Dit is waarom Volkswagen minder kobalt in batterijen moet stoppen

Dit is waarom Volkswagen batterijen met minder kobalt moet ontwikkelen

Verrassende uitspraak van Volkswagen. Volgens Frank Blome, batterijbaas bij de Duitse fabrikant, zit er veel minder kobalt in de accu van de Tesla Model 3 dan in die van de aankomende ID. En dat is belangrijk, want het gebruik van kobalt is enorm controversieel.

Blome vertelde aan de Duitse krant Wirtschaftswoche dat er niet meer dan 2,8 procent kobalt in de batterij van de Tesla Model 3 zit. Dat is minder dan een kwart van de 12 tot 14 procent in de accu van de Volkswagen ID, die later dit jaar wordt geïntroduceerd. Tesla-topman Elon Musk bevestigde vorig jaar dat er inderdaad minder dan 3 procent kobalt in Tesla-batterijen zit. Een percentage dat hij bij de volgende generatie wil terugdringen naar nul. Volkswagen mikt voor de elektrische auto's die na de ID Family komen op een percentage van 6 tot 7 procent, aldus Blome.

Mensonterende omstandigheden

Vorige week riep Amnesty International de auto-industrie op met een alternatief voor kobalt te komen. Het Afrikaanse land Congo is verantwoordelijk voor zo'n zestig procent van de wereldwijde kobaltproductie. Mijnwerkers – waarvan een deel minderjarig is – werken er onder mensonterende omstandigheden, volgens Amnesty. Bovendien noemt de organisatie het zorgwekkend dat accu- en autofabrikanten nergens ter wereld hoeven aan te tonen dat hun producten ethisch en ecologisch verantwoord zijn geproduceerd.

Steeds meer kobalt nodig

De vraag naar kobalt neemt explosief toe. Het wordt gebruikt in batterijen van smartphones, tablets en laptops, maar dus ook in batterijen voor elektrische auto's. En aangezien er de komende jaren een enorm aantal EV's op de markt komt, zal de behoefte aan kobalt alleen maar groter worden. Volgend jaar is er al 200.000 ton (200 miljoen kilogram) nodig, zo becijferde Amnesty. Door de grote vraag is de prijs van kobalt enorm gestegen. Daarom wordt reeds op grote schaal onderzoek gedaan naar alternatieven, onder meer door de grootste accuproducent ter wereld: Panasonic.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties