Overige

8 schokkende 'feitjes' over autoschades

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral de financiële klap komt bij de ene onfortuinlijke auto een stuk harder aan dan bij de andere. Wij hebben aan de hand van cijfers van verzekeringsmaatschappij Aegon op een rijtje gezet met welke auto’s de meeste schade wordt gereden. Daaruit blijkt dat je voor Renault Mégane-rijders extra waakzaam moet zijn en dat een Citroën AX echt niet stuk te krijgen is.

1. 'Groter is niet altijd duurder'

1. 'Groter is niet altijd duurder'

Hoe groter het blikoppervlak, hoe hoger de reparatiekosten gaat zeker niet per definitie op. Een goed voorbeeld daarvan is de op z’n minst 5 meter lange Mercedes-Benz S-klasse. Gemiddelde schadelast per polis: 593 euro. En dan te bedenken dat er enorm veel technologie in schuil gaat.

2. 'Eenvoud kan toch prijzig zijn'

2. 'Eenvoud kan toch prijzig zijn'

Het mijden van geavanceerde luxe is al evenzo geen gegronde reden als je huiverig bent voor hoge reparatiekosten, mocht het toch eens misgaan. Aegon heeft namelijk berekend dat de gemiddelde schadelast van de niet bijzonder complexe Alfa 145 op 613 euro ligt. Au!

3. 'Groter is goedkoper'

3. 'Groter is goedkoper'

Totaal verliefd op je Alfa 145, maar weet de verzekeringsmaatschappij je al bij naam te noemen als het je telefoonstem hoort, overweeg dan een Alfa 146, het sedanbroertje van de 145. Met een gemiddelde schadelast van 129 euro kan je in theorie bijna 5 keer zo vaak onderling afspreken. Vreemd, maar waar.

4. 'Oude verkooptoppers het aantrekkelijkst'

4. 'Oude verkooptoppers het aantrekkelijkst'

Hoewel de mate snufjes niet per se inherent is aan hogere schadelasten, is het rijden in oudere auto’s financieel gezien het verstandigst als je wel eens een paaltje over het hoofd ziet. Welke? Nou bijvoorbeeld de Opel Kadett, Mitsubishi Galant, Renault 19 en Mazda MX-5.

5. 'Citroën AX het voordeligst'

5. 'Citroën AX het voordeligst'

Brokkenpiloot? Koop een Citroën AX. Hoewel de sloop waarschijnlijk reeds meer AX-jes bezit dan de handel, valt dit Fransoosje met gemiddeld 56 euro per ingediende schadelast het laagst uit. Ook bestuurders van een Mercedes 190-serie uit de jaren ’80 rijden kennelijk kalmpjes (74 euro).

6. 'Mégane-rijders vallen door de mand'

6. 'Mégane-rijders vallen door de mand'

‘Leaserijders zijn risicovolle doorrijders’. Dat valt niet stellig te beweren, maar je zou het wel gaan geloven als je weet dat de bestuurders van een Renault Mégane (Grand Tour) het vaakst contact hebben met Aegon. Bij rijders in Franse merken is het door de bank genomen sowieso vaak raak.

7. 'Sterk betekent niet per definitie goedkoop'

7. 'Sterk betekent niet per definitie goedkoop'

Je zou toch verwachten dat een terreinbeul als de Land Rover Discovery wel tegen een stootje kan. Ongetwijfeld, maar als je er wel schade aan rijdt heb je gemiddeld 452 euro te claimen. Bijna het dubbele van een Volkswagen Golf overigens.

8. 'Peugeot 407 SW de allerduurste'

8. 'Peugeot 407 SW de allerduurste'

Tot slot de auto waarbij je het beste ver uit de buurt kunt blijven: de Peugeot 407 SW. Een gemiddelde schade daaraan overstijgt al gauw de duizend euro (1.340 om precies te zijn). Ook meldt de eigenaar van deze grote Fransman zich bijna het vaakst bij de verzekeringsmaatschappij.

Meer inzichten!

Meer inzichten!

Dit artikel konden we samenstellen dankzij data van Aegon. En daar is nog veel meer leuks uit te halen. Wat zijn bijvoorbeeld echte mannen en echte vrouwenauto's? Lees meer »

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken