Audi Q5

In het midden van Audi’s suv-lijn prijkt de Q5. Deze middelgrote suv valt qua afmetingen, prestaties en prijs tussen de kleinere Q3 en veel grotere Q7. Geheel naar verwachting deelt de Q5 techniek met andere modellen van Audi, waaronder de A4. De auto combineert sportiviteit met luxe en comfort. Mensen die buiten de gebaande paden treden hebben baat bij het feit dat de Audi Q5 quattro-aandrijving heeft. Ook ware raceliefhebbers, te vinden in de rappe SQ5, hebben voordeel van deze vierwielaandrijving.

Audi Q5

De Q5 staat midden in Audi's Q-lijn

Halverwege de jaren ’00 introduceerde BMW de X3, een compacte ‘premium’ suv, die sportiviteit wist te combineren met de robuuste uitstraling van een terreinwagen. Deze Duitser had enkele jaren het rijk alleen, totdat Mercedes, Volvo en Audi ook op het strijdtoneel verschenen met respectievelijk de GLK, XC60 en dus de Q5. De Audi was één van de laatsten in het segment, maar wist juist daarom precies hoe zo’n auto te bouwen. De Q5 verkocht bijzonder goed en stootte zelfs de BMW-pionier van zijn troon.

Precies zoals Audi de Q5 midden in haar modellengamma positioneert, precies zo ziet de suv er ook uit. Qua grootte en design is het de middenmoot in de Q-lijn. Of je hem nu ziet als gedrongen Q7, of een opgepompte Q3, de auto ziet er op zijn minst netjes en strak uit. De ‘single frame-grille’ en geknepen hoekige koplampen zijn op en top Audi, net als de rest van het ingetogen maar smaakvolle design.

Het interieur van de Q5

Ook het interieur is precies wat je van een Audi kan verwachten. De Q5 is stijlvol maar zakelijk vormgegeven. Nergens kan de binnenzijde van de suv op foutjes betrapt worden. Alles is doordacht uitgewerkt en bestaat uit mooie materialen. De omvangrijke optielijst stelt kopers in staat om een uiterst luxe auto samen te stellen waarin het de inzittenden aan niets ontbreekt. In zijn klasse is de Q5 één van de ruimste. Ondanks zijn compacte afmetingen heeft hij het gebruiksgemak van een Audi mpv.

Wanneer kwam de Audi Q5 op de markt?

De auto kwam relatief laat binnen in het premium suv-segment. In 2008 werd hij geïntroduceerd. Iets later kwam het succes voor de Audi Q5: 2009 was hét topjaar. Drie jaar later werd het model juist een trendsetter. Begin 2012 werd namelijk de Audi Q5 hybride geïntroduceerd, de eerste deels elektrische auto in zijn klasse.

Dat jaar werd de Q5 ook onderworpen aan een kleine facelift. Qua uiterlijk veranderde er bijna niets, maar van binnen des te meer. De motoren werden veelal zuiniger en krachtiger. Ook het interieur kon worden volgehangen met meer opties, afkomstig uit duurdere Audi-modellen.

2012 bleek echt een belangrijk jaar te zijn voor de Q5. De Duitsers haalden toen ook het doek van de razendsnelle Audi Q5 3.0 TDI, wat omgedoopt tot SQ5 de eerste S-versie binnen de Q-lijn was. Zijn diesel-V6 leverde 313 pk. De SQ5 kreeg al snel ook een benzinebroertje, die minstens zo snel was. Of er een nog snellere Audi Q5 RS op de markt komt, is niet bekend.

De nieuwe generatie

Na bijna tien jaar moest het succes worden voorgezet en kwam de tweede generatie Audi Q5. 2017 was het introductiejaar van deze opvolger. Het uiterlijk werd scherper en robuuster. Op technisch vlak veranderde er meer. Zo viel de Audi 90 kilo af, mede door het gebruik van lichtgewicht materialen. Gecombineerd met de opnieuw zuinigere maar krachtigere motoren, maakte deze gewichtsbesparing een milieuvriendelijkere auto dan zijn voorganger.

In 2020 werd de grille iets platter en breder. Dit was onderdeel van opnieuw een kleine facelift. Nieuw was dat kopers konden kiezen welk van de drie achterlicht units ze het mooist vonden. Van binnen werd alles opnieuw licht bijgeschaafd en verbeterd. Nieuwe opties vonden hun weg naar het MMI systeem (Audi's multimedia- en infotainmentsysteem). Zo kon de Q5 inschatten welke snelheid je moest rijden om het groene stoplicht nog net op tijd te halen, alvorens deze op rood springt.

Wat kost een Audi Q5?

Momenteel is het aanbod in verschillende Audi’s Q5 relatief beperkt. Audi levert de Q5 enkel als TFSI met hybride aandrijving, of als SQ5. De goedkoopste Q5 is te verkrijgen voor minimaal 70.000 euro. Via Audi Financial lease moet je rekenen op een maandbedrag van ten minste 800 euro. (Dit bedrag is gebaseerd op een looptijd van 48 maanden en een kilometrage van 10.000 per jaar). De Audi Q5 prijs is iets minder gunstig dan zijn Duitse concurrenten. De vergelijkbare BMW en Mercedes zijn een paar duizend euro goedkoper. 

Tweedehands Audi Q5

Wil je een Audi Q5 tweedehands? Dan heb je genoeg te kiezen. Wil je een Audi Q5 occasion benzine? Of is jouw aanstaande suv juist een Audi Q5 tweedehands automaat? Omdat de auto al geruime tijd op de markt is, is de keuze reuze. Het overgrote deel van het tweedehands aanbod bestaat uit enkel fossiele exemplaren. Dat maakt het vinden van een leuke Audi Q5 hybride occasion iets moeilijker. Maar wie de tijd neemt, vindt ongetwijfeld een prachtexemplaar.

Welke versies zijn er van Audi’s middelgrote suv?

We gaven het eerder al aan. Momenteel levert Audi de Q5 enkel nog als hybride of als snelle SQ5. Dat wil niet zeggen dat er niets te kiezen valt. Dankzij de verschillende uitvoeringen kan je eenvoudig een Q5 vinden die perfect bij je past. Klik hier voor een overzicht van de versies en uitvoeringen.

Welke luxe snufjes standaard en welke optioneel zijn, hangt af van welke uitvoering je kiest. Gaat jouw voorkeur uit naar de Pro Line, Advanced edition of S edition? Die eerste is de basisuitvoering, maar nog steeds voorzien van voldoende luxe. De snelle SQ5 is het topmodel. Audi hangt deze standaard vol met alle denkbare toevoegingen.

Audi Q5 review: Wat vonden wij er eigenlijk van?

Is de Audi Q5 een goede auto? Autoreview.nl heeft de Q5 meermaals getest. Hieronder kun je lezen wat wij er van vonden:

www.autoreview.nl/autotests/id/6754/audi-q5
www.autoreview.nl/autotests/id/8048/audi-q5
www.autoreview.nl/autotests/id/13218/audi-q5-hybrid
www.autoreview.nl/autotests/id/13703/audi-sq5-tdi
www.autoreview.nl/exclusief/reportages/id/28419/audi-q5-in-mexico-mooiboy-op-bootcamp

Exclusieve Audi (Q5) verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken