Subaru Legacy en Outback

Als exclusiviteit wordt uitgelegd met bescheiden verkoopaantallen, dan mag de Subaru Legacy een exclusieve auto worden genoemd. Maar het ligt toch veel meer aan de onbekendheid en eigenzinnigheid van het merk dat er volgens de importeur volgend jaar in ons land niet meer dan 500 nieuwe Legacy’s en Outbacks zullen worden afgezet.

Er zijn genoeg argumenten te bedenken waarom dat onterecht is. Want wie voor een keurige aanschafprijs een uitermate ruime gezinsauto zoekt met de extra veiligheid van standaard vierwielaandrijving, die is spekkoper bij Subaru. Bovendien hebben de vijf generaties Legacy zich meerdere malen in betrouwbaarheidstatistieken volledig bewezen, dus niets staat het succes van het model in de weg. Althans, zo zou je kunnen redeneren. De Legacy concurreert in het D-segment en dat staat nu eenmaal in heel Europa flink onder druk, niet alleen door de crisis, maar ook doordat de Europese autokoper op zoek gaat naar compact en zuinig.

Exterieur
En compact, dat zijn de Legacy en Outback beslist niet. Geheel volgens ouderwetse traditie is de auto in alle richtingen gegroeid en nam ook de wielbasis flink toe. En dat laatste is altijd goed voor comfort en binnenruimte. Begin dit jaar liet Subaru in Detroit en Genève al een concept van de nieuwe Legacy zien, waarbij meteen de intense hoop ontstond dat deze auto tot aan het productiestadium toch nog zou evolueren. Gelukkig is dat ook gebeurt. De brede randen langs de spatborden zijn behouden, maar het extreme front is al weer lang vergeten. Subaru probeert door een klein aantal specifieke details de Legacy en Outback een eigen uitstraling te geven. Dat betekent bij de Outback een flinke grille bijna volledig in chroom. Uiteraard onderscheidt de Outback zich verder nog door wat hogere bumpers en randen langs de dorpels en bumpers in een zwarte kunststof. Spreken we van de vijfde generatie Legacy (sinds 1989), de Outback gaat ook al weer zijn vierde verschijningsvorm in. En daarmee liep Subaru ruim vooruit op de trend die later door Volvo, Audi en anderen is opgepakt.

Ruim interieur
Subaru houdt stug aan een aantal typisch kenmerken vast, maar laat er langzaam ook een paar vieren. Dat is meteen te merken bij het openen van de portieren. De ruiten hebben een normale omlijsting, terwijl die in het verleden altijd ontbrak. Ze openen naar een enorm ruim interieur, want zelfs achterin kunnen passagiers bijna met de benen over elkaar zitten. Dat komt deels door de toename in lengte en wielbasis van de auto, maar ook door een hollere rugleuning van de stoelen, waardoor gewoon meer beenruimte is ontstaan. Voorin heeft ook niemand over gebrek aan ruimte te klagen. De stoelen zijn zelfs in de breedte nog wat verder uit elkaar gezet, zodat twee breed geschouderde personen elkaar nog niet zullen raken. Ruimte is een belangrijke eigenschap van de Legacy en Outback. Zo heeft de sedan al een bagagevolume van 486 liter en komen de Touring Wagon en Outback zelfs aan minimaal 526 liter. En dat is gemeten volgens de ‘ongunstige’ VDA-norm.

Verfijnde diesel, vreemde CVT 
De interieurinrichting is wat betreft materialen en afwerking dik in orde, maar echt feestelijk en fantasievol is het allemaal niet. Alsof het nieuw is, wordt ongeveer de volledige middenconsole in een metaalachtige kunststof uitgevoerd. En Subaru meldt ook met grote trots de introductie van elektrische stoelen met geheugen en een regen- en lichtsensor. En die onderdelen kunnen we toch absoluut geen noviteiten meer noemen. Tegelijk moeten we ons realiseren dat Subaru met deze auto’s mikt op de gemiddelde Amerikaanse en Japanse klant en die paar auto’s die in Europa worden afgezet zijn meegenomen. Toch meent het merk het serieus in ons werelddeel getuige de lancering vorig jaar van een splinternieuwe in eigen huis ontwikkelde dieselmotor. Deze 2.0 liter boxer levert 150 pk en 350 Nm en mag beslist verfijnd genoemd worden wat betreft loopcultuur en geluidsproductie. Gelukkig heeft de nieuwe Legacy diesel standaard een zesbak en dat helpt uiteraard mee om het verbruik te verlagen. Jammer dat een automaat nog niet tot de mogelijkheden behoort. De 2.0 en 2.5 benzinemotoren zijn oude bekenden die op details zijn aangepast en nu voldoen aan de Euro5 emissienorm. Met 150 pk is de 2.0 liter al behoorlijk royaal bemeten, de 2.5 liter tipt aan de 167 pk. Heel in de verte is de roffel van de boxermotoren hoorbaar. Mede dankzij een nieuwe motorophanging worden trillingen nog verder beperkt.

Klinisch rijgevoel
Subaru levert al heel lang CVT’s en betrekt daarvoor de schakelbanden van Van Doorne’s Transmissie. De Legacy krijgt een compleet nieuwe continu variabele versnellingsbak waarin echter gebruik gemaakt wordt van een ketting. We kunnen de bak eigenlijk het best vergelijken met de multitronic van Audi, alleen levert dat merk de techniek niet in combinatie met vierwielaandrijving. Het gedrag van deze Lineartronic is nog wel typisch dat van een CVT. Dat betekent dat het motortoerental bij fors accelereren enorm oploopt en dat de auto in een soort vertraging daarna pas gaat accelereren. Zodra het gaspedaal weer omhoog komt, loopt ook het toerental flink terug. Typisch eigenlijk, omdat veel moderne CVT’s dit gedrag al lang niet meer vertonen. Het heeft tot gevolg dat de logica tussen gas geven en accelereren niet meer direct is en dat geeft een beetje klinisch rijgevoel. De handgeschakelde varianten hebben hier geen last van. De invloed van de Lineartronic op het gemiddelde brandstofverbruik is overigens positief. Het eindresultaat is gunstiger dan bij de handgeschakelde bakken. De beschikbaarheid verschilt per model. Bij de Legacy is de Lineartronic een optie op de 2.0 liter benzine en standaard op de 2.5 liter. De Outback is er alleen met de 2.5 liter en heeft de Lineartronic in alle gevallen als optie. De meerprijs is met 2.000 euro beslist niet overdreven. Bovendien heeft de bak zelfs een positieve invloed op het milieulabel.

Prijzen
Begin oktober staat de nieuwe Legacy bij de dealer als Touring Wagon en Outback. De sedan volgt pas begin 2010, maar daar is nauwelijks vraag naar. De Legacy Touring Wagon begint bij € 34.995,- voor de 2.0i Luxury. En vanaf € 38.995,- levert Subaru een diesel. De Outback begint als 2.5i Luxury vanaf € 39.995,- en voor een diesel moet € 42.995,- worden overgemaakt.

Conclusie
De nieuwe Legacy en Outback van Subaru volgen de al twintig jaar geleden uitgestippelde weg. Niets is uitzonderlijk of onverwacht. Maar op het gebied van ruimte, degelijkheid en comfort zijn het uitblinkers. De vierwielaandrijving kan onder kritieke omstandigheden bovendien dé uitkomst bieden. Vergeleken met de concurrentie is de auto netjes geprijsd. Wij zouden zeggen: het overwegen zeker waard.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties