Nieuws

Puike prestaties voor Audi's gloednieuwe 2.0 TFSI

Audi heeft een fonkelnieuwe tweeliter viercilinderturbo ontwikkeld en de specificaties daarvan gepresenteerd op het momenteel gehouden Motor Symposium in Wenen. Later dit jaar krijgt onder meer de nieuwe A4 de beschikking over deze 2.0 TFSI.

Audi heeft al jaren een 2.0 liter TFSI in haar motorengamma en telkens is de nieuwe generatie weer wat krachtiger en schoner dan zijn voorganger. Met de nu gepresenteerde tweeliter wordt dat vrolijk doorgezet, die overigens het startsein geeft voor een reeks nieuwe benzinemotoren van Audi.

Specificaties
Om de nieuwe 2.0 TFSI nog efficiënter te laten draaien maakt het blok gebruik van een nieuwe verbrandingsmethode waarbij een hogere turbodruk wordt gecombineerd met langere openingstijden van de inlaatkleppen. Tevens is de aanzuigsnelheid sterk verkort en zijn de ontstekingsmomenten verbeterd.
Het resultaat van dit alles is een vermogen van 190 pk bij een koppel van 320 Nm (vanaf 1.450 tpm) en een gemiddeld verbruik van minder dan 5,0 l/100 km. Ter vergelijk: de 1.8 TFSI van nu levert 180 pk en 250 Nm en heeft minimaal 5,7 l/100 km nodig, en de huidige tweeliter komt niet verder dan 5,9 l/100 km, al is die met 220 pk en 320 Nm krachtiger.

Nieuwe A4
Naast de verbeterde rapportcijfers is de nieuwe motor ook lichter dan zijn voorganger. Slechts 140 kilogram weet 'ie en we nemen van Audi maar eventjes aan dat dit een verdienstelijk gewicht is. Debuteren doet de nieuwe 2.0 TFSI in de eveneens gloednieuwe A4 die op de IAA Frankfurt, medio september, zijn première tegenover het grote publiek beleeft. Later volgen andere Audi's.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken