Voor de zoveelste keer: een Tesla op Autopilot is geen zelfrijdende auto!

Voor de zoveelste keer: een Tesla op Autopilot is NIET een zelfrijdende auto

Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft het beroep van een Tesla-rijder verworpen. De man werd twee keer beboet voor het gebruiken van zijn telefoon tijdens het rijden en dat is volgens hem onterecht. Zijn Model X reed op Autopilot, aldus de automobilist, dus was niet hij, maar de auto zelf de bestuurder.

Complete onzin natuurlijk. Autopilot is een misleidende naam, die veel meer suggereert dan het semi-autonome systeem van Tesla kan waarmaken. De Model X van de beboete man is niet een 'zelfrijdende auto', zoals veel media gisteravond papegaaiden. 'Mag je in een zelfrijdende Tesla bellen?', kopte de Telegraaf. 'Telefoongebruik in zelfrijdende auto ook in hoger beroep verboden', schreef het AD. Wat dat betreft deed alleen Nu.nl het nog een beetje goed met het voorzichtige: 'Hof: Boete voor bestuurder 'zelfrijdende' Tesla met telefoon was terecht'.

Rol als rijinstructeur of examinator

Hoe dan ook, de bestuurder in kwestie is ogenschijnlijk gehersenspoeld door de marketingmachine van Tesla, want hij vindt dat een Model X op Autopilot als bestuurder moet worden gezien. Zijn eigen rol ziet hij meer als die van een rijinstructeur of examinator, die naast de feitelijke persoon achter het stuur zit. En zo iemand mag, volgens de wet, wel met een mobiele telefoon pielen tijdens het rijden. Het spreekt voor zich dat de rechter niet mee ging in die kletskoek en dus werd het beroep van de Tesla-rijder ongegrond verklaard.

Een absoluut verbod

"Het inschakelen van de Autopilot brengt mee dat op die wijze de bedieningsorganen worden gehanteerd waardoor de voortbeweging en rijrichting van het motorvoertuig worden beïnvloed", aldus de rechter. "Het gebruikmaken van een dergelijk systeem betekent dat de betrokkene als feitelijk bestuurder dient te worden aangemerkt." Ook heeft het Gerechtshof nog een keer benadrukt dat het telefoonverbod achter het stuur een absoluut verbod is.

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer nu en start met streamen van sport, films en series

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties