Nieuws

Geheimzinnig staatsfonds uit Saoedi-Arabië koopt aandeel in Pagani

Geheimzinnig staatsfonds uit Saoedi-Arabië koopt aandeel in Pagani

Waarom noemen we het Public Investment Fund uit Saoedi-Arabië geheimzinnig? Omdat het overheidsfonds zijn investeringsportfolio angstvallig geheim houdt en daarmee een uitzondering is in de wereld. Dat de Saoedi's kortgeleden een aandeel in sportwagenfabrikant Pagani hebben genomen, weten we alleen maar omdat een anonieme bron dat aan persbureau Bloomberg heeft verteld. 

Pagani werd in 1992 opgericht door de Italiaanse Argentijn Horacio Pagani, wiens familie nog steeds eigenaar is van het bedrijf. Het overheidsfonds uit Saoedi-Arabië heeft recent 30 procent van de aandelen gekocht. Pagani kan de investering mooi gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. De Pagani Huayra - die sinds 2012 op de markt is - loopt op zijn laatste benen. Er moet een vervanger komen.

Opvolger Pagani Huayra krijgt weer V12

En daaraan wordt gewerkt. Het model heeft bij Pagani de codenaam C10 en krijgt wederom een twinturbo V12 van Mercedes-AMG. "We hebben een hechte band met Mercedes", zei Horacio Pagani een tijd geleden, "en de nieuwe motor zal gehomologeerd zijn tot 2026. Tegelijkertijd zullen we een volledig elektrisch voertuig in ons leveringsprogramma hebben. Eentje die op hetzelfde platform staat."

Tip
Volkswagen Polo nu vanaf slechts €399 per maand
Volkswagen Polo nu vanaf slechts €399 per maand

Hoe ziet jouw ideale Polo eruit?
Stel jouw Polo samen

Een Pagani-suv van 3 miljoen euro

Pagani geeft ook toe dat er aan een suv wordt gedacht. "Als die er komt, moet hij een prijskaartje krijgen van 3 miljoen euro of meer", aldus Horacio. "We weten niet of er een markt is voor zo'n auto, maar voor minder geld kan het echt niet. Als er een Pagani-logo op staat, moet het van de hoogste kwaliteit zijn. Maar het is zeker iets wat we al meerdere keren met verzamelaars hebben besproken."

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken