Nieuws

Eindelijk: Volvo V50 volgt de V40 op!

Eindelijk: Volvo V50 volgt de V40 op!

Op de Bologna Motorshow maakte Volvo zijn nieuwe V50, de langverwachte opvolger van de succesvolle V40, bekend. De nieuwe Volvo V50 is een kleine variant van de V70.

De nieuwe Volvo V50 kan met recht een premium car worden genoemd, met kenmerken die vooral jonge gezinnen met een actieve levensstijl erg zullen aanspreken. Het jaarlijkse verkoopdoel bedraagt 74.000 auto’s, de eerste leveringen zullen in het voorjaar van 2004 plaatsvinden. Net als de nieuwe Volvo S40 zal ook de Volvo V50 in de Volvo-fabriek in het Belgische Gent worden geproduceerd, en dus niet meer bij NedCar in Born. Op termijn zal deze fabriek de grootste productie-eenheid van Volvo zijn, met een capaciteit van 270.000 auto’s.

Revolutionair middenpaneel
Het meest opvallende onderdeel van de nieuwe Volvo V50 is het unieke, superslanke en vrijstaande middenpaneel dat op een elegante manier de tunnelconsole met het instrumentenpaneel verbindt. De diverse bedieningsknoppen in het middenpaneel hebben een ergonomisch en functioneel ontwerp. De meeste daarvan kunnen voor verschillende functies worden gebruikt, op een logische en gemakkelijke manier. Het bovenste gedeelte van het paneel is voor de bediening van het audiosysteem, het onderste gedeelte voor het klimaatbeheersingssysteem. Achter het middenpaneel bevindt zich een praktisch opbergvak, dat van beide kanten goed toegankelijk is. Net als alle andere panelen in de auto kan ook het middenpaneel op verschillende manieren worden aangekleed. De versie met doorzichtig kunststof, Iced Aqua genoemd, is het meest spectaculair. Deze heeft een bijzondere hightech uitstraling, omdat een deel van de elektronica en technologie zichtbaar is.

De achterkant van de Volvo V50 heeft een ronder, iets sportiever ontwerp dan de achterkant van de Volvo V70. In combinatie met de ronde daklijnen en extreem korte achterkant geeft dit een moderne uitstraling. Deze indruk wordt versterkt door de ietwat ronde neus, korte motorkap en het opvallende cab-forward design, waarbij het passagiersgedeelte zo ver mogelijk naar voren is geplaatst. De neus met de verchroomde grille legt een duidelijk verband met de grote Volvo V70.

Verschillende zones
De nieuwe Volvo V50 beschikt over de hoogste veiligheidsniveaus, zowel wat de actieve als de passieve veiligheid betreft. Volvo’s doel was eenzelfde veiligheidsniveau te creëren als in de Volvo S80, en daar is men zeker in geslaagd. Zo is de voorkant van de Volvo V50 verdeeld in verschillende zones, elk met een eigen taak in het vervormingsproces. De buitenste zones spelen de grootste rol bij de deformatie. Hoe dichter de botskrachten bij het passagiersgedeelte in de buurt komen, des te minder vervormen de materialen. Om elke zone de juiste eigenschappen te geven, zijn verschillende soorten staal gebruikt. Naast het conventionele staal van de carrosserie wordt gewerkt met High Strength Steel, Extra High Strength Steel en Ultra High Strength Steel. Het gekozen zonesysteem zorgt ervoor dat alle botskrachten op een effectieve manier worden verwerkt.

Compactere motoren
Door een efficiënte plaatsing van de diverse motoronderdelen is men erin geslaagd de nieuwe vijfcilinder motoren in de Volvo V50 200 millimeter smaller te maken. Aangezien de motoren dwars worden geplaatst, ontstaat er meer ruimte tussen de motor en het inzittendengedeelte. De motor kan in het geval van een aanrijding 150 millimeter naar achteren verschuiven, voordat de krukas de dwarsbalk van het schutbord raakt. De nieuwe Volvo V50 maakt ook gebruik van dezelfde veiligheidssystemen als de grotere Volvo-modellen. Denk bijvoorbeeld aan WHIPS (Whiplash Protection System) en SIPS (Side-Impact Protection System) met zijairbags en inflatable curtains. De nieuwe Volvo V50 is 54 millimeter breder dan zijn voorganger, de Volvo V40. Daardoor is de kreukelzone bij een zijwaartse aanrijding groter. Beide buitenste achterstoelen kunnen van een speciaal veiligheidskussen voor kinderen vanaf drie jaar worden voorzien.

Stabiel en voorspelbaar weggedrag
Dankzij een geavanceerd ontwerp is de carrosserie van de nieuwe Volvo V50 34 procent stijver dan die van zijn voorganger. Deze torsiestijfheid draagt bij aan een stabiel en voorspelbaar weggedrag. Het ontwerp van het onderstel, met zijn grote spoorbreedte en lange wielbasis, heeft eveneens een positief effect op de wegligging.

De onafhankelijke wielophanging heeft steunveren aan de voorzijde en een achterwielophanging met meerdere draagarmen. In Nederland wordt de Volvo V50 standaard geleverd met het van de grotere Volvo’s bekende DSTC (Dynamic Stability and Traction Control), dat de richting van de auto corrigeert op het moment dat hij gaat slippen, gecombineerd met tractiecontrole op de voorwielen.

De nieuwe Volvo V50 heeft een krachtig ABS-remsysteem, waarbij de remkracht elektronisch naar de achterwielen wordt overgebracht. Ook beschikt het over Emergency Brake Assistance (EBA), dat automatisch in werking treedt in panieksituaties. De voorwielen zijn uitgerust met geventileerde remschijven. De omvang van de remschijven is afhankelijk van het vermogen van de motor (maximaal 16,5”).

Intelligent Driver Information System
De nieuwe Volvo V50 is uitgerust met IDIS, het Intelligent Driver Information System. IDIS is een noviteit in de auto-industrie en werd voor het eerst geïntroduceerd in de nieuwe Volvo S40. Het is gebaseerd op systemen die veel in de luchtvaart worden gebruikt en het voorkomt dat de bestuurder tijdens het rijden onnodig wordt afgeleid. Bevindt de automobilist zich namelijk in een verkeerssituatie die veel aandacht en concentratie vraagt (denk aan inhalen of plotseling remmen) dan worden het gsm-signaal en andere op dat moment niet ter zake doende gegevens tijdelijk tegengehouden. Pas op het moment dat de omstandigheden het toelaten, worden ze doorgegeven aan de bestuurder. IDIS is standaard op alle versies van de Volvo V50, ongeacht of de auto over een ingebouwde telefoon beschikt.

De Volvo V50 kan in de loop van 2004 ook worden uitgerust met het Keyless Drive-systeem. Hierdoor wordt het mogelijk de portieren zonder sleutel de openen en te sluiten. Ook de motor kan zonder sleutel worden gestart. De bestuurder heeft in plaats van een sleutel een PAD (Passive Authorisation Device), waarin bovendien tal van functies kunnen worden geïntegreerd, die normaal in een afstandsbediening zijn verwerkt. Denk aan de follow-me-home-verlichting en het paniekalarm. Het systeem biedt hierdoor in bedreigende situaties snel toegang tot de auto.

Uitgebreid motorenprogramma
De nieuwe Volvo V50 wordt in eerste instantie geleverd met dwars geplaatste vijfcilinder lijnmotoren. De meeste externe componenten van deze krachtbronnen zijn dusdanig ontworpen en geplaatst dat ze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen. Hierdoor is de motor 200 millimeter smaller en 25 millimeter korter dan de exemplaren uit de grotere Volvo-modellen. Dit compacte formaat maakt de motor eveneens een stuk lichter. De dwarse plaatsing draagt enorm bij aan de veiligheid.

De nieuwe vijfcilinder lijnmotoren hebben een cilinderinhoud van respectievelijk 2,4 en 2,5 liter. De vijf cilinders in combinatie met de grote cilinderinhoud zorgen voor een hoog koppel, ook bij een laag toerental, en een soepele acceleratie. De krachtigste motor, de T5, heeft een vermogen van 220 pk en een koppel van 320 Nm. Hij kan later in 2004 worden gecombineerd met dezelfde vierwielaandrijving als in de andere Volvo’s.

Ten tijde van zijn lancering zal de Volvo V50 ook leverbaar zijn met twee vijfcilinder motoren zonder turbo (170 en 140 pk) en een compleet nieuwe viercilinder dieselmotor (136 pk). De turbodiesel maakt gebruik van tweede generatie common-railtechnologie. Het inspuitsysteem werkt onder enorme druk, waardoor een uiterst nauwkeurige verdeling van brandstof plaatsvindt. Dit zorgt voor uitstekende prestaties en een lage uitstoot van schadelijke stoffen. De dieselmotor kan ook worden uitgerust met een speciaal deeltjesfilter.

In het najaar van 2004 wordt de viercilinder 1,8 liter benzinemotor aan het gamma toegevoegd. Deze krachtbron beschikt over 125 pk en een koppel van 165 Nm.

Manuele en automatische transmissie
De zestraps manuele versnellingsbak die is ontworpen voor de Volvo S60 R en de Volvo V70 R komt nu ook terug in de Volvo V50 T5. De motoren zonder turbo worden geleverd met een nieuwe vijftraps versnellingsbak. De automatische transmissie van de Volvo V50 is dezelfde als die van de grotere modellen. Hij heeft vijf versnellingen met een adaptief schakelpatroon. Dit betekent dat het patroon zich aanpast aan de rijstijl van de bestuurder. De turbodiesel wordt standaard met een zestraps manuele versnellingsbak geleverd (een andere dan in de T5-uitvoering). Deze zorgt voor een soepele acceleratie en heeft bij elke versnelling een optimale trekkracht.

De nieuwe Volvo V50 wordt in een van de modernste autofabrieken ter wereld gebouwd. De productiemethoden, evenals de gebruikte stoffen en materialen, zijn zorgvuldig geconcipieerd respectievelijk geselecteerd, zodat zij zo min mogelijk schade aan de gezondheid van de werknemers en van de omwonenden toebrengen. Alle technologie in de auto draagt ertoe bij dat de negatieve effecten voor het milieu zo klein mogelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan de lage uitstoot van schadelijke stoffen. En net als alle andere Volvo’s kan de Volvo V50 voor een groot deel worden gerecycled.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eindelijk: Volvo V50 volgt de V40 op!
Eindelijk: Volvo V50 volgt de V40 op!
Redactie
Door Redactie

Zoeken