197 pk sterke Toyota Aygo Crazy Concept

De Toyota Aygo Crazy is de krachtigste en sportiefste Aygo ooit. Met onder de motorkap maar liefst 197 pk aan vermogen, het ontbreken van elektronische hulpsystemen en een opvallend uiterlijk is deze Aygo Crazy een opvallend gevaarte. Helaas blijft het bij een eenmalig exemplaar.

De Aygo Crazy is ontwikkeld met de gedachte aan de Groep B-rallywagens. Het is een klein bommetje op wielen met het oog op puur rijplezier en ongekende rijbeleving. Elektronische veiligheidsmiddeltjes zoals stuurbekrachtiging en ABS zijn dan ook niet aanwezig. Een kart met een paar deuren en een dak, zeg maar. De bestuurder is afhankelijk van zijn vaardigheden.

Onmiskenbaar rallyapparaat
De Aygo in racetrim verraadt meteen dat het hier om een speciale machine gaat. Met z’n uitgeklopte wielkasten, dikke bumpers en heftige dakspoiler lijkt de ‘Crazy’ zo uit het World Rally Championship getrokken te zijn. De carbonfiber dakspoiler komt overigens rechtstreeks van een racewagen uit de American Champ Series. 17 inch wielen met breed rubber in de maat 225/45 R17 stralen agressiviteit uit. Daar waar aan de buitenkant een standaard Aygo haast niet meer te herkennen is, lijkt het binnenin verdacht veel op het straatmodel. Racestoelen met vierpuntsgordels en een racestuur zijn zo’n beetje de enige wijzigingen. Natuurlijk kan je niet om de volledige rolkooi heenkijken.

Hommage aan naam
De Crazy doet zijn naam eer aan door bijna 200 pk en 240 Nm los te laten op de achterwielen. Het vermogen wordt via een turbo uit het bekende 1.8 liter VVT-i motorblok geperst. De motor is geleend van de (huidige) Celica en MR2. De handgeschakelde 5-versnellingsbak en de vering zijn tevens afkomstig van de laatste. Instelbare dempers in combinatie met een grotere spoorbreedte zorgen voor optimaal contact met de weg. Om de krachtbron betrouwbaar - het is immers een Toyota - zijn werk te kunnen laten doen, is het koelingsysteem opnieuw ontworpen. Een enorme aluminium radiator voorin het motorcompartiment houdt alles op de juiste tempratuur bij de vele krachten die vrijkomen tijdens het oproken van het schoeisel en het tekenen van donuts op het wegdek.

Pure fun
De topsnelheid van de Crazy bedraagt 204 km/h, maar Toyota vindt deze waarde niet zo belangrijk. Met z’n 1.050 kg is de speciale Aygo bedoeld om ongegeneerd hard te gaan over bochtige weggetjes, parkeerterreinen en andere asfaltstrakke ondergronden. Volgens Toyota resulteert het levendige karakter tijdens een ritje in een spontane glimlach van oor tot oor voor inzittenden en omgeving.

Debuut op de Londen Motor Show
De Aygo Crazy debuteert om de aankomende Motor Show in Londen die medio juli plaatsvindt. Daarna zal ‘ie al rijdend op diverse shows verschijnen. Toyota vermeldt nadrukkelijk dat het hier om een eenmalig studiemodel gaat en is niet van plan de Crazy in productie te nemen.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties