Nieuws

Afneembare hardtop voor Abarth 124 GT

Aangezien de Mazda MX-5 RF een verre neef is van de Fiat 124 en daarmee Abarth 124 was het slechts een kwestie van tijd dat de Italianen ook een hardtop voor hun roadster beschikbaar zouden stellen. Wel, hier is 'ie: als Abarth 124 GT.

Fiat dan wel performancedochter Abarth heeft lang getwijfeld of het de 124 Spider wel een hardtop moest geven. De RF-uitvoering van de nieuwste Mazda MX-5, die parallel aan de Fiat 124 Spider is ontwikkeld, is immers alweer enige tijd op de markt. Maar hier is 124 met harde kap dan toch. Allereerst enkel als Abarth met de naam 124 GT.

100% cabrio

Meteen valt op dat de Italianen er een heel andere aanpak op nahouden dan de Japanners. Want waar de MX-5 RF neigt naar een targa met wegklapbaar dakpaneel, is en blijft de Abarth 124 GT een volwaardige cabriolet maar waarvoor een afneembare hardtop is te verkrijgen. Kortom, er komt geen speciale en complexe dakconstructie aan te pas bij de Abarth. Wel uniek is dat de hardtop van de 124 GT uit een stuk carbon is opgetrokken. Dat maak 'm tillen en monteren en demonteren een stuk eenvoudiger. Ook het zwaartepunt van de auto blijft ermee prettig laag.

Exclusieve details

De snelheid van dicht naar open rijden is bij de Abarth 124 GT dus afhankelijk van je spierkracht en handigheid met grote voorwerpen. Niet meer dan 16 kilogram weegt de hardtop en dit is inclusief verwarmbare achterruit en de gevoerde binnenbekleding voor extra comfort en een stillere cockpit wanneer de kap op de koets rust.

Andere specifieke kenmerken aan de 124 GT zijn de 17 inch wielen van OZ die volgens de Italianen in totaal 3 kilogram lichter zijn dan conventionele exemplaren. Ook zijn er diverse visuele details die de 124 GT onderscheiden, zoals spiegelkappen in staalgrijs. Een zwartgelakte motorkap, een knipoog naar Abarth's rallyverleden, is optioneel maar een 170 pk sterke 1.4 liter turbomotor is dan weer standaard.

Nederland onzeker

De Abarth 124 GT beleeft zijn debuut in Genève en ermee flaneren over onder meer boulevards kan nog voordat hartje zomer aanbreekt. Of dat ook mogelijk is in Nederland is echter nog onzeker.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken