Nieuwe rijbewijsregels: jij mag nu meer met je rijbewijs

De Europese Unie heeft nieuwe rijbewijsregels opgesteld. Vooral mensen die een elektrische bestelbus willen aanschaffen en jongeren van 17 jaar zullen dit nieuws met gejuich ontvangen.

Tot voor kort was rijden in een zwaardere elektrische bestelbus met een simpel B-rijbewijs een grijs gebied. Met dit ‘basis-rijbewijs’ mag je namelijk een voertuig tot maximaal 3500 kilo besturen, een gewichtslimiet waar volgeladen elektrische bestelbussen vrij snel overheen gaan. Nu is er door het Europese Parlement een uitzondering uitgesproken, waardoor bestuurders achter het stuur van een elektrische bestelbus tot maximaal 4250 kilo mogen stappen.

Met deze uitzondering neemt de EU alle onduidelijkheid weg en maakt het de weg vrij voor ondernemers om de overstap te maken naar een elektrische bestelbus. Steeds meer bedrijven zijn genoodzaakt hiervoor te kiezen om hun werk in steden te blijven uitvoeren.

Rijbewijs op je 17e zonder begeleiding

Een ander voorstel dat is goedgekeurd zegt dat 17-jarigen hun rijbewijs B én BE kunnen halen en zelfstandig mogen rijden, zonder de noodzaak van een begeleider. Tot voor kort moest er met bestuurders die hun achttiende verjaardag nog niet hadden gevierd, altijd een begeleider met een begeleiderspas meeliften. De BEP: Begeleider En Pas.

Ook kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun vrachtwagenrijbewijs halen. Hierbij is het wél verplicht om een begeleider mee te nemen tijdens het rijden. Volgens VVD’er Caroline Nagtegaal - actief binnen de Europese Unie - kan het verlagen van de minimumleeftijd bijdragen om de ‘nijpende chauffeurstekorten’ te verminderen.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang al het interessante autonieuws wekelijks in je mailbox!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Overigens is het nog niet 100% zeker dat de voorstellen daadwerkelijk worden ingevoerd. De EU heeft de plannen weliswaar goedgekeurd, maar de individuele lidstaten moeten nog vóór stemmen. 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Medische keuring rijbewijs van de baan

Tot slot heeft het Europese Parlement tegen het controversiële voorstel gestemd om bij elke rijbewijsvernieuwing een verplichte medische keuring uit te voeren. De administratieve rompslomp die dit zou opleveren, was het grootste argument om tegen dit voorstel te stemmen. Momenteel moet je elke 10 jaar je rijbewijs verlengen, en ondergaan alleen bestuurders boven de 75 jaar een medische keuring.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties