Nieuws

In detail: Daihatsu Materia

In detail: Daihatsu Materia

Daihatsu heeft per direct de opvallend vormgegeven Materia in de prijslijsten opgenomen. De Materia is leverbaar vanaf € 15.499,- in combinatie met een 1.3 liter benzinemotor met een vermogen van 91 pk. De Materia zal tevens met een 1.5 en met vierwielaandrijving leverbaar worden.

Om maar met de deur in huis te vallen; een groot succes zal de Materia niet worden. Vreemde modellen zoals een Fiat Multipla en ook deze Daihatsu Materia hebben liefhebbers, maar vooral veel ´tegenstanders´. Maar de Materia is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. De brede wielbasis en de korte overhang voor- en achter, maar ook de chromen grille en de bijna rechtopstaande voorruit zijn typische kenmerken. De achterzijde is hoekig, hoog en misschien wel het meest opvallend aan de auto.
Praktisch interieur
De Materia heeft een lengte van 3.800 mm, breedte van 1.690 mm en hoogte van 1.635 mm. Met deze compacte afmetingen is de Materia een praktische compacte auto. De draaicirkel van 9,8 meter maakt de Materia zeer wendbaar. Ondanks de compacte buitenmaten beschikt de auto volgens Daihatsu over een ruim en praktisch interieur. De bagageruimte heeft een capaciteit van 290 liter, welke door de in delen neerklapbare achterbank (met verhouding 60:40) verder te verruimen is. De achterbank is bovendien naar voren te schuiven (m.u.v. 1.3 Rythm), waardoor een grotere bagageruimte gecreëerd kan worden. Bovendien kan de achterbankleuning worden versteld. In het interieur is plaats voor vijf personen.

Instrumentarium
Evenals het exterieur wordt ook het interieur van de Materia gekenmerkt door een bijzondere vormgeving. Het instrumentarium, inclusief snelheidsmeter en toerenteller, bevindt zich in het midden van het dashboard. De radio met cd-/MP3-speler is uitgevoerd in zwart, evenals de bediening van het verwarmings- en ventilatiesysteem. De 1.5 Soul is bovendien voorzien van in het oog springende blauwe verlichting rondom de speakers en in de handgrepen van de deurportieren. Dit zorgt voor een bijzonder contrast.

Motoren
Daihatsu levert de Materia met een tweetal benzinemotor. Het instapmodel wordt aangedreven door een 1,3 liter motor met een vermogen van 91 pk. De 1,5 liter motor is goed voor een vermogen van 103 pk en een koppel van 132 Nm. Daarmee accelereert de Materia in 10,8 seconden naar 100 km/h en de topsnelheid bedraagt 170 km/h. De Materia 1.5 zal tevens met vierwielaandrijving leverbaar worden (handgeschakeld). Naast de handgeschakelde versie is de Materia 1.5 ook verkrijgbaar met een 4-traps automatische transmissie.

Veiligheidsvoorzieningen
Op veiligheidsgebied monteert Daihatsu moderne voorzieningen. De Materia is standaard uitgevoerd met voor- en zij-airbags voor bestuurder en passagier. Gordijnairbags zijn optioneel verkrijgbaar. Verschillende veiligheidstoepassingen, zoals ABS met EBD, maar ook VSC (Vehicle Stability Control – optioneel) verhogen de veiligheid van bestuurder en passagiers. De voorzijde is voorzien van relatief zachte materialen, waarbij een grotere voetgangerveiligheid bij een eventuele aanrijding het uitgangspunt is.

Prijzen
De prijzen van de Materia beginnen bij 15.499,- voor de 1.3 Rythm. De 1.5 Soul kost € 18.699,- en de 1.5 in combinatie met vierwielaandrijving moet minimaal € 19.699,- kosten. De enige opties zijn airco, gordijnairbags, metallic lak en ESP.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
In detail: Daihatsu Materia
In detail: Daihatsu Materia
In detail: Daihatsu Materia
In detail: Daihatsu Materia
Redactie
Door Redactie

Zoeken