Alfa Romeo Giulietta

Even leek het erop dat het verhaal van Alfa afstevende op de slotscène van Romeo en Giulietta, de wereldberoemde tragedie van Shakespeare. Gelukkig niet! Giulietta ontwaakte uit de dood toen zij door Romeo gekust werd en dat lijkt ook Alfa’s Giulietta te doen met het gehele merk. En om de verleiding groot te houden introduceren ze nu de TCT-transmissie, een automaat met dubbele koppeling voor nog meer rijplezier. Een rijtest.

Onze eerst kennismaking met de Giulietta gaf ons te kennen dat het gekwelde Alfa Romeo zich had herpakt en van een nieuwe impuls had voorzien. Nu, een jaar later, weten we dat het niet alleen met de capaciteiten van de Giulietta wel snor zit, maar ook de verkopen. Onlangs verliet het 100.000ste exemplaar de fabriek en de rek lijkt er voorlopig nog niet uit te zijn. We hopen het in ieder geval. Nog altijd verleidt de Alfa Romeo Giulietta met een sensueel exterieur en het prachtige interieur dat middels speelse vormen en hoogwaardige materialen een inspirerende omgeving is. We winden er geen doekjes om dat we gecharmeerd zijn van de Italiaanse schone. Eigenlijk zijn we lichtelijk verliefd op de Giulietta. Kunnen we dat ook worden op diens nieuwe transmissie?

 

Selespeed

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Hoe poëtisch de tragedie van de meester-dichter ook is, de harde realiteit van onze tweede ontmoeting met de Giulietta is de gloednieuwe Twin Clutch Transmission. De TCT-versnellingsbak volgt de in 1999 geïntroduceerde Selespeed op die, ondanks dat de techniek ervan destijds vooruitstrevend was, gedurende zijn levensloop forse kritieken te verwerken kreeg. Een direct gevolg op deze gerobotiseerde handbak bleef daarom uit. Sinds de introductie van Volkswagens DSG hebben transmissies met dubbele koppelingen aan populariteit gewonnen en Alfa Romeo heeft die trend nu gevolgd met de TCT.

Mediterrane neefje

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Alfa’s TCT ontpopt zich als het mediterrane neefje van de DSG. Haast even subliem, maar toch ook met een eigen karakter dat middels de DNA-schakelaar te selecteren is. Onguur of glad weer? Schakel naar All Weather Mode en de elektronica van de TCT zinspeelt op veiligheid. Kort na het inschakelen van deze rijstand wordt de hoogst mogelijke versnelling opgezocht en lijkt al het leven in het gaspedaal te zijn verdwenen. Rijden in modus Normal is een stuk aanstekelijker. De transmissie reageert alerter, wisselt soepel van verzet en stelt zich meedenkend op. Soms, veelal in of na een bocht, twijfelt de TCT kort welk verzet de meest prettige is, en dat zou in combinatie met de koppelrijke 1.4 TB MultiAir-motor zoals wij hem reden niet nodig hoeven zijn. In z´n drie bij lage toerentallen op de trekkracht een bocht nemen kan zonder nukken verlopen.  

Dynamic

Kleur bekent de transmissie in de Dynamic-mode waarbij de historische merkwaarden van Alfa Romeo duidelijk naar voren komen. De versnellingsbak is sportief, scherp en even fel als de twee rivaliserende families die Romeo en Giulietta uit elkaar dreven. Een meeslepende bijkomstigheid van deze meest dynamische stand is het dotje tussengas dat de krachtbron laat horen tijdens het manueel terugschakelen. Typisch een eigenschap die perfect aansluit op het atletische karakter van de Giulietta maar juist zou misstaan op vele segmentgenoten. Dat de snelheid van schakelen in sommige gevallen fractioneel langzamer aanvoelt dan sommige andere transmissies met dubbele koppelingen is dan ook gauw vergeven. 

 

Twee kampen

Het aanbod van de TCT blijft (voorlopig) beperkt met de keuze uit twee motoren: de 170 pk sterke 2.0 JTDm-diesel of de 1.4 TB MultiAir met eveneens 170 pk. Wij reden dus die laatste combinatie. Een overtuigende. Ondanks de geringe cilinderinhoud beschikt de turbomotor over voldoende reserve. In 7,7 seconde tikt de Giulietta met TCT ermee de 100 km/h aan, eentiende sneller dan de handgeschakelde variant. Qua verbruik is het verschil groter. De fabrieksopgave bedraagt namelijk 5,2 tegen 5,8 l/100 km in het voordeel van de TCT en de automaat wordt nog interessanter na 1 juli 2012; deze motorisering met handbak komt vanaf dan namelijk niet meer in aanmerking voor 20% bijtelling, maar uitgerust met de TCT nog wel.

 

Happy end

Verliefd op het eerste gezicht waren we al. Nu we kennis hebben gemaakt met de Alfa Romeo Giulietta met TCT-transmissie wordt de band alleen maar inniger. De geavanceerde automaat en de soepele krachtbron zijn prima op elkaar ingespeeld met opnieuw een verleidelijk rijgedrag tot gevolg. De combinatie kent scherpte, precisie en levendigheid en daarmee een dynamische rijbeleving. Zowel in D als in de manuele modus. Hooguit zou de TCT-bak iet beter kunnen anticiperen om gaspedaalcommando’s, maar waar hebben we het eigenlijk over. Kortom, hier weinig vloeistof in de gifbeker. Het lijkt dan ook dat Alfa Romeo met de Giulietta een positief hoofdstuk aan het tragedie van Shakespeare toe heeft gevoegd. Happy end!

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties