Wist je dit over de Britse autobouwer Morgan?

Wist je dit over de Britse autobouwer Morgan?

Ook Morgan gaat met z’n tijd mee: een soort van … Want de nieuwe Plus Six heeft een turbomotor, led-koplampen en – doe ‘s gek – een digitaal display. Wist je dit over de fabrikant die al tachtig jaar dezelfde auto’s bouwt?

Harrods

De eerste Morgan – een eenzitter met de naam Runabout – bouwde Henry Frederick Stanley Morgan in 1909 voor zichzelf. De eigenaar van het Britse warenhuis Harrods vond het karretje zo mooi dat hij hem in 1911 in de etalage liet zetten.

Driewielers

In het begin maakte Morgan driewielers, die als motorfiets werden belast en daardoor heel populair werden. De 4/4 (4 wielen, 4 cilinders) was in 1936 de eerste Morgan met vier wielen. Hij staat na 83 jaar nog steeds in de prijslijst.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Chassis van hout?

Iedere Morgan wordt met de hand gebouwd. Dat het chassis geheel van hout is, is een fabel. Het is een stalen chassis met een essenhouten carrosserieframe. De motoren kocht Morgan door de jaren heen van Peugeot, Ford, Triumph, Rover en BMW.

Vader en zoons

Tot 2013 stond er een Morgan aan het roer van de gelijknamige autofabriek: Henry werd opgevolgd door zoon Peter, die weer door zijn zoon Charles werd opgevolgd. Sinds maart dit jaar is het bedrijf in handen van een Italiaanse investeerder.

Volledig elektrisch

In 2011 keerde de Morgan 3-Wheeler terug, voorzien van een 86 pk sterke Harley Davidson-motor. Vier jaar later onthulde Morgan een volledig elektrische variant, de EV3. Het model is nog steeds niet op de markt door problemen met een toeleverancier.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties