Nieuws

Facelift en Supercharged V8 voor Range Rover

Voor modeljaar 2006 presenteert Land Rover een vernieuwde Range Rover. Naast de uiterlijke (subtiele) wijzigingen is de Range Rover nu bovendien leverbaar met een 396 pk sterke Supercharged V8.

Het huidige aanbod van de Range Rover bestaat uit een 282 pk sterke V8 benzinemotor en een 174 pk sterke zescilinder dieselmotor. Die laatste veranderd niet maar de benzinemotor wordt vervangen door een nieuwe motor afkomstig van Jaguar. De 4.4 liter, met een vermogen van 306 pk, is niet alleen krachtiger maar ook stiller en zuiniger. Bovendien zijn de prestaties verbeterd en zal de acceleratie naar 100 km/h een halve seconde sneller verlopen ofwel 8,7 seconden in beslag nemen.
 
396 pk sterke Supercharged V8
Het echte nieuws vinden we in de vorm van een voor Land Rover compleet nieuwe motor. Ook deze motor is afkomstig van Jaguar en door de ingenieurs van Land Rover verder aangepast. Het gaat ier om een 4.2 liter Supercharged V8 welke een vermogen van 396 pk en een maximaal koppel van 560 Nm levert. Dit maakt de Range Rover een stuk sneller wat in de praktijk neerkomt op een acceleratie van 0-100 km/h in 7,7 seconden.
 
Moderne en krachtige motor
Door het gebruik van lichtmetaal voor motorblok en cilinderkoppen hebben beide motoren een relatief laag gewicht. Ze maken gebruik van geavanceerde, motorkoppel-metende motormanagementsystemen die, samen met ‘drive-by-wire’ gasklepregeling en traploos verstelbare nokkenassen (op de atmosferische motor), continu de motor regelen om optimale prestaties, een laag brandstofverbruik en zo laag mogelijke emissies te leveren. Om te kunnen voldoen aan de eisen die Land Rover stelt, in verband met terreingebruik, is de motor beter bestand gemaakt tegen water en kan de motor ook onder vreemde hoeken prima functioneren. De nieuwe benzinemotoren zijn gekoppeld aan een nieuwe elekronische geregelde 6-traps automaat van ZF. Hij maakt gebruik van een centraal differentieel (nu elektronisch gestuurd) die de off-road-capaciteiten en de on-road-handelbaarheid verbetert. Voor extreem off-road-rijden is net als voorheen een lage gearing beschikbaar.
 
Technische aanpassingen
Land Rover heeft het stuurgevoel geoptimaliseerd en de luchtvering met verstelbare rijhoogte is verbeterd en ook dit heeft invloed op de rijeigenschappen in het terrein en op de verharde weg. De 4.2 Supercharged V8 krijgt standaard een setje remmen van Brembo.
 
Facelift
Niet alleen deze twee nieuwe motoren maken de Range Rover vernieuwend maar Land Rover heeft ook het exterieur aangepakt. Er zijn wat subtiele wijzigingen. Alle Range Rovers krijgen voor het modeljaar 2006 een nieuwe voorbumper, nieuwe koplampen en achterlichten, een nieuwe grille en gewijzigde luchtuitlaten in de voorspatborden (‘power vents’). Nieuwe lichtmetalen 18- en 19-inch velgen zijn ook beschikbaar. De Supercharged-uitvoering krijgt extra, exclusieve stylingdetails, zoals een in gaas uitgevoerde grille en ‘power vents’, en unieke 20-inch lichtmetalen velgen. Het interieur is ongewijzigd gebleven. Alleen voor de Supercharged V8 is er zwart gelakt hout, keuze uit andere bekleding en zijn er aluminium pedalen gemonteerd.
 
Moderne technologie
Al sinds de introductie van de eerste Range Rover in 1970 heeft Land Rover een goede naam opgebouwd in het ´Premium-SUV´ segment. De auto presteert zowel in het terrein als op de weg geweldig. Met deze vernieuwde Range Rover is dat alleen maar verbeterd en zijn er ook niet technieken bijgekomen. Zo zijn er als optie een achteruitrijcamera, bandenspanningcontrolesysteem en adaptieve koplampen leverbaar. Een compleet entertainmentsysteem ontbreekt niet. Er is ruime keuze waarvan de Harman/Kardon set met 14 speakers en uitgangsvermogen van 710 watt de absolute top is. Verder is er Bluetooth-technologie, een touch-screen voor de bediening van het systeem en spraakherkenning aanwezig.
 
Mei 2005
In mei 2005 zal de nieuwe Range Rover bij de dealers staan. Het programma van de Range Rover zal in 2005 tevens worden aangevuld met de Range Rover Sport. Land Rover heeft dan zowel een superluxe als een sportieve grote SUV in haar programma.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken