Mazda2

De Mazda2 is vernieuwd. De benjamin van de Japanners heeft een facelift ondergaan waarbij men het exterieur subtiel heeft aangepast, het onderstel iets comfortabeler heeft gemaakt en de motoren zuiniger zijn geworden. Reden genoeg voor een kennismaking.

De Mazda2 opereert in het uiterst competitieve B-segment. Een segment dat in de afgelopen jaren nog nooit zo groot is geweest als nu. Maar liefst 23% van de in Europa verkochte auto´s valt in deze klasse. En dat is ook niet zo vreemd. Het B-segment heeft zich enorm ontwikkeld en de modellen zijn erg volwassen geworden. Daar komt nog bij dat de Europeaan steeds kleiner is gaan en gaat rijden en deze auto’s regelmatig in aanmerking komen voor financieel aantrekkelijke stimulansen van de plaatselijke overheden. Het segment is dus booming en met maar liefst dertig modellen is de concurrentie enorm.

Deskundig oog
Mazda heeft dan ook een heel slimme stap gemaakt om de 2 in 2007 te vervangen door een kleiner model die voortaan niet meer als compacte MPV maar als hatchback door het leven gaat. Daardoor voegden ook de Japanners zich tussen deze concurrentie. En met succes. Groot succes zelfs. De Mazda2 mocht in 2008 immers de titel ´World Car of the Year´ in ontvangst nemen. Eén van de redenen voor het winnen van deze prestigieuze prijs is ongetwijfeld zijn flitsende design dat bij zijn introductie direct indruk maakte. Scherpe vouwen in de motorkap, portieren en aan de achterzijde zorgen volgens Ikuo Maedo, tegenwoordig Chief Designer bij Mazda maar eerder al hoofdverantwoordelijk voor de lijnen van de Mazda2, voor een uniek samenspel van licht en schaduw. En het mag ook gezegd worden: de 2 ziet er goed uit. Compact, maar toch volwassen en sportief. Voor de facelift hebben Mazda’s ontwerpers dan ook amper moeite hoeven doen. De ontwerpers zagen de noodzaak niet in om de Mazda2 rigoureus te vernieuwen. We zien dan ook enkel de nieuwe grille, een iets andere voorbumper en hertekende mistlampuitsparingen. Aan de achterzijde veranderde niets. Je moet dus echt een kenner zijn om de verschillen waar te nemen.

Aziatische normen
Wanneer je instapt is eenzelfde ontwikkeling te zien. Het audiopaneel is voortaan in pianolak uitgevoerd, de tellers zijn opnieuw vormgegeven en we zien wat detailwijzigingen die volgens Mazda de gehele look and feel naar een hoger plan moeten tillen. Keurig allemaal. Ergonomisch ook dik voor elkaar. Het is desondanks wel jammer dat het harde plastic overheerst. We zien het in dit segment wel meer, vooral bij de Aziaten, maar de lat wordt door de concurrentie wel steeds hoger gelegd. En die lat haalt Mazda qua materiaalgebruik simpelweg niet.

Beperkte luxe
Waar de Japanners eveneens nog niet aan kunnen tippen zijn de vele luxe voorzieningen die sommige van de concurrenten, bijvoorbeeld de Polo, Clio en 207 leveren. Wie een Mazda2 wil bestellen kan al voor € 10.990,- bij de dealer terecht. Een prijskaartje dat in vergelijking met de concurrentie heel gewoon is. Niet goedkoop, niet prijzig. Voor dat geld wordt een 1.3 XS voorgereden met zaken als een radio/CD-speler met MP3-afspeelmogelijkheid, elektrische ramen en spiegels, centrale vergrendeling op afstandsbediening en veiligheidszaken als ABS met EBD en twee airbags gemonteerd. Airco kost € 1.000,- extra. Voor net geen 3.000 euro meer levert Mazda de 2 als TS en voegt er dan elektronische veiligheidssystemen, airco, leer op het stuurwiel en de pookknop, een boordcomputer, audiobediening op het stuurwiel en in carrosseriekleur gespoten spiegels en portiergrepen aan toe. Tot dusver geen problemen. Zeker niet als voor de zeer complete GT-L of GT-M wordt gekozen. Die beschikken namelijk ook over cruise control, climate control, stoelverwarming en een regen- en lichtsensor. Opties kent de Mazda2 amper. Die heeft de importeur verwerkt in de verschillende uitvoeringen. Maar zaken als een navigatiesysteem met kleurenscherm, Bluetooth carkit, keyless go en parkeersensoren zijn de grote afwezigen. Zaken die de concurrentie wel meer en meer levert en Mazda daarmee aftroeft.

Veel dynamiek
Het is allemaal theorie. En vanuit welk perspectief je het ook bekijkt: de één overtuigt op het ene vlak, de ander op een heel ander punt. Waar de Mazda2 weet te overtuigen is zijn rijgedrag. Met 935 kg is het basismodel met 75 pk en 119 Nm lekker levendig. Snel gaat het er met een nul naar honderd sprint in 14,9 seconden niet aan toe, maar het gevoel dat opschieten er niet in zit hadden wij nooit. Op de door ons overwegend gereden binnenwegen doet de Mazda2 het uitstekend. Komen we meteen ook bij een belangrijk punt van de facelift: het onderstel. Die is grondig herzien. Mazda belooft meer comfort en tegelijkertijd nog wat meer sportiviteit. En zo luidt ook ons oordeel. De auto stuurt lekker scherp, schrikt zeker niet van wat snelle bochten en biedt voldoende comfort op slechte wegen. Zo comfortabel als de Franse concurrentie is het natuurlijk niet, maar wel minstens zo sportief als bijvoorbeeld een Ibiza.

Voor ieder wat wils
Echt leuk wordt het als we met de 1.5 liter benzinemotor met 102 pk en 133 Nm op pad gaan. Enkel geleverd als GT-M is dit de sportieveling onder de 2´s. Zijn levendige motor laat de kleine Mazda in iets meer dan 10 seconden naar 100 km/h sprinten en geeft bovendien altijd wel voldoende vermogen af. Zeker als je de motor een beetje op toeren houdt is hier echt fun aan te beleven. En met de GT-M voorbumper, zij-skirts, dakspoiler en 16 inch lichtmetaal oogt ´ie ook nog eens lekker. Verreweg de leukste uitvoering! Wie een compromis moet maken kan er nog altijd tussenin gaan zitten. De 1.3 is er behalve als 75 pk-versie namelijk ook als High Power met 84 pk en 121 Nm. Wij konden het verschil met de 9 pk en 2 Nm minder sterke versie echter maar amper ontdekken. En dat terwijl de cijfers uitwijzen dat dat extra vermogen toch 1,3 seconden van de 0-100 km/h sprint weet af te snoepen. Over afsnoepen gesproken: de motoren zijn schoner en zuiniger geworden. In veel gevallen scoort de Mazda2 zelfs beter dan vergelijkbaar gemotoriseerde concurrenten.

Jan Modaal
Direct als gezinsauto zal de 2 niet dienen, al heeft ‘ie met 250 liter inhoud een redelijke kofferruimte voor dit segment. Op de achterbank kun je in de 5-deurs uitvoering als volwassene best even zitten. De voorpassagiers zullen moeten inschikken en om nog hoofdruimte te hebben moet je dan niet al te lang zijn. Voor het B-segment modaal. Voorin zit je simpelweg prima. De stoelen hadden we wat meer steun mogen bieden, maar aan (opberg)ruimte zal het niet liggen. Tussen de voorstoelen, in de portieren en in het dashboard zijn diverse vakjes voor je losse spullen beschikbaar.

Conclusie
Zoals we in het begin al aanhaalden is de druk op het B-segment enorm. Concurrenten doen er alles aan om de klant te veroveren. Een unieke propositie zou daarbij behoorlijk kunnen helpen. Kijk maar eens hoe Volkswagen scoort met de Polo BlueMotion en Dacia nog altijd wordt geroemd om de prijsstelling van de Sandero. Bij Mazda zou die unieke propositie in het sportieve zitten. De Mazda2 oogt sportief en rijdt lekker. De motoren zijn levendig en als GT-M is de 2 echt een plezierige auto; dat zien we niet vaak in dit segment. Of de modellen zijn op comfort gericht of er is juist niet al te veel aandacht besteed aan de rij-eigenschappen. Daar scoort Mazda dus. Maar er zijn zoveel kapers op de kust. De één biedt wel luxe opties, de ander niet. De één is prachtig afgewerkt, de ander vooral met harde kunststoffen. De één biedt veel comfort, de ander heeft een sportief hart. Het is het totaalplaatje dat je aan moet staan. Daarom, hoe je het ook wendt of keert: de Mazda2 is de overweging waard. En in een segment waar al zoveel modellen vechten kan een proefritje met de 2 er ook nog wel bij. Stel dat je overtuigt raakt? Wij kunnen het ons best voorstellen.
Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties