Tests

Land Rover Range Rover Supercharged ´Autobiography´

Je hebt werkpaarden en sierpaarden in het SUV-segment. Daartussen bevindt zich een klein grijs gebied met auto’s die het beste van beide werelden combineert. De Range Rover is zo’n auto. Land Rover stak ‘m in het nieuw en zette de Range Rover nog ‘hoger op z’n poten’.

De wortels van de moderne SUV (Sport Utility Vehicle) liggen bij de terreinauto die omstreeks de Tweede Wereldoorlog het levenslicht zagen. Deze stationachtige, spartaanse voertuigen met een grotere bodemspeling werden veelal voorzien van 4x4-aandrijving en ingezet voor militaire of commerciële doeleinden. Ze moesten daar kunnen gaan en datgene kunnen presteren wat normale personenauto’s niet zou lukken. De Willys MB Jeep is hiervan een bekend voorbeeld. Land Rover werd in 1948 opgericht en al vanaf de start dachten oprichters Spencer en Maurice Wilks dat er naast de spartaanse Land Rover waarschijnlijk ook een markt zou zijn voor een meer luxueuze, dichte uitvoering. Dit resulteerde in de “Station Wagon”, die flopte. Totdat medio jaren ’60 onderzoeken uitwezen dat er een groeiende markt was voor vierwielaangedreven vrijetijdsvoertuigen. Het was een kans die Land Rover niet kon laten liggen.

4 
Daaropvolgend werd in 1970 de Range Rover gelanceerd als stijlvolle, luxe Land Rover en distantieerde zich daarmee van andere modellen binnen het Britse merk - vandaar ook de andere naamvoering. Tot 1996 bleef deze “Classic” bijna ongewijzigd in productie om daarna te worden opgevolgd door een sterk gemoderniseerde vervanger. Een evenzo grote sprong werd genomen bij het neerzetten van de derde generatie (vanaf 2002). Daarentegen borduurt de nieuwe Range Rover duidelijk voort op zijn voorganger(s), maar van een facelift wil de fabrikant niet spreken. “Daarvoor zijn de modificaties te ingrijpend”, aldus een woordvoerder van het merk. We zijn dus aanbelandt bij de vierde generatie en die werd voor modeljaar 2010 voorzien van een nieuwerwets front met herplaatste mistpitten en een frisse grille afgewerkt in Titan Silver. Om aan te tonen dat de Range Rover met zijn tijd meegaat zijn de richtingaanwijzers en de lichtunits voorzien van LED-techniek. Ze zijn ontworpen volgens het zogenoemde “Three Finger Design”, duidend op de drie horizontale lichtstrepen. De Supercharged en de Autobiography bevat deze stroken tevens in de nieuwe gestijlde luchtroosters om aan te geven dat het om de toppers binnen de range gaat. Achterin de brochure worden de pagina’s gesierd met een nieuwe lijn aan lichtmetalen wielen. Ons testexemplaar beschikte over 20 inch lichtmetaal van het type Diamond Turned. Goede keus van de PR-mensen bij Land Rover Nederland.

Knus
Vers van de tekentafel is het interieur en hierin ligt dan ook de voornaamste waarheid wat betreft de omdoping tot “vierde generatie”. Land Rover heeft gekozen voor een frisse opstelling zonder daarbij het klassieke teniet te doen. Plaatsnemen is een Range Rover is nog steeds alsof je binnentreedt bij een super-de-luxe blokhut. Vreemd van je gewend bent, maar dusdanig knus en sfeervol dat thuis meteen wordt gevoeld. Er zijn maar weinig auto’s die zo’n warm gevoel weten op te wekken. Prachtige, hoogwaardige materialen van fijnleder en gelakt hout bepalen de gemoedelijkheid. Alles voelt even weelderig aan. Op de middenconsole na, die zou namelijk zomaar van de Ikea kunnen komen. Het zij de Range Range vergeven, want wie heeft nou niet iets van de Zweedse meubelfabrikant in zijn huiskamer staan?! 

Vooruitstrevend
Hightech is het volledig digitale, 12 inch instrumentarium waarop de toerenteller en de snelheidsmeter virtueel oplichten. Weliswaar is de projectie minder ‘echt’ dan bij de Mercedes S-klasse, vooruitstrevend is het zeker. Wanneer de programma’s van Terrain Response geactiveerd worden maken de tellers plaats voor een grafische weergave van de ingestelde aandrijflijn. Vervolgens kan tijdens het offroadrijden waargenomen worden hoe de krachten over de wielen worden verdeeld, en of de twee elektronische differentiëlen gelocked zijn of niet. Zelfs de stand van de voorwielen wordt weergegeven.

Tip
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €249 per maand
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €249 per maand

Meer zien van deze compacte crossover?
Stel jouw pakket samen

Welkome aanvulling
In het midden van het dashboard huist een tweede display waaronder het touchscreen navigatiesysteem, de telefoonbediening en het entertainmentsysteem is ondergebracht. Een leuke gadget is Dual View - tevens een feature die we van de S-klasse kennen - waarmee het voor de bijrijder mogelijk is naar een DVD-film te kijken terwijl de bestuurder gewoon kan beschikken over bijvoorbeeld het scherm met audiofuncties. Het schakelen tussen beide schermen vraagt wel even gewenning, evenals het navigatiesysteem trouwens. Wie af en toe de gebaande paden verlaat doet er verstandig aan het Vision Assist Pack te bestellen. Onderdeel hiervan uit maakt het Surround Camera System die zoals zijn naam al doet vermoeden een welkome blik gunt om de omgeving rondom de kolos. En zo kun je net die uitstekende tak nog opmerken; wat erg fijn is als jouw Range is voorzien van de Chromofair-lak à € 29.200,-!

Verhard
Gaandeweg de jaren is de Range Rover geëvolueerd van een toch wat eenvoudig, comfortabele SUV naar een auto die luxe van het hoogste niveau uitstekend weet te combineren met het klaren van vies werk. Dit heeft hem een gigantisch aanzien opgeleverd. De Range staat voor lifestyle en status. Al rijdende begrijp je waarom. De Range Rover torent boven alles en iedereen uit en z’n oervormen maken indruk op het voorgaande verkeer dat prompt naar rechts schiet. Als het op rij-eigenschappen aankomt weet de auto goed te presteren, al zijn er soortgelijke SUV’s die iets verfijnder zijn. Het onderstel is zowel comfortabel als verrassend stevig. Grove oneffenheden kunnen dan ook soms voelbaar doorkomen. Simpelweg heerlijk is de afvering, terwijl een lichte mate van overhellen vanzelfsprekend is gezien z’n forse buitenmaten en het daaraan gekoppeld hoge zwaartepunt. De stuurbekrachtiging is erg licht. Te licht naar onze smaak, maar volgens Land Rover een bewuste keus.

Onverhard 
De bakermat van de hedendaagse SUV mag dan bij het ‘onverharde’ liggen, wat betreft capaciteiten ligt deze mijlenver af van die van een offroader. Een SUV weet met name op geplaveide wegen te overtuigen, terwijl minder begaande vlaktes voor hen al gauw drijfzand is. Hoe anders is dat bij de Range Rover. Van buiten weliswaar meer sierpaard, maar onderhuids nog altijd het bloed van een echt werkpaard als de Land Rover Series, later Defender. Met dit in het achterhoofd besloten we erop uit trekken. Eenmaal aangekomen bij ons testterrein begon de twijfel toch toe te slaan. Mulzand afgewisseld met blubber en waterplassen waaronder verborgen dieptes schuil konden gaan en steile obstakels bepaalden het beeld van de stormbaan. De weergoden hadden absoluut hun best gedaan de dagen voor de fotoshoot. Om het zekere voor het onzekere te nemen schakelden we een sleephulp in. Een oude Nissan Patrol stond, rustend op de juiste banden voor dit werk, zorgeloos diesel te verdampen. Wij waren des te stressvoller: “Zou onze testauto op normale straatbanden dit kunnen trotseren?” Geen idee dachten we op dat moment, wij braveren immers ook niet dagelijks met een auto van twee ton (in waarde) en dik twee ton (in gewicht) zulk terrein. Toch waagden we het er op en verbazing alom voor de manier waarop de luxe Brit met Moeder Aarde speelt. Verhard of onverhard? Het is de Range Rover om het even.

Op eenzame hoogte
Dat de Range Rover anders is dan andere SUV’s is ons inmiddels glashelder. Dit wordt door Land Rover nog eens benadrukt door uitsluitend bovengemiddeld krachtige motoriseringen te leveren. De prijslijst begint bij € 131.400,- voor de 272 pk sterke TDV8. Deze diesel kan een verbruik realiseren van 11,1 l/100 km gepaard gaande met een CO2-uitstoot van 294 g/km. Wij reden de 5.0 liter V8-Supercharged in de meest rijke uitvoering, de Autobiography. Die staat vanaf € 186.700,- in de boeken en eigenlijk blijft er dan niets meer te wensen over. De fonkelnieuwe geblazen achtcilinder produceert een serieuze 510 pk en 625 Nm en beperkt zijn dorstigheid tot 14,9 l/100 km. De emissie-uitstoot is vastgesteld op 394 g/km. Dit klinkt in onze milieuvrijerige maatschappij misschien naïef, ware het niet dat Land Rover de 5.0 V8 maar liefst 29% krachtiger en 7% efficiënter heeft weten te maken dan zijn voorganger (4.2 V8). Zo zie je maar, wat (een) Land Rover eerst heeft omgeploegd wordt op een andere manier weer hersteld. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken