Nieuws

Fiat presenteert 2-cilinder Twin-Air 500

Fiat Powertrain Techologies is serieus op weg om gezien te worden als dé uitvinder van motorische noviteiten. Na het innovatieve MultiAir presenteert de motorendivisie van de Fiat Group nu TwinAir, een tweecilinder tellend turbomotortje die maar liefst 35% zuiniger is dan een 1.4 met vergelijkbare specificaties. De primeur is voor de Fiat 500 en staat in Genève.

Downsizing neemt wel bijzonder extreme vormen aan als we het nieuwe TwinAir van Fiat Group bewonderen. Dochteronderneming Fiat Powertrain Technologies (FPT) is het gelukt om uit een 2-cilindermotor met een slagvolume van 900 cc het vermogen van een zelfstandig ademende 1.6 liter benzine te geven. Een maximum van 105 pk is tot dusver haalbaar, terwijl het verbruik te vergelijken is met een één-punt-vier. FTP maakt hiervoor gebruik van een compacte turbo in combinatie met het MultiAir-principe. Andere vermogensgradaties zijn 65 en 85 pk, waarbij de minst krachtige het zonder luchtversneller moet doen.

Kleiner, lichter en breed inzetbaar
Bijkomstig voordeel aan de nieuwe vinding is zijn compacte bouw en lage gewicht in vergelijking met motoren met gelijkwaardige prestaties. Daarnaast laat FTP weten dat het aggregaatje ideaal geschikt is als steunpilaar voor hybride-aandrijflijnen. Tevens is het na enkele simpele modificaties mogelijk op aardgas te rijden.

Fiat 500
Het eerste model dat van TwinAir geniet is de Fiat 500. Deze wordt getoond op de Autosalon van Genève en heeft de 85 pk sterke versie onder de kap. In september verschijnt ‘ie op de markt en zal hij ongetwijfeld de huidige 69 pk sterke twaalfhonderd 8-klepper vervangen die 15% meer verbruikt en uitstoot. Volgens Fiat duikt de TwinAir onder een CO2-waarde van 100 g/km. In een later stadium volgen de overige versies en na verloop van tijd zullen andere (kleine) modellen binnen de Fiat Group van TwinAir profiteren.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken