts een tijdelijke. Binnen afzienbare tijd komt het grootste gros van dit segment ook met een hybride-variant. Nogmaals, een bezoek aan de Lexus-dealer is zeker het overwegen waard. Maar de concurrentie ligt gevaarlijk op de loer.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties