Mini Cooper D: zuiniger, maar net zo leuk

Mini-rijden is nu nog bereikbaarder. Want wie veel kilometers maakt en daardoor gebonden is aan een dieselmotor kan voortaan ook bij Mini terecht. De compleet nieuwe Mini Cooper D wordt aangedreven door een 110 pk sterke 1.6 liter dieselmotor die de auto tot de zuinigste Mini ooit maakt. Bovendien zijn daarbij de fantastische rij-eigenschappen behouden gebleven!

Na de komst van de Cooper en Cooper S staat sinds kort ook de Cooper D bij de Mini-dealers. En dat is voor Nederland een primeur. Van de vorige generatie van de Mini was immers ook al wel een dieselmotor leverbaar, maar niet bij ons. Mede door het hoge BPM-tarief in ons land zou de aanschafprijs te hoog uitvallen. Bovendien was de motor met zijn 88 pk’s volgens de importeur niet krachtig genoeg. Gelukkig wist men bij de nieuwe generatie van de Mini wel een gunstige prijs bij de fabriek af te dwingen en is de motor bovendien van een heel ander kaliber.

Verschillen
De echte kenners zien de verschillen meteen, maar wie het niet weet zal alleen aan de dieselbrom merken dat er onder de motorkap van deze Mini een zelfontbrander schuil gaat. Aan de voorzijde zijn het slechts de bobbel in de motorkap en de iets anders gevormde voorbumper die het verschil maken. Beide aanpassingen zijn technisch noodzakelijk om enerzijds plaats te maken voor de hogere krachtbron en anderzijds te zorgen voor meer koeling van de motor.

110 pk en 240 Nm
Starten gaat net als bij de andere Mini-modellen met de kenmerkende sleutel die je in een sleuf in het dashboard steekt. Vervolgens is een druk op de startknop voldoende om de 1.6 liter viercilinder dieselmotor tot leven te wekken. De motor is net als de benzinekrachtbron van Mini het resultaat van een samenwerking met PSA Peugeot Citroën. De hardware van de motor wordt dan ook bij het Franse concern gebouwd. Daarna worden bij Mini nog enkele softwarematige aanpassingen gedaan om de motor optimaal af te stellen op de auto. Het resultaat is een 110 pk en 240 Nm krachtige dieselmotor die zijn maximale koppel al bij 1.750 tpm vrijgeeft. Dankzij een tijdelijke overboost wordt bovendien nog eens 20 Nm extra opgewekt.

Levendig karakter
De motor zorgt voor een even levendig karakter als bij de Cooper met 120 pk sterke benzinemotor. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h duurt bijna een seconde langer (9,9 voor de Cooper D tegen 9,1 voor de Cooper), maar het koppel maakt veel goed. Het verschil van 80 Nm in het voordeel van de Cooper D is vooral bij tussenacceleraties merkbaar. Daardoor is de motor beter geschikt voor lange afstanden en een meer relaxte rijstijl. Er hoeft immers minder geschakeld te worden om dezelfde acceleratie in gang te zetten. Vooral prettig voor wie zakelijk veel reist.

Hoorbaar aanwezig
Dat de dieselmotor goed hoorbaar is blijkt tijdens een korte testrit met de Mini Cooper D. En dan is het toch wel even wennen. Afgezien van het geluidsniveau zijn de verschillen echter nauwelijks waarneembaar. De versnellingsbak schakelt even direct als bij de Cooper en Cooper S en dat maakt het wisselen van verzetten tot een plezier. Ook aan de rij-eigenschappen valt niets af te dingen. De besturing is direct en het kart-gevoel begint meteen weer naar boven te komen. Bij het insturen van een scherpe bocht kan de auto heerlijk gezet worden. De achterkant maakt een kleine uitzwaai en er verschijnt een glimlach op ons gezicht. Dit is wat een Mini zo geweldig maakt. Waar vrouwen vallen voor zijn uitstraling, zullen mannen zijn geweldige rij-eigenschappen het meest waarderen.

Zakelijke rijders
Dat bijna 40 procent van de verkochte Mini’s zakelijk gereden wordt zal menigeen verbazen. De relatief hoge aanschafprijs en de niet al te zuinige benzinemotor maken de auto voor velen niet bereikbaar. Vooral leaserijders worden door hun werkgever vaak verplicht om een diesel te rijden. Voor de Mini-liefhebber komt de Cooper D ( € 25.470,-) dan ook als geroepen. Het is dan ook goed denkbaar dat de Mini Cooper D de verkopen van Mini naar een nog hoger plan zal tillen. De zakelijke markt is immers goed voor een groot deel van het Nederlandse wagenpark. Dankzij het behouden van de geweldige rij-eigenschappen in combinatie met een zuiniger karakter (testverbruik: 1 op 16,8) zal de Mini Cooper D het hart van nog meer liefhebbers weten te stelen. En dat de ruimte niet zijn sterkste kant is zullen velen voor lief nemen. Ook de zakelijke veelrijders.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties