Mini to the max: Mini John Cooper Works GP

Mini John Cooper Works GP

Het wachten wordt beloond: het duurt niet lang meer voordat de speciale Mini John Cooper Works GP verschijnt. De 300 pk sterke maxi-Mini komt als ‘limited edition’ in een oplage van 3000 exemplaren. De levering begint in 2020.

Met 3000 eenheden kan de nieuwe Mini John Cooper Works GP geen zeldzame auto worden genoemd. Maar daar zien we graag de positieve uitleg van in: zo krijgen méér Mini-liefhebbers de kans er eentje te bemachtigen. Want reken maar dat je deze 'limited edition' heel graag wilt hebben. Op de redactie van Autoreview.nl koesteren we nog steeds bloedhete herinneringen aan de vorige twee GP-versies uit 2006 en 2012, en weten haast zeker dat het nieuwe model minstens zo memorabel zal worden. Want halló: hij heeft een vermogen van 300 pk over de voorwielen te verdelen. Dat belooft heel veel spannende momenten.

Op de Nürburgring

Momenteel wordt de allerlaatste hand gelegd aan de nieuwe Mini John Cooper Works GP. De ontwikkeling is bijna volbracht. En wie afgelopen weekend op de Nürburgring was om de 24-uursrace te volgen, kon het wild gecamoufleerde prototype dat je hier op de foto's ziet al in levenden lijve in de paddock aanschouwen. Veel details die we zagen op de concept car van twee jaar geleden, zoals de vlijmscherpe 'scheermessen' op de wielkuipen en die joekel van een spoiler boven de achterruit, keren in iets minder uitbundige maar nog steeds behoorlijk prominente afmetingen terug op het productiemodel. Dit is geen auto voor mensen die het liefst onopvallend onderweg zijn.

Krachtpatsers onder elkaar

De prestatiecijfers van de Mini John Cooper Works GP zijn nog niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat de auto een 300 pk sterke viercilinder turbomotor onder de motorkap krijgt. Daarmee schaart de Mini JCW GP zich direct onder krachtpatsers als de Honda Civic Type R en de Renault Mégane R.S. Trophy. Weliswaar heeft de 320 pk sterke Honda meer vermogen (de Renault heeft ook 300 pk), maar vermoedelijk valt de verhouding tussen het vermogen en het in gewicht gunstiger uit voor de snelste Mini. Vol verwachting klopt ons hart: hoe snel zal de Mini JCW GP daadwerkelijk worden?

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Supercharger

De nieuwe Mini John Cooper Works GP heeft geen gemakkelijke taak. Twee meesterlijke Mini's gingen hem voor. In 2006 verscheen de eerste Mini John Cooper Works GP, met racy interieur zonder achterbank en een onderstel die net zo hard was als een spijkerbed. De 1,6-liter viercilinder met supercharger was opgevoerd tot een vermogen van 218 pk, wat samen met de gewichtsreductie van 40 kilo resulteerde in een 0-tot-100-acceleratie van 6,5 seconden. Van de eerste Mini John Cooper Works GP zijn 2000 exemplaren gebouwd.

Naar de sportschool

In 2012 verscheen de tweede generatie van de Mini JCW GP, opnieuw in een 'limited edition' van 2000 stuks. En net als zijn voorganger was de auto naar de sportschool gebouwd voor extra kracht en de nodige vetverbranding. Dat resulteerde in een vermogen van opnieuw 218 pk, maar het dieet bracht het gewicht 'slechts' 20 kilo omlaag. In plaats van een mechanische compressor werd de motor nu door een turbo beademd, die het in overboost tot een koppel van 280 Nm schopte. Ondanks zijn extra gewicht, sprintte de JCW GP opnieuw in 6,5 tellen naar de honderd.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Mini John Cooper Works GP
Igor Stuifzand
Door Igor Stuifzand

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties