Nieuws

Amaai! Hier heb je de nieuwe Toyota Mirai.

Amaai! Dit is de nieuwe Toyota Mirai.

Als pionier op het gebied van de brandstofcel, is de elektrische Toyota Mirai inmiddels alweer aan aflossing toe. De nieuwe Toyota Mirai - met vernieuwde fuel cell technologie op waterstof - staat op de Tokyo Motor Show in de schijnwerpers.

Oké, het gaat nog om een prototype dat op 23 oktober wordt onthuld op de Tokyo Motor Show, maar wat ons betreft mag de nieuwe Toyota Mirai vandaag nog op de boot naar Europa worden gezet. Ten opzichte van de huidige Mirai, waarvan meer dan 10.000 exemplaren zijn gebouwd, heeft het nieuwe model op designgebied grote stappen gemaakt. De nieuwe Mirai is een langgerekte, haast elegante sedan geworden, met een neus die sterk geïnspireerd lijkt op die van de Amerikaanse race-Camry uit de NASCAR-serie. En dat kan van het huidige, tamelijk fantasierijk gevormde model bepaald niet gezegd worden ...

30 procent grotere actieradius

Veel interessanter is natuurlijk wat er zich allemaal onder het bevallige plaatwerk van de nieuwe Toyota Mirai afspeelt. Met de verbeterde brandstofceltechniek, waarbij stroom gehaald wordt uit waterstof en er enkel waterdamp uit de uitlaat komt, is nu een actieradius van zo'n 500 kilometer mogelijk. Een toename van 30 procent. Waterstof tanken kost slechts enkele minuten, zegt Toyota. Op dit moment dien je met je brandstofcel auto op waterstof echter wel een lange omweg te maken om te kúnnen tanken. Er zijn in Nederland vier pompstations waar je met een Fuel Cell auto terecht kunt. Overigens wordt dit aantal in 2020 uitgebreid naar 20 waterstof tankstations.

Da's leuk: 'nul' uitstoot én rijplezier!

Emissievrij autorijden klinkt natuurlijk leuk, maar in de eerste generatie van de Toyota Mirai was het dat niet. Daar komt met de tweede Mirai verandering in, zo belooft Toyota. Want het nieuwe model gaat de bestuurder ook rijplezier bieden. Voor de Mirai is een nieuw platform ontwikkeld, waarbij de door de brandstofcel opgewekte stroom wordt overgebracht op de achterwielen. Nadere gegevens over het vermogen en de prestaties van de Fuel Cell houdt Toyota nog even onder de pet: naar verwachting komt de nieuwe Mirai in productierijpe gedaante eind 2020 naar Europa.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Amaai! Dit is de nieuwe Toyota Mirai.
Amaai! Dit is de nieuwe Toyota Mirai.
Amaai! Dit is de nieuwe Toyota Mirai.
Igor Stuifzand
Door Igor Stuifzand

Zoeken