
Tesla Model X
In 2016 werd de Tesla Model X geïntroduceerd. Deze grote Tesla was één van de eerste suv’s met een volledig elektrisch aandrijflijn. In het mateloos populaire suv-segment wist Tesla met de Model X opnieuw een revolutie te ontketenen. De auto deelt veel techniek met de Model S sedan.

Tesla wist zichzelf in de kijker te spelen met het uiterlijk van deze elektrische suv met aflopende daklijn. Kennelijk vonden de Amerikanen dit nog niet genoeg, en voorzagen de auto van gigantische vleugeldeuren. Enkel door deze imposante portieren omhoog te klappen is de ruime achterbank te bereiken.
Maar het uiterlijk van de Model X is op meerdere vlakken bijzonder te noemen. De bolle daklijn, korte kont, greeploze deuren en de dichte neus maken van de Model X een uniek uitziende auto. Dat gezegd hebbende is het design direct herkenbaar als Tesla.
Ook het interieur is in lijn met de andere modellen van de Amerikaanse EV-specialist. Het dashboard is uiterst minimalistisch vormgegeven. In het midden eist een enorm touchscreen alle aandacht op. De Tesla Model X is een grote auto en dat vertaalt zich ook naar het interieur. De suv biedt veel ruimte aan de inzittenden. Dankzij de enorme voorruit voelt alles ook ruim. Elektrische auto’s zijn standaard erg stil en ook de Model X is geen uitzondering. Dat maakt de auto tot een erg comfortabele reisgenoot.
Wat weegt een Tesla Model X?
Elektrische auto’s zijn zwaar en ook de grootste Tesla is geen lichtgewicht. De voornaamste oorzaak van het hoge gewicht is het uitgebreide accupakket. Omdat de auto in diverse uitvoeringen is geleverd, met verschillende accupakketten, kan het gewicht per exemplaar verschillen. Vergeleken met benzine- of dieselconcurrenten is de Tesla zwaar. Maar vergelijk je de suv met concurrerende elektrische auto’s, zoals een rijk uitgeruste Audi E-Tron of Jaguar I-Pace, dan is de Model X niet zwaar noch licht.
Wat is de actieradius van de Tesla Model X?
Het grote accupakket maakt de Tesla Model X zwaar, maar zorgt tevens voor een groot actieradius. De vroege modellen werden geleverd met een opgegeven bereik van rond de 300 kilometer. Inmiddels geeft Tesla al een WLTP-verbruik op van meer dan 500 kilometer. Weinig andere elektrische auto’s van dit formaat komen zo ver.
Het opladen van een Tesla Model X kan op verschillende manieren. De snelste methode is middels een snellader van Tesla zelf. Het netwerk van deze zogenaamde superchargers dekt een groot deel van Nederland, en Europa. Een half uurtje aan zo’n snellader kan voldoende zijn om weer heel wat kilometers met de Model X te rijden.
De Tesla Model X beperkt zich qua opladen niet enkel tot de superchargers uit eigen huis. De EV is ook via andere laadmogelijkheden prima op te laden. De snelheid en de kosten van het ‘volgooien’ zijn afhankelijk van de desbetreffende laadpaal.
Welke versies van de Model X zijn er?
Sinds zijn introductie in 2015 zijn er diverse uitvoeringen van de Model X op de markt geweest. Deze verschilden allemaal van prijs, actieradius en prestaties. Lange tijd was de Tesla Model X P100D een bekende uitvoering. De zogenaamde ‘Ludricous Mode’ maakte de EV bizar snel. Wie tegenwoordig wil genieten van het toppunt in Tesla Model X Performance, kiest voor de Tesla Model X Plaid. Met zijn drie elektromotoren stuwt deze suv in minder dan 3 seconden van 0 naar 100 km/h.
Liever een groot actieradius? Selecteer dan een Tesla Model X Long Range. Volgens de fabrikant ligt de actieradius van deze auto ruimschoots boven de 500km komt.
Zijn er in de loop der jaren zaken gewijzigd aan de Tesla Model X? 2021 was het jaar waarin de auto een kleine facelift kreeg. Aan de buitenkant bleef dit beperkt tot een setje nieuwe bumpers en anders gekleurde deurgrepen. Het interieur onderging grotere wijzigingen. Zo werd het grote verticale scherm een kwartslag gedraaid en werd diens resolutie verbeterd. Ook de passagiers op de achterbank kregen met de facelift toegang tot een groot scherm.
De facelift betekende ook een ingrijpende verandering voor het stuurwiel. Deze werd vervangen voor een eenvoudiger, minimalistisch exemplaar. De stengels achter het stuur voor bijvoorbeeld de richtingaanwijzers, werden ook geschrapt. Alles is nu te bedienen via aanraakgevoelige knoppen op het stuur.
Door de jaren heen zijn er diverse uitvoeringen van de Tesla Model X op de markt gebracht. Deze verschillen met name op het gebied van actieradius en prestaties. Voor een actueel overzicht van welke varianten er momenteel in Nederland te koop zijn, verwijzen wij je door naar ons prijzen- en uitvoeringen overzicht: Tesla Model X prijzen & specificaties → Alle nieuwprijzen Tesla Model X (autoreview.nl)
Wat kost een Tesla Model X?
Veel mensen vragen het zich af: “Hoe duur is een Tesla Model X?” Gezien de hoeveelheid uitvoeringen en versies is het moeilijk deze vraag concreet te beantwoorden. Tesla Model X prijzen beginnen boven de 100.000 euro. Mensen die een Tesla Model X kopen moeten weten dat de fabrikant meer in rekening brengt voor diverse opties. Dat kan de Tesla Model X prijs verder opstuwen.
Hoe duur is de Tesla Model X tweedehands?
De grote suv van Tesla is al enkele jaren in Nederland te koop. Toch is het aanbod op de tweedehands markt nog niet bijzonder groot. Wie een Tesla Model X occasion wil kopen doet er dan ook goed aan voldoende de tijd te nemen om een mooi exemplaar te vinden. Net als bij elke tweedehands auto, wordt ook bij de aanschaf van een gebruikte Model X aangeraden om goed te letten op de staat waarin hij verkeert. Zijn de accu’s nog goed? Is de auto naar behoren onderhouden?
Tesla Model X review: wat vonden wij er van?
Wij hebben de Model X al eens gereden en uiteraard hebben wij onze bevindingen opgeschreven. Lees het hier:
Exclusieve Tesla (Model X) verhalen
{{ isLoading ? 'Bezig met laden..' : 'Helaas, er zijn geen exclusieve verhalen gevonden.' }}
Bekijk exclusieve Tesla verhalenWekelijks autoplezier in je mailbox?
- ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
- ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
- ✓ Speciale kortingen en acties
