MINI 5-deurs: wat voegen die 2 deurtjes toe?

Deze vijfdeurs-variant van de nog het dichts bij het origineel staande model zal bij de liefhebber eerst wat bitter hebben gemaakt. Maar wij kunnen je garanderen dat die nare smaak heel gemakkelijk is weg te spoelen. Moest je voorheen - bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding - de MINI aan de kant schuiven voor een veel praktischer vijfdeurs hatchback uit de categorie 'burgerlijk' en stond de wagenparkbeheerder geen driedeurs auto toe? Dan is deze vijfdeurs als een zoete cocktail voor jou als MINI-liefhebber.

Je hebt het als MINI-liefhebber de afgelopen jaren niet zo gemakkelijk gehad. Na de indrukwekkende terugkeer van het merk moet je hart op hol zijn geslagen. Een moderne interpretatie met eromheen een belevingswereld zoals we dat zelden hebben gezien bij een productintroductie. Maximale personalisatie, trendy kledinglijnen, de meest creatieve beursstands ooit en ware MINI Stores. Jarenlang heb je daar enorm van genoten. Totdat MINI bijna alle heilige huisjes omver reed met de Countryman. Een auto die zo ver van MINI afstond dat je liefde voor het merk begon te bekoelen. Sterker nog, toen je aan gezinsuitbreiding toe was keerde je, met pijn in het hart, of misschien zelfs wel helemaal geen pijn meer, het merk de rug toe. Je koos een praktische maar burgerlijke vijfdeurs hatchback. Misschien werd het wel een stationwagon zelfs. Maar elke keer als je door een MINI voorbij werd gereden of er eentje geparkeerd zag staan keken jij en je partner elkaar aan. En de gedachte moet hetzelfde zijn geweest. 'Ooit...'

“Saai grijs? Dat mag, maar dat is dan wel geheel je eigen keuze in plaats van de enige mogelijkheid.”
over de MINI 5-deurs

Vertel, waar wil je naar toe?

Dat 'ooit' zou weleens nu kunnen zijn. Want deze MINI vijfdeurs staat veel dichter bij het origineel dan eerdergenoemde vijfdeurs crossover. De auto groeide met ruim 16 cm tot een lengte van 3.982 mm. Bovendien werd de wielbasis met meer dan 7 cm verlengd, de voorportieren ingekort en konden er twee achterportieren tussen gefrommeld worden. En voilà, een vijfdeurs MINI. Er bleef zelfs nog wat ruimte over om de kofferbak te vergroten. Met een acceptabele 67 liter tot een totaal van 278 liter. Inderdaad, net zoveel als de inhoud van het achterste ruim van een Audi A1 Sportback, de grote concurrent.

Vertel mij maar eens wat meer over die extra ruimte dan!

We hadden het al wel door laten schemeren, die achterportieren zijn klein bemeten. En dat heeft invloed op de instap. Die is ook niet al te ruim. Zeg maar gerust, krap. Mede ook doordat de wielkasten nog een hap uit de opening opslokken. Zit je eenmaal dan is biedt de MINI voor deze klasse voldoende hoofd- en beenruimte voor twee personen. We zeggen bewust twee, want de drie waarover MINI spreekt is echt te opportunistisch. De hoge middentunnel en de beperkte breedte van de auto laten dat simpelweg niet toe.

En verder? Is er meer functionaliteit toegevoegd?

Kort door de bocht, nee verwacht weinig praktisch gemak. De portiervakken zijn net groot genoeg voor je portemonnee en wil je de functies van het MINI Connected systeem bedienen dan moet je je handen tussen de beide voorstoelen zien te frommelen. Ook ergonomisch moet je wennen aan al die verschillende tuimelschakelaars. Wil je praktisch gemak? Dan moet je gewoon voor die degelijke Duitse of Aziatische modellen gaan. Maar klaag dan niet dat er zo weinig lol is te beleven aan autorijden.

“Het is de beleving die je hebt als je in een MINI stapt, als je bocht na bocht een glimlach op je gezicht krijgt.”
over de MINI 5-deurs

Maar ik wil wel rijplezier!

Nou, dat is wat MINI je biedt. En daar doen die twee extra portieren en de gemiddeld 85 kg extra gewicht geen enkele afbreuk aan. Rijden is ook in deze MINI pure fun. Dat begint al zodra je instapt en de coole details in het interieur een glimlach op je gezicht laten toveren. Neem plaats op stoelen bekleed met materialen waarvan alleen de naam al lekker zit; wat te denken van Cross Punch of Lounge leather. Kleuren, accessoires en bekleding zijn geheel naar je eigen wens samen te stellen. Saai grijs? Dat mag, maar dat is dan wel geheel je eigen keuze in plaats van de enige mogelijkheid.

Rijden met maximaal go-kart gevoel!

En dan de meeste fun, daadwerkelijk onderweg zijn. Starten kan simpelweg door een grote tuimelschakelaar om te zetten. De sleutel kan daarbij in je zak of tas blijven zitten. En als je dan, net als wij, met een 192 pk sterke Cooper S op pad bent klinkt er een brutaal grommetje uit de uitlaatpijpen. Een grommetje dat, zeker met de Sport-stand geactiveerd, kan resulteren in ploffen uit de uitlaat bij het liften van het gas. Bescheiden helaas, maar ze zijn er nog. En dat zal de liefhebber zeker plezieren. Wat ook positief uitpakt is het adaptieve onderstel dat in de Sport-stand tevens op scherp komt te staan. Hard als je op comfort bent gesteld, maar in combinatie met de directere besturing super leuk voor bochtweggetjes. Ja, maximaal ‘go-kart feeling’ zoals MINI het graag zelf omschrijft. Genoeg om met een glimlach uit te stappen.

Zet je rationaliteit opzij!

Ja, wij weten ook dat je, zeker nadat je de auto helemaal naar smaak aan gaat kleden veel geld kwijt bent. Sterker nog, concurrenten met dezelfde afmetingen - maar geen ‘premium status’ - kosten een paar duizend euro minder. En ja, wij weten ook dat er praktischer auto's op de markt zijn. Maar op de een of andere manier weet MINI ons dat altijd te doen vergeten. Het is de beleving die je hebt als je in een MINI stapt, als je bocht na bocht een glimlach op je gezicht krijgt en als je de auto geheel naar eigen smaak hebt kunnen samenstellen. Dat kost wat, maar als je er waarde aan hecht betekent het ook zoveel. En daar gaat onze objectiviteit. Alweer...

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties