Pssst, hier rij ik. Nieuwe elektrische auto’s moeten geluid maken

Pssst, hier rij ik. Nieuwe elektrische auto’s moeten geluid maken

Elektrische auto’s zijn stil. Zo stil dat het voor gevaarlijke situaties zorgt. Voetgangers horen ze niet aankomen. Een vanaf vandaag verplicht akoestisch waarschuwingssysteem voor nieuwe elektrische modellen, moet blinden, slechtzienden en onoplettende voetgangers attenderen op hun aanwezigheid.

Veel elektrische auto's laten al een futuristisch gezoem horen als ze stapvoets rijden. Zodra je het stroompedaal dieper intrapt, wordt het luidsprekertje de mond gesnoerd en zorgen de banden voor geruis. Een veilig idee, dat sinds 1 juli verplicht is gesteld vanuit Europa.

Wat is AVAS?

Het systeem heet AVAS, wat staat voor 'Acoustic Vehicle Alerting System'. Het is zo dat nieuwe elektrische modellen tot een snelheid van 20 km/h een waarschuwingsgeluid moeten maken. Het volume moet tussen de 56 en 75 decibel liggen en uit frequenties bestaan die ouderen kunnen waarnemen.

Zin en onzin

Op Electrive.com wordt de vraag gesteld waarom AVAS alleen voor elektrische auto's wordt ingevoerd. Auto's met een moderne verbrandingsmotor zijn bij lage snelheden toch ook fluisterstil ...

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties