Nieuws

Nieuwe, volledig elektrische Jaguar XJ wordt bijna jaar uitgesteld

Nieuwe, volledig elektrische Jaguar XJ wordt bijna jaar uitgesteld

De Jaguar XJ wordt niet meer gemaakt. Hij is sinds 2019 uit productie en zou later dit jaar worden vervangen door een nieuwe, volledig elektrische luxesedan. Helaas zit Jaguar financieel flink in de penarie, dus gaat het bedrijf flink bezuinigen op niet-essentiële kosten. En daar hoort de nieuwe XJ kennelijk bij, want die wordt uitgesteld met bijna een jaar.

De nieuwe Jaguar XJ zou eind dit jaar worden voorgesteld en begin 2021 op de markt komen. Volgens The Sunday Times gaat de lancering nu naar oktober 2021; iets dat Jaguar met veel omhaal van woorden bevestigt. "Onze technici werken nog steeds aan de nieuwe, volledig elektrische Jaguar XJ", aldus een woordvoerder tegenover Autocar. "We houden vast aan onze langetermijnplanning. Onze productportfolio blijft gelijk, maar [Covid-19] heeft onherroepelijk effect op onze directe plannen.

Jaguar richt zich op productie XE en XF

Jaguar gaat de nieuwe XJ bouwen in de Castle Bromwich-fabriek, waar ook de XE en XF worden geproduceerd. Door de corona-uitbraak draait de fabriek momenteel niet. Naar verwachting gaat hij volgende maand weer beperkt open, maar Jaguar wil zich dan eerst richten op de productie van de XE en XF, voordat er aan de XJ wordt begonnen.

Dieprode cijfers voor Jaguar Land Rover

Over het boekjaar 2018 - dat eindigde op 31 maart 2019 - schreef Jaguar Land Rover dieprode cijfers. Het verlies kwam uit op een recordbedrag van 3,6 miljard pond (ruim 4 miljard euro). Aan de misère kwam in het derde kwartaal van 2019 tijdelijk een eind, toen er onder de streep opeens 156 miljoen pond (bijna 180 miljoen euro) overbleef. Dit met dank aan het succes van de nieuwe Range Rover Evoque en een rigoureuze reorganisatie.

Meer dan 6000 banen weg bij Jaguar

Bij Jaguar Land Rover - dat over het boekjaar 2019 ruim 470 miljoen euro verloor - sneuvelden vorig jaar 5000 banen. Dit jaar komen daar nog 1100 ontslagen bij. In de periode januari - maart 2020 zakten de verkopen met 31 procent in naar 109.869 auto's. April en mei waren nog erger, met respectievelijk dalingen van 62,5 en 43,3 procent. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken