Tests

Opel Astra OPC

Opel Astra OPC

Op papier lijkt de Opel Astra OPC de ultieme hothatch. Met zijn 280 pk’s is het immers de meest krachtige in vergelijking met zijn directe concurrenten. Gaaf, maar we weten allemaal hoe zijn 40 pk minder sterke voorganger het afging. Die kon zijn vermogen amper kwijt, had bovenmatig last van torque steer en was keihard afgeveerd. Opel lijkt daar wat op gevonden te hebben. Nou ja, lijkt? Ze hebben er wat op gevonden!

Gevoelsmatig heeft het in 1999 opgerichte Opel Performance Center (OPC) een jaar of tien nodig gehad om ervaring op te doen. Supersnelle en stoer ogende Opel’s bouwen deden ze al vanaf het begin, maar echt lekker uit de verf komen deden deze lange tijd niet. Althans, de rivaliteit overtuigde meer. Nu, zestigduizend OPC’s later, zijn we aanbeland bij de nieuwe Astra OPC. Hét paradepaardje en de verkooptopper van OPC. En die nieuweling legt de lat in één sprong wel erg hoog. Waren we niet onverdeeld positief over de kwaliteiten van de Insignia OPC, bij de Astra wordt de glimlach groter en groter.

Smullen
Een subtiele lach onderdrukken vinden we al moeilijk zodra we richting de Opel Astra OPC lopen. Nu was de basis natuurlijk al dik voor elkaar, maar de designafdeling van OPC verdient evenwel alsnog een dikke pluim voor wat zij hebben gedaan om de OPC extra cachet te geven. Alle sportieve lijnen van de Astra GTC zijn optimaal benut en daar waar mogelijk nog wat meer aangedikt. Fraaie, gestroomlijnde bumpers, brede zijskirts en volledig gevulde wielkasten middels standaard 19 inch lichtmetaal, we smullen ervan. Toch nog iets te lafjes? Bestel dan het Apperance Pack. Voor de bescheiden meerprijs van € 895,- monteert Opel dan ook nog een dubbele achterspoiler, nog grovere zijskirts en 20 in plaats van 19 inch lichtmetaal. Lekkerder dan dit wordt het veelal niet!

Schrikeffect
Dat uiterlijke, ietwat machoachtige vertoon mag best; de Astra OPC weet het namelijk waar te maken. In de neus ligt een 2.0 liter viercilinder turboblok dat ten opzichte van de vorige Astra OPC nog eens 40 pk meer vermogen en een 25 procent hoger koppel genereert. Kenners en snelle rekenaars weten dan eigenlijk genoeg: de nieuwe Astra OPC brengt maar liefst 280 pk en 400 Nm over op het asfalt. Wat dit betekent voor de ‘snelle’ cijfers? Wat te denken van 6,0 seconden rond op de spurt naar honderd. Een mooie waarde, maar daarmee is de Astra OPC niet de snelste. In vergelijk met z’n directe concurrenten is de Volkswagen Golf R (270 pk) net wat vlotter.
Tegelijk zorgt het hoge piekvermogen van de Opel voor een schrik. De vorige generatie had immers al noemenswaardig moeite om zijn krachten efficiënt weg te sluizen. Een aanzienlijke mate van torque steer en tractieproblemen op nat, maar ook droog wegdek werd de Astra OPC verweten. Dergelijke kritiek wilde Opel niet weer. Bij de Insignia OPC werd dan ook op vierwielaandrijving overgeschakeld. Voor de snelste Astra zou dat te duur worden. Bovendien is het nadelig voor het wagengewicht. En dus beschikt de Astra-topper gewoon over voorwielaandrijving. Maar dan weer geen huis-tuin-en-keuken-ophanging. OPC zette onder meer hun race-ervaring in.

HiPer-actief
Het geheime recept is een HiPerStrut-voorwielophanging, een mechanisch differentieel en in zekere zin ook Opel’s FlexRide. Een combinatie die heeft geleid tot een veel eerlijker en meer uitgebalanceerd onderstel waarbij aandrijfkrachten zo min mogelijk verloren gaan alvorens ze het asfalt bereiken. Gevoelsmatig werkt het. En hoe! Want waar veel merken kiezen voor een elektronisch differentieel, verkoos Opel om een mechanisch exemplaar te installeren. Die is weliswaar zwaarder en duurder, maar zorgt, kort door de bocht gezegd, ook voor veel meer rijplezier. In plaats van kleine remingrepen te doen zoals een elektronisch differentieel, zorgt het mechanische exemplaar ervoor dat de aandrijfkrachten continue optimaal over de beide wielen worden verdeeld.
En dat is slechts de helft van het verhaal. In vergelijking met de McPherson-exemplaren van de Astra GTC zorgt HiPerStrut er daarnaast voor dat de wielen onder alle omstandigheden zo horizontaal mogelijk contact met het asfalt houden. En in dit geval is één plus één meer dan twee. Ongekend hard kun je de Astra OPC een bocht door smijten. En ondertussen geen spoor van gripverlies. Normaliter denk je er niet aan voor het midden van de bocht vol op het gas te gaan staan, maar HiPerStrut en het differentieel laten het gewoon toe. Ook op het circuit. Opel nodigde ons namelijk uit de auto op het Circuit van Zolder tot de limiet te pushen, en hoewel het een korte sessie betrof, waren we behoorlijk onder de indruk. Uiteindelijk ontstaat er onderstuur, maar voordat het zover is moet je het wel heel bont maken. De Astra OPC is ongelofelijk koersvast.

Zweetdruppels
Minstens zo overtuigend is de remmende kracht van de OPC. De van Brembo afkomstige schijven en remklauwen weten de hot hatch bij een snelheid van 100 km/h in 35 meter tot stilstand te brengen. Ter vergelijk: een Porsche 911 doet het niet beter. Het gave van deze krachtige stoppers is dat je in voorbereiding op een bocht vrij laat van het gas kunt om vervolgens eerder dan normaal weer op het gas kunt dankzij het ‘diff’. En de besturing? Die is eveneens dik in orde. Plus naar wens instelbaar, net als het onderstel en de response van het gaspedaal. Het is allemaal te danken aan Opel’s inmiddels welbekende FlexRide. Met een druk op de knop schakel je van de standaard modus over naar Sport of zelfs OPC. In elke stap worden de dempers merkbaar stijver, de besturing directer en de reactie op het gaspedaal alerter. In OPC-modus is de reactie op het gaspedaal zelfs behoorlijk opzwepend!

Stofzuiger
Ze zijn duidelijk niet over één nacht ijs gegaan bij deze nieuweling. Het lijkt wel alsof Opel echt alle kritiek ter harte heeft genomen en de Astra OPC heeft omgetoverd tot de ultieme OPC. Klopt. Maar er is in onze ogen nog wel een – belangrijk – puntje van kritiek: het motorgeluid. Dat is namelijk wel heel apart. Bij het starten en het wegrijden klinkt er een smakelijke brom, maar zodra de wijzer de 4.000 tpm aanwijst begint de soundtrack spontaan te verstommen en klinkt er soort van wervelwind door het uitlaatsysteem. Alsof er een stofzuiger met turbostand onder de auto gemonteerd is en via een versterker tot het interieur doordringt. Sommigen zullen het wellicht gaaf of bijzonder vinden, maar het past naar onze mening totaal niet bij wat je verwacht.

Duizenden euro’s
En er is meer. Want ook op het gebied van prijspropositie laat Opel een kans liggen. Al die fraaie technieken moeten immers terugverdiend worden. En daarom kost de Astra OPC zomaar even € 42.995,-. Niet de koop van de eeuw dus. Zijn grootste concurrent, de Renault Mégane RS, is er namelijk al vanaf 34 mille en de Ford Focus ST staat zelfs al vanaf 33 mille bij de dealers. Opel verdedigt het prijskaartje door aan te geven dat de uitrusting zeer compleet is. En daar hebben ze een punt. Deels tenminste. Zo monteert de fabrikant in alle gevallen het mechanische sperdifferentieel (bij Renault een optie), beschikt de OPC over FlexRide met adaptieve dempers, schitterende kuipstoelen die volledig met leer bekleed zijn, Bi-Xenon verlichting, climate control, LED-dagrijverlichting en dito achterlichtunits, het OPC-sportchassis, cruise control en sfeerverlichting in het interieur. Helaas moet voor een navigatiesysteem en parkeersensoren dan wel weer bijbetaald worden. Kleden we een Focus en Mégane echter gelijkwaardig aan dan blijft er nog altijd een gat van enkele duizenden euro’s over. En dat moet pijnlijk zijn voor de Opel.

Beste OPC ooit
De nieuwe Astra OPC. Tja. Gemengde gevoelens houden we eraan over. En dat is jammer, want wat hebben we genoten van Opel’s jongste OPC-telg. Hij ziet er visueel op-en-top aantrekkelijk uit, weet ongekend goede rijeigenschappen te bieden dankzij HiPerStrut en het mechanische differentieel, en de remmerij en besturing bieden veel gevoel. Maar er staat letterlijk een hoge prijs tegenover. Het is echt aan jou om te bepalen of je dat er voor over hebt. Heb je dat? Dan rij je wel met de krachtpatser in zijn klasse en kan het grote genieten beginnen. Keer op keer. Of je nu enkel naar de auto kijkt, hem op tempo door een bocht stuurt of de stoppende kracht nog maar eens aanspreekt, je moet beseffen dat dit de beste OPC is die Opel ooit heeft gebouwd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Opel Astra OPC
Redactie
Door Redactie

Zoeken